Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Wacken Metal Battle 2018: Esbjerg

Populær
Updated
Wacken Metal Battle 2018: Esbjerg

Sidste battle inden finalen i årets Wacken Metal Battle bød på et meget varieret program, der viste, hvor forskelligartet den danske metalscene er i øjeblikket.

Kunstner
Titel
+Beneath The Silence+Nordsind+Isbjörg
Spillested
Dato
11-05-2018
Karakter
3

På Konfus var man nået til sidste omgang af de indledende runder for årets Wacken Metal Battle. Som aftenen før i Kolding var det begrædeligt få, der var mødt op for at overvære aftenes fire bands. Det er trist, at der åbenbart er så lidt interesse for at være med til at opdage morgendagens danske bands.

Nordsind
Første band på scenen var et band, som viser, hvor stort et spektrum der er inden for metalgenren. Nordsind fra København spiller noget post rock/post black, men er svære at sætte i en musikalsk bås. Bandet optrådte udelukkende instrumentalt i Esbjerg, men forsøger sig ved lejlighed også med vokal. Bandets instrumentale musik står dog fint alene. Musikken veksler mellem uforvrængede guitarflader med inspiration fra britisk folk, prog og nyrock og hårde metalliske riffs som en stærk kontrast til bandets atmosfæriske sekvenser.

Fraværet af vokal tvinger lytteren til selv at danne sig indre billeder af sangenes mulige inspirationskilde. Der er noget dragende over bandets musik, hvor man indfanges af sangenes stemning og rives med. Bandet savner måske et visuelt udtryk på scenen til at understøtte musikken. Men Nordsind er bestemt et interessant band, som det bliver spændene at følge.

Isbjörg
Andet band på scenen var prog rock-bandet Isbjörg. Bandet har metalliske input, men er mere et traditionelt prog rock-band. Bandets musikalske stil ligger måske i periferien af det, som man kunne forvente til et Wacken Metal Battle, men Isbjörg har bestemt nogle kvaliteter.

Inspirationerne rækker naturligt helt tilbage til den første bølge af prog rock fra begyndelsen af 1970’erne med bands som Yes. Men bandet synes også at have fundet inspiration fra anden prog-bølge i slutfirserne og begyndelsen af halvfemserne hos bands som IQ og It Bites.

Isbjörg består af seks medlemmer på henholdsvis vokal, bas, keyboard, trommer og to guitarister. Bandet havde det lidt svært med en halvdårlig lyd i Esbjerg, hvilket var skadeligt for helhedsindtrykket, da musikstilen kræver en god lyd, hvor der er et fornuftigt niveau mellem de enkelte instrumenter og vokal. Vokalen sad heller ikke helt perfekt under bandets optræden denne aften. Men det var sympatisk, at et band med Isbjörgs musikstil havde fået chancen.

Det er herligt, at der er et dansk band, der giver sig i kast med den mere traditionelle prog rock og ikke kun forsøger at gå i Dream Theaters fodspor.

Beneath the Silence
Beneath the Silence fra Aarhus er et ret ungt band, som giver los inden for den melodiske metalm om end i den mere hårdtslående ende af genren. Bandet synes at bevæger sig mod en mere teknisk og metalcore-præget retning.

Beneath the Silence er godt sammenspillet, og de to guitarister fyrer nogle fede riffs af. Ved koncerten i Esbjerg fremstod vokalen dog noget svag. I modsætning til det, der åbenbart var gældende ved bandets optræden i Aarhus, var det næsten vokalen, der overdøvede musikken. Mette Hessellund i den vokale forgrund kan godt synge, hvilket hun beviser på bandets studieindspilninger. Men i Esbjerg fremstod vokalen noget anstrengende. Bandet burde arbejde noget på de vokale melodistemmer, som virker meget ensformige. 

Hvis der kommer lidt mere variation i Hessellunds vokal, vil vi givetvis komme til at høre mere til bandet ved senere Wacken Metal Battles. Bandet har potentialet til at udvikle sig i en positiv retning.

Deadflesh
Sidste band, som fik lov til at afslutte de indledende runder af årets Wacken Metal Battle, var Deadflesh fra Roskilde. Bandet er veteraner blandt årets kombattanter ved Wacken Metal Battle med en start helt tilbage i 1994 og et debutalbum, som i år har 20-årsjubilæum. Bandets old school dødsmetal gjorde sig godt på scenen i Esbjerg.

Det kan hævdes, at Deadflesh ikke bidrager med meget nyt til genren, men alligevel spiller bandet en god varieret udgave af død, hvor elementer af hard rock og traditionel metal sniger sig ind her og der. Bandet havde aftenens bedste lyd og fik trykket sættet godt af for et godt nok urimeligt fåtalligt, men tilfredst publikum.

Det var ikke ufortjent, at Deadflesh løb med sejren i Esbjerg.

Godt niveau
Efter at have overværet to af de fem indledende runder og otte af de i alt ti udtagne bands til årets danske Wacken Metal Battle må det konstateres, at niveauet har været godt i år. Ingen bands faldt igennem, og der var repræsentanter fra stort set alle afarter af den metalliske musik.

Alle bands gjorde det fra godt til rigtig godt. Ligesom der ikke var nogen, der faldt igennem, var der måske heller ikke blandt de oplevede bands nogen, der for alvor skilte sig afgørende positivt ud. Det er derfor heller ikke sært, at det tog juryen ganske længe at blive enige om udvælgelsen af de fire bands til årets finale. Men det generelt høje niveau varsler godt for fremtiden.

Men lidt malurt skal der hældes i bægeret. Det er trist, at så få føler trang til at møde op til arrangementer, der forsøger at støtte og promovere de nye bands. Publikumstilstrømningen i Kolding og Esbjerg var skuffende.