Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

10 hurtige: Anne-Marie Vedsø Olesen

Populær
Updated
10 hurtige: Anne-Marie Vedsø Olesen

Hun skriver historiske romaner med både hed romantik, drabelig vold og episke dramaer, og sådan foretrækker bestsellerforfatteren også sin musik.

Ved første blik ligner Anne-Marie Vedsø Olesen simpelthen billedet på en pæn, dannet dame. Hun kunne faktisk godt være læge, og det var så også det, hun var, indtil hun slog igennem som forfatter med debuten ‘Salernos sol’. Hun er vokset op med klassisk musik og har skrevet en roman, ‘Glasborgen’, der foregår i operaens verden. Men den nydelige dame dyrker også boksning og fantasy, og så har hun en forkærlighed for heavy metal, der har det med at komme bag på de mennesker, hun møder.

1.  Dit første minde med heavy metal, der gjorde dig til fan?
Rammstein skylder jeg alt. Jeg kom sent i gang med heavy. Jeg voksede op i et pænt overlæge-hjem, hvor vi kun hørte klassisk musik, og det var stort set også den eneste musik, jeg selv dyrkede på mit teenageværelse – især opera. Så opdagede jeg Rammstein i 90'erne, og de havde på en måde samme storslåede melodramatik som opera og baserede deres tekster på den klassiske tyske kultur. Det var som at høre Wagner på en ny måde. Bare med humor! Jeg husker særlig en enorm undergrundsfest i Berlin, jeg var til, hvor der var fem sale med fem forskellige DJ's. Den ene sal var en ren Rammstein-sal, og jeg var solgt. Der holdt jeg til det meste af festen. Rammstein hele natten!

2. Dit favoritband gennem tiderne?
Det er svært at sige. Fordi jeg kom i gang så sent med heavy, kan jeg ikke sætte navn på ét favoritband. Det burde være Rammstein, men min smag har ændret sig. Jeg kan lide gamle drenge som Motörhead og Alice Cooper og Slayer, og jeg er blevet glad for Meshuggah og Gojira. Lige nu har jeg sådan, at jo mere uharmonisk, brølende og grim musikken er, desto bedre.

3. Hvilken musiker vil du helst drikke en øl med på en bar?
Jeg drikker ikke øl, men jeg rejser gerne en tur til Helvede for at tage en vodka med Lemmy. Eller hvor Lemmy nu befinder sig. Faktisk burde Lemmy befinde sig i Himlen som belønning for alt det gode, han og Motörhead har gjort for rock og heavy.

4. Dine fem yndlingsplader?
Rammstein: ‘Reise Reise’
Motörhead: ‘Ace of Spades’
Meshuggah: ‘Koloss’
Behemoth: ‘Evangelion’
Slayer: ‘Reign in Blood’.

5. Din bedste koncertoplevelse?
En suveræn koncertoplevelse handler om meget mere end bandet. Jeg har haft de bedste oplevelser, når publikum inklusiv mig selv kører op i top feststemning, og alt er ren glæde. Det skete blandt andet i Pumpehuset i 2015 til en koncert med Max Cavalera og Soulfly. Det var også første gang, jeg tog en tur i moshpitten. Saxon i Amager Bio sidste år var også for mig en af de store, glade oplevelser.

6. Hvilke platforme bruger du til at opdage ny musik?
Jeg har hørt Sort Søndag på P6 en del. Og så går jeg til koncerter, også gerne med bands, jeg ikke kender. Der foregår heldigvis rigtig meget i Danmark, og det er fantastisk, at steder som Pumpehusets Byhave, High Voltage, Beta, Lille Vega og Copenhells lille scene giver ukendte bands på vej frem mulighed for spille.

7. Hvilket band er din guilty pleasure?
Noget af det gode ved heavymiljøet er, at det er helt uden skyld og skam, så det spørgsmål er i virkeligheden et paradoks. Der er ikke noget musik, som det er pinligt at lytte til. Selv reggae kan jeg sidde og rokke til med et saligt smil om munden.

8. Hvilke fordomme er du blevet mødt med som heavyfan?
Mest i virkeligheden fra den mere indebrændte del af Københavns kreative klasse, der har det med uvidende at postulere, at heavy metal er forældet og klichefyldt. Så ser de helt forkerte ud, når man svarer, at det er i heavy metal, at den egentlige musikalske avantgarde befinder sig.

9. Hvilke gode oplevelser har du haft ude i heavymiljøet?
Som alle andre må jeg svare, at Copenhell er årets store fest. Min første tur i Copenhells Smadreland, for eksempel, var euforiserende. Og stemningen i Biergarten er altid i top. Men frem for alt er heavymiljøet noget, jeg ikke kan lade være med at bruge i min skønlitteratur. Jeg har haft heavyreferencer i flere af mine romaner, og handlingen i den roman jeg skriver på for tiden – ‘Pilgrimmen’ – starter helt konkret til Copenhell og har indledningscitat af Rammstein.

10. Hvorfor blev du et metalhoved?
På grund af det dionysiske, den rene glæde, fornemmelsen af katharsis, der følger med den musik. Det er ligesom, når jeg går til boksning. Jeg føler mig blæst igennem og renset. Og så kan jeg bare godt lide miljøet. Jeg slapper langt mere af, når jeg møder op til en koncert med en masse andre sortklædte metalhoveder, end når jeg står og sipper hvidvin til bogudgivelses-reception.

Anne-Marie Vedsø Olesens ottende roman, ‘Mordersken’, udkom på Politikens Forlag i 2016. Den udgjorde det sidste bind i trilogien om hofdamen Madeleine de Montdidier, der hvirvles ind i 1500-tallets religionskrige i Europa.