Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Et large forhold til dødsmetallens sjæl

Populær
Updated
Et large forhold til dødsmetallens sjæl
Et large forhold til dødsmetallens sjæl

Sønderjydske Aphyxion er ude med deres andet album 'Aftermath', der har modtaget flotte anmeldelser. I den anledning tog vi en snak med forsanger Michael Vahl om den aktuelle udgivelse og fremtidsplanerne.

Kunstner
Forfatter

Tillykke med anden skive og den gode modtagelse, som den har fået. De fleste vil mene, at I har ændret en del på udtrykket, men hvordan adskiller ’Aftermath’ sig i dine ører fra debuten?

"Mange tak. Vi har bestemt også ændret os – eller udviklet os, om man vil. Vores debutalbum 'Earth Entangled' var på mange måder en form for overgangsplade for os, hvor vi forsøgte at lufte nogle af de musikalske tiltag, vi ville lege videre med i fremtiden. 'Aftermath' adskiller sig fra vores debut ved at være længere over i det melodiske univers, end vi tidligere har været. Der er flere anmeldere, der har lagt vægt på, at vores nye cd ville være et godt starter kit til en person, der skulle introduceres til metal. Og det er vi egentlig ret glade for at høre. Sangstrukturerne på 'Aftermath' er meget mere simple og hook-baserede. Vi føler virkelig, at vi har fundet vores lyd på den her plade."

Hvorfor har I udviklet jer i den retning? Er det bevidste valg?

"Jonas, vores ene guitarist, er enormt interesseret i sangskrivning og har længe forsøgt at overbevise os andre i bandet om at give slip på vores forestillinger om ,hvordan metal burde lyde. Og lige så meget energi han har brugt på at overbevise os om det, har vi brugt på at modarbejde ham – for vi skulle i hvert fald ikke have noget klaver ind i vores musik! Men en dag for halvandet år siden, mens vi sad nøgne i et vildmarksbad på et østtysk wellnesscenter og havde drukket en del Bier vom Fass, blev vi enige om at sænke paraderne og lade Jonas gå helt i selvsving med alle sine idéer. Det betød en lettere omskrivning af albummet, og det var uden tvivl den bedste beslutning, vi nogensinde har taget. Pludselig var der sjæl i musikken, og vi følte, at vi havde fundet vores lyd."

Samples og keyboard er begyndt at fylde en hel del – hvorfor har I valgt at gå den vej? Hvordan tror I, at fans af den første plade vil modtage det?

"Vi har længe ønsket at bringe det elektroniske element ind i vores musik og egentlig også længe vidst, hvem vi gerne ville have til at hjælpe os med det. Da vi kontaktede Kim Olesen (Anubis Gate m.fl.), var han totalt klar. Vi havde nogle fantastisk kreative workshop-dage med ham, som endte ud i nogle vilde melodier. Før vi gik i studiet med ham, havde vi ikke et endeligt billede af, hvad det skulle udvikle sig til – så at det kom til at fylde så meget, var ikke bestemt på forhånd. Det var bare udfaldet af enormt god koffein og endnu bedre selskab i nogle meget kreative dage.

Indtil videre har vores fans taget rigtig godt imod det. Vi havde meldt ud på forhånd, at denne plade ville komme til at tage en melodisk drejning, så jeg tror, at de fleste var rimelig klar på det."

Hvad med teksterne, som du jo står bag, har de også ændret sig? Hvad handler 'Aftermath' om?

"Tekstuniverset har ikke ændret sig radikalt. Hvor 'Earth Entangled' fokuserede meget på planetens forfald, er der blevet tilføjet nogle flere emner på 'Aftermath'. Det er også noget mere løsningsorienteret i stedet for den meget melankolske og pessimistiske tilgang, der var på debutalbummet. "

I har valgt at samarbejde med Prime Collective – et dansk selskab – selvom rygterne siger, at flere store udenlandske også havde fingrene ude efter jer. Hvorfor?

"Enhver, der har mødt Mirza Radonjica-Bang og den øvrige stab på Prime Collective, ved, at de er nogle af de mest hårdtarbejdende ildsjæle, du finder her i landet. Jeg har simpelthen aldrig oplevet noget lignende – de er i gang i døgndrift og hele tiden med et glimt i øjet.

Men indrømmet – før vi havde sat vores underskrifter, var vi meget i tvivl om, hvorvidt det var det rigtige valg for os. Men der var mere sjæl og personlighed i Prime end i nogle af de andre selskaber, og det var det, der endte med at overbevise os. Og vi har på ingen måde fortrudt det – vi må simpelthen være et af de få bands, der er endt med t pladeselskab og management, som vi bare er ovenud lykkelige for."

Videoen til 'Destined to Fail ' – interview fortsætter under klippet.


Hvad er planerne for at sprede kendskabet til Aphyxion i hjemland og udland?

"Vi starter simpelthen året med at tage ud og optræde på de danske folkeskoler rundt omkring i landet. Det gør vi i samarbejde med organisationen Levende Musik i Skolen, som har hyret os som en del af deres bagkatalog. Sidste år var første gang, vi var ude at spille på folkeskolerne, og det var så stor en succes, at vi er blevet hyret til at spille dobbelt så mange koncerter i år. Det er SUPERfedt – og ungerne er vilde med det ... Den turné kommer til at vare det meste af januar.

Derefter tager vi ud og hærger resten af det danske land. Vi rammer diverse spillesteder spredt over januar, februar og marts. Det er vores første egentlige turné som headliner, og vi glæder os helt vildt til at se, hvordan det bliver taget imod.

Det tyske bookingagentur Dragon Productions har også valgt at smide os i deres bagkatalog. Det bliver et kæmpe step up på koncertfronten, som pludselig får en europæisk dimension. De har allerede store planer med os, så nu må vi bare vente og se, hvad det kaster af sig ... men mon ikke det betyder nogle sjove koncerter rundt omkring i udlandet.

Til sidst har vi et par esser i ærmet til sommer – men den lader jeg lige hænge lidt ..."

Der er folk, som mener, at I sælger ud af dødsmetallens sjæl, når I spiller i folkeskolen som en del af et undervisningsforløb – hvordan har I det med sådan en anklage?

"Det er faktisk første gang, at vi hører, at der er nogen, der skulle have det på den måde. Normalt plejer folk at reagere med et "fuck hvor fedt, jeg ville ønske, mit barn gik på den skole", når vi fortæller om det.

Nå – men med chance for at støde nogen, så tror jeg roligt, at jeg kan tale på vegne af hele bandet, når jeg siger, vi har det meget large med "dødsmetallens sjæl". Vi har aldrig lagt skjul på, at vi ikke er "trve kvlt". Og hvis der er nogen