Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Iron Maiden i Danmark: 80'erne

Populær
Updated
Iron Maiden i Danmark: 80'erne
Iron Maiden i Danmark: 80'erne
Iron Maiden i Danmark: 80'erne
Iron Maiden i Danmark: 80'erne
Iron Maiden i Danmark: 80'erne
Iron Maiden i Danmark: 80'erne
Iron Maiden i Danmark: 80'erne

Blodet sprøjtede i Brøndby. Lars Ulrich røg Paul Di'Anno skæv, og bagefter var Di'Anno færdig som frontmand. Iron Maidens fem besøg i Danmark i 80'erne er blandt gruppens mest mindeværdige.

11. oktober 1980: Brøndby Hallen

Debutkoncerten sker som support for Kiss på deres Unmasked Tour. Samme dag bringer BT et interview med Steve Harris. Det er med al sandsynlighed første gang, Iron Maiden interviewes til et dansk medie.

Journalisten spørger, hvilken slags musik de spiller. "Vi er i hvert fald ikke punk-musikere," svarer Steve Harris, der ikke kan fordrage den britiske punkscene, som er populær på det tidspunkt.

Koncerten bliver den næstsidste med guitarist Dennis Stratton, der ryger ud og bagefter erstattes af Adrian Smith.

Klippet på YouTube fra koncerten er angiveligt den tidligste bootleg-optagelse, der eksisterer med Iron Maiden.




10. september 1981: Odd Fellow-Palæet – Killer World Tour


Oprindeligt skal koncerten spilles 10. maj, men den er blandt de datoer, Iron Maiden aflyser i foråret på grund af Paul Di'Annos ustabile adfærd.

Erstatningskoncerten ender historisk nok med at blive Paul Di'Annos sidste koncert med Iron Maiden, før han får sparket i dagene efter, og Bruce Dickinson kommer med i oktober 1981.

En 17-årig Lars Ulrich er til stede og fortæller i Jens Jam Rasmussens biografi 'Forkælet med frihed' om sit møde med bandet, efter han har lusket sig adgang til backstage: "Og vi kom så ned i det der kvartkolde omklædningsrum, hvor Steve Harris og Dave Murray var meget imødekommende. Ham Paul Di'Anno var skidefuld og på rulleskøjter, og han spurgte: 'Har i noget af den fede?' Og så måtte vi jo fabrikere noget af den sorte afghan. Og så sad vi der og røg en joint med Paul Di'Anno.”

Steve Harris bliver igen interviewet i BT. Bassisten fortæller, at Danmark er sidste stop på turnéen, og at de skal direkte hjem på pubben og drikke nogle bajere og så ellers i gang med at indspille deres tredje lp. Den ender som bekendt med at få titlen 'The Number of the Beast'.


7. juni 1983: Falkoner Teatret – World Piece Tour



I kølvandet på det store gennembrud med 'The Number of the Beast' i 1982 drager Iron Maiden samme år på landevejene under navnet 'Beast on the Road' og giver 184 koncerter. Turnéen bringer dem ikke forbi Danmark.

I stedet bliver Bruce Dickinsons debut i Danmark i kølvandet på 'Piece of Mind', der udkommer maj 1983.

Den hårdtslående britiske pigetrio Rock Goddess opvarmer. Det gør de også for Def Leppard tre måneder senere på Saltlageret, men kan ellers ikke opleves i Skandinavien indtil 32 år senere på Sweden Rock Festival 2015.


1. november 1984: Brøndby Hallen
– World Slavery Tour



187 koncerter mellem august 1984 og juli 1985. World Slavery Tour bliver historisk imponerende og sætter nye standarder for, hvor voldsomme og visuelle liveshows kan være. ’Powerslave’ bliver vakt til live på scenen med pyramider og egyptiske symboler og eskalerer mod vejs ende i et klimaks med en gigantisk, mumificeret Eddie, der rejser sig op bag scenen og spyr ild og blod.

De store danske medier skriver dagen efter om koncerten. Ikke så meget på grund af hverken Eddie eller selve musikken. ”25 anholdt ved rock-koncert,” står der på forsiden af Politiken. Det er rockerklubberne Hell's Angels og Bullshit, der er røget i totterne på hinanden. BT bringer en levende reportage fra koncerten, hvor de unge mennesker har nittearmbånd på, og blodet sprøjter ud af deres brækkede næser.

Artiklen fortæller også om det nye fænomen, der debuterer i Danmark, som koncertens supportnavn. De hedder Mötley Crüe og havde få dage tidligere i Stockholm vakt opsigt på et pressemøde... ved at bide i journalisterne og fotograferne.

Efter koncerten må de 4.500 publikummer i Brøndby selv finde alternative måder at kommer hjem på. Iron Maiden og Mötley Crüe har vist sig at være for voldsomme for den offentlige transport. ”Vi skal ikke nyde noget,” siger en buschauffør, der sammen med kollegaerne har forladt hallen, til Politiken.


28. september 1988: KB Hallen – The Seventh Tour of the Seventh Tour



Iron Maiden er på toppen af deres karriere i kølvandet på den syvende udgivelse ’Seventh Son of a Seventh Son’. Der har længe været udsolgt, da 3000 gæster tropper op i KB Hallen for at se Iron Maiden og tyske Helloween, der er med som support. Både BT og Ekstra Bladet er på pletten:

”Som min gode ven Brian sagde til mig, da vi gik hjem med fyldte hoveder: 'Når det kommer til total-tråd er Iron Maiden de største' Og det har han helt ret i.”

(Konger af heavy-rock. BT. James Uldbjerg)

”Kogepunktet er normalt ordet, der bruges, når publikummet er entusiastisk. Her var tale om en atomisering. Folk gik helt amok. Godt hjulpet af bajere og andre stimulanser. Samt et lydniveau, der fik enhver gammel mand over 25 (inklusive undertegnede) til først at stikke fingrene i ørerne og siden at fortrække til baren.”

(Højt. Ekstra Bladet. Michael Frank Møller)