Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Krystalkuglen – Copenhell 2018

Populær
Updated
Krystalkuglen – Copenhell 2018

Sommeren kan synes langt væk, men vi ser allerede nu frem til næste års Copenhell. Festivaler i vores nabolande er begyndt at offentliggøre navne, og det fik os til at spekulere: Hvem mon spiller på Copenhell i 2018?

Copenhell 2018. Den ubestridt største metalbegivenhed i Danmark hver sommer, hvor Refshaleøen i tre dage forvandles til et sandt mekka for musikfans med hang til tung tråd. Devilution har været derude lige siden første festival tilbage i 2010 og nyder at være med til at diskutere plakaten. Hvad er en god booking? Hvor ramte arrangørerne ved siden af? Hvem burde de have booket i stedet? Legen er den samme hver år.

I år tager vi et kig i krystalkuglen og ser på, hvad der er af navne, som kunne tænkes at svinge forbi Copenhell i slutningen af juni måned. Der er flere markører, som de fleste kan bruge som pejlemærker. Der er nogle andre store festivaler rundt om i Europa i juni måned, der ofte deler navne med hinanden og Copenhell. Lige så snart de begynder at fylde plakaterne op, giver det et rimelig godt praj om, hvad der også kunne tænkes at finde vej til Copenhell.

Norske Tons of Rock er den første festival, der har været tidligt ude med store navne. Helloween, At the Gates og Marduk. Emperor lurede her i 2017, hvor de bl.a. gæstede Wacken Open Air, Hellfest, Graspop Metal Meeting og førnævnte Tons of Rock. Derfor var der så meget snak om Emperor sidste år. For Hellfest i Frankrig, Graspop i Belgien og Tons of Rock i Norge afholdes alle samme uge og weekend som Copenhell. Derfor helt naturligt, at Emperor blev nævnt. De kom dog ikke, og bandet har allerede nu annonceret, at de har offentliggjort samtlige koncerter for 2018. Så heller ingen Emperor på Copenhell i 2018.

Men hvem så? Ja, det giver vi her nogle bud på. Udvælgelseskriterierne er mange og snørklede. Relevans, realisme er nøglefaktorer. Har de for nylig udgivet en plade? Er de overhovedet på turné? Det er de to første spørgsmål, der skal besvares. Kan man svare ja til et eller begge af de to spørgsmål, er det naturligvis et band, der er med i overvejelserne hos samtlige festivalarrangører tværs over Europa.

Converge

Der kommer ny plade i november, 'The Dusk in Us', den første i fem år siden 'All We Love We Leave Behind'. De er et af de største navne på den moderne amerikanske hardcore-scene med en frådende og følsom musik, der både tiltaler dødsmetallerne, der kan lide Entombed-lyd, og emoerne, der foretrækker følsomme udladninger. Converge spillede på Copenhell i 2016 og er et sikkert kort med et dampbarn af en frontmand i Jacob Bannon, en sand guitarvirtuos i Kurt Ballou, Nate Newton som medindpisker på bas og bag trommerne Neil fra 'The Young Ones' på tidobbelt hastighed.

Det virker oplagt, med mindre Roskilde tager dem – der spillede de i 2010.

Et andet bud i samme boldgade kunne være trommeslageren Ben Kollers sideprojekt All Pigs Must Die, som han har sammen med Kevin Baker fra The Hope Conspiracy. De udgiver pladen 'Hostage Animal' ultimo oktober. Derfor er All Pigs Must Die også en bobler.

Judas Priest

Judas Priest udgiver ny plade I starten af 2018. Deres første siden ’Redeemer of Souls’ fra 2014. Faktisk skal vi helt tilbage til 2011 for at finde deres seneste besøg i Danmark, hvor Judas Priest gav deres foreløbig eneste koncert på Copenhell, og det var i slutningen af deres cyklus på ryggen af ’Nostradamus’ fra 2008. Judas Priest er blevet nomineret til optagelse i Rock and Roll Hall of Fame og har for nylig udsendt en jubilæumsversion af ’Turbo’, der fejrer 30-årsjubilæum. De er i den grad i vælten og et udmærket bud på et af de helt store navne på plakaten i 2018.

