Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Roskilde 2018: Satanfrygt og -dyrkelse

Populær
Updated
Roskilde 2018: Satanfrygt og -dyrkelse
Roskilde 2018: Satanfrygt og -dyrkelse
Roskilde 2018: Satanfrygt og -dyrkelse
Roskilde 2018: Satanfrygt og -dyrkelse
Roskilde 2018: Satanfrygt og -dyrkelse
Roskilde 2018: Satanfrygt og -dyrkelse

De tre første navne til metalfolket på Roskilde Festival 2018 går fra det, der egentlig ikke er metal, men appellerer til metalfolket, over det, der rækker langt bredere ud end metalscenen, til de allermest true af de true.

Kunstner
Titel
+ Watain + Mogwai
Koncertarrangør
Fotograf
Jacob Dinesen

Myrkur

Det var ikke nogen udelt succes, da Myrkur spillede sin debutkoncert på Roskilde Festival 2015. Faktisk er det en af de koncerter, der var plaget af så mange genvordigheder, at den har fået noget nær legendarisk status.

Siden da har Myrkur dog demonstreret, at det blot var begyndervanskeligheder, og med sit andet album, ‘Mareridt’, der udkom for et par måneder siden, fik hun bevist, at hun ikke var den hypede døgnflue, mange ellers gerne ville gøre hende til.

Den danske sangerinde med den internationale karriere har en klart defineret vision med sin folkemusikalsk påvirkede black metal, og der er plads til at vokse i den. På sidste års Copenhell fik hun også vist, at hun nu evner at omsætte den til liveformatet. Her vandt hun i en sen nattetime festivalpublikummet over på sin side med en ritualistisk performance, der viste, at ikke alene vil hun virkelig black metal – hun vil også noget med genren.

Faktisk spiller Myrkur hele to koncerter på Roskilde Festival 2018. Et intimt show med fokus på folkemusikken på Gloria og et show med bandet på en større scene.

Læs alt om Myrkur her

Watain

Svenske Watain er black metal når det er allermest sort. Da de udgav ’Sworn to the Dark’ bragede de gennem lydmuren og blev et etableret navn på den internationale scene. De har dog været en flygtig størrelse for danske koncertgængere. Kun tre gange har de gæstet kongeriget. En koncert på hedengangne The Rock tilbage i 2008 og derefter to koncerter i 2014, hvor de spillede på Vega og Copenhell. Siden har der været stille om Watain, der brugte 2015 på nogle festivaler og en turné i USA. 2016 var mærkbart stille med kun en håndfuld shows og kun en enkelt optræden i 2017 i den svenske hovedstad Stockholm.
 
Men 2018 bliver året, hvor Watain i den grad er tilbage. De barsler med en plade, der udkommer i starten af januar og krydrer det så med deres første koncert på Roskilde Festival. Forsanger Erik Danielsson har ikke skuffet hvad angår kontroversielle udtalelser og gerninger i Watains spæde start, men det er stilnet lidt af som årene har gjort såvel ham som bandet blidere i kanten. Musikalsk er de dog stadig knivskarpe og det bliver spændende at opleve dem igen på dansk muld.

Læs alt om Watain her

Mogwai

Det er snart to årtier siden, Mogwai foregreb den trend, der de senere år har floreret blandt de store popnavne, og lavede T-shirts med bandets navn stiliseret som black metal-logo. Men hvor Bieber, Kanye, Rihanna et al kapitaliserer på en subkultur, de ikke har det fjerneste at gøre med, havde de skotske post-rockere faktisk en oprigtig kærlighed til metal.

Den var tydelig på bandets første album, den banebrydende ‘Mogwai Young Team’, der i morgen fejrer 20-årsjubilæum. Her var de tunge dele i sange som ‘Like Herod’ og ‘Mogwai Fear Satan’ virkelig metallisk tunge. Siden er bandets musikalske udtryk blevet noget mere nuanceret og temmelig meget mindre metal-inspireret, men live er de stadig kendt for at kunne spille igennem.

Derfor har de fortsat en stor stjerne blandt metalfolket – ikke mindst dem, der anerkender deres store indflydelse på post-metal, som den lød i starten af nullerne. Mogwai udgav ‘Every Country’s sun’, deres niende album – fraregnet soundtracks og EP-opsamlinger – i september.

Da de sidst var på Roskilde Festival i 2014, gav vi den forjættede og sjældne karakter 666.

Læs alt om Mogwai her