Paradise Lost

Paradise Lost har redet på en sand bølge af succes efter udgivelsen af ’Medusa’ tidligere i år. Gode koncerter i både København og Aarhus samt masser af festivaler i sommeren betyder, at Paradise Lost utvivlsomt stadig er et varmt navn, når vi rammer juni måned 2018. 

Dimmu Borgir

Der har været stille om de symfoniske sværvægtere fra Norge. Seneste plade, ’Abrahadabra’, er fra 2010, og i de mellemliggende år har de hygget sig på scenen med nogle koncerter hist og pist, bl.a. med et symfoniorkester. Det er der blevet en liveudgivelse ud af, som vi interviewede bandet om i maj måned, hvor guitarist Silenoz forklarede os, at deres sangskrivningsproces ikke kunne forceres. Der blev dog mere end antydet, at en ny plade var i støbeskeen, og at den ser dagens lys i 2018. Det betyder, at de for alvor bliver relevante igen for festivalerne, der ikke har haft dem på plakaten siden 2014, hvor de spillede på bl.a. Bloodstock i England og Inferno Festival i Norge. Senest Devilution så Dimmu Borgir, var på Wacken Open Air i 2012 med førnævnte symfoniorkester og i Vega i 2010, da de havde en plade at turnere med. 

Sabaton

Svenskerne gæstede Copenhell tilbage i 2013 og har siden da været forbi Smukfest i 2016 og Vega et par gange. De udgav ’The Last Stand’ i 2016 og kunne godt tænkes stadig at have lyst til at turnere lidt med den plade. De er i USA februar næste år, og så er der ellers masser af plads til Copenhell eller andre europæiske festivaler, førend de arrangerer deres egen Sabaton Open Air i Falun, der ligger cirka tre timers kørsel nord for Stockholm. Sabaton er således stadig yderst aktive på koncertfronten og fem års pause er efter alt at dømme nok til, at de igen kan komme på tale som trækplaster på plakaten.

Nightwish

Nightwish bruger hele foråret i USA og er så småt begyndt at annoncere, hvilke europæiske festivaler de gæster i 2018. Bloodstock i England og hollandske Forta Rock er bekræftet. Der er dog ikke forlydender om, at Nightwish har en opfølger klar til ’Endless Forms Most Beautiful’ fra 2015, hvor bandet gæstede Falconer Salen med Arch Enemy og Amorphis. Derimod har de en opsamling klar, der hedder ’Decades’, som tilskuere kan få gratis ved koncerterne. ’Decades’ bliver en 2-cd, og den udgives 9. marts 2018 og kan således nok bruges som undskyldning for at få Nightwish ud på de skrå brædder. Det er der i hvert fald ingen tvivl om, at pladeselskabet Nuclear Blast synes. En håndfuld festivaler i Europa sommeren over er også en udmærket måde at holde gryden i kog på. Copenhell havde Within Temptation i 2014. Nightwish burde være et oplagt bud på et stort navn i samme segment i 2018.

Papa Roach

Ligesom Paradise Lost har Papa Roach også udgivet en plade i år. I foråret kom ’Crooked Teeth’, og sommeren brugte de i USA. Så mon ikke de kunne finde på at vende tilbage til Europa til sommer næste år? De har lige været på turné her i september og oktober i Europa, der bl.a. inkluderede et besøg i Amager Bio d. 22. oktober 2017. Det ville ikke være urealistisk, at der var en enkelt booker fra Copenhell til stede den aften for at snuse til potentielle navne.

Helloween

Sidste år annoncerede bandet, at de tidligere medlemmer Kai Hansen og Michael Kiske igen var med i bandet, og at de ville ud på en større turné. De to tidligere forsangere – okay, Hansens hovedrolle er som guitarist – deler tjansen med Andi Deris, der har været i front for Helloween siden 1994, og Tons of Rock har allerede bekræftet dem som hovednavn i 2018. Den ligger lige til højrebenet, hvis Copenhell kan gafle en dato, førend Graspop eller Hellfest sætter sig på de gode dage i weekenden. Heldigvis afholdes Tons of Rock i dagene op til weekenden og overlapper kun Copenhell med torsdagen.

At the Gates

Svenskerne, der sommetider i festligt lag beskyldes for sammen med Carcass at have opfundet melodisk dødsmetal. De gik i opløsning, kort efter de udgav mesterværket ’Slaughter of the Soul’, men fandt endegyldigt sammen igen i 2014, hvor de udgav ’At War with Reality’. Nu går de i studiet her i november måned og skulle efter planen være færdige i januar næste år. Timingen kunne ikke være meget bedre, og de er da også endnu et af de navne, der er bekræftet på Tons of Rock i Norge.

Dead Cross

Endnu et giftigt samarbejde mellem sanger Mike Patton (Faith No More, ex-Mr Bungle, ex-Fantômas) og tøndebasker Dave Lombardo (Suicidal Tendencies, ex-Slayer, ex-Fantômas) har set dagens lys. Deres selvbetitlede debut fra august måned trækker klare tråde tilbage til den tidlige hardcore punk-ånd med korte numre to the point, kompromisløst og aggressivt, og ligger således også i en vis forlængelse af deres tidlige samarbejde i Fantômas. De har dog endnu kun prioriteret USA i deres tourprogram, hvilket naturligvis må være en fejl. Lombardo har næppe travlt med Suicidal Tendencies, hvis seneste album fra 2016 har fået en noget blandet modtagelse, og da Faith No More os bekendt ikke har mere nyt på tapetet lige p.t., ville det være oplagt at se Dead Cross på en europaturné, herunder naturligvis et visit på Refshaleøen, som Mike Patton fortsat har til gode at besøge. Vores udsendte anmelder bekræfter da også, at de live var i en liga for sig for blot en måned siden, så vi krydser fingre for, at de prioriterer Copenhell i deres sommerplaner.

Sólstafir

De gæve islændinge i Sólstafir udgav i maj måned deres sjette plade 'Berdreyminn'. I november og december tager de danske Myrkur med på turne i Europa og således lægges fundamentet for den eksponering, der skal til for, at de store og mellemstore europæiske metalfestivaler ringer til Island. Turnéen kommer i øvrigt forbi Pumpehuset i København mandag d. 18. december 2017, hvor det igen ikke kan udelukkes at spotte en booker eller to blandt de fremmødte. Det eneste, der kan tale imod, er, at de så sent som i 2016 var på Copenhell. Men det ville i så fald ikke være første gang, at et band spiller på festivalen mere end én gang.

While She Sleeps

Briterne udgav i april deres tredje plade 'You Are We', og den gav vi topkarakter. Og mens Bring Me the Horizon faldt igennem i Falconer Salen sidste år, var While She Sleeps en god opvarmning den aften. Hvis festivalen gerne vil have noget metalcore på programmet, der kan appellere til det yngre publikum, er While She Sleeps ikke nogen dårlig booking. De er lige nu på turne i USA med Trivium og Arch Enemy, hvorefter de fortsætter i Europa til foråret. Mon ikke de holder dampen oppe helt hen til sommeren, hvor de vil være at finde på festivaler rundt omkring? Det er et forsigtigt gæt, men ikke desto mindre ganske realistisk, at de også tager den del med, førend de igen tænker på studietid og sangskrivning.

Hollywood Undead

Det vil i så fald ikke være første gang, Copenhell laver en aparte booking. Body Count har været forbi med deres rapmetal, ligesom Clawfinger har gæstet festivalen. Genresammenfaldet har vist sig at have et publikum, og bandet er højaktuelle med deres femte plade 'Five', der udkom i slutningen af oktober. Når de er færdige med at turnere i USA, kigger de forbi Europa i det nye år, hvor de rammer Vega i København d. 22. februar 2018. Vores anmelder var ganske begejstret, da de gav koncert samme sted i 2016. Igen to ting, der gør det realistisk, at man på festivalerne kigger på et band og overvejer at smide dem på plakaten. Hollywood Undead og deres masker har desuden det teatralske element, der gør, at de stikker ud og bliver meget synlige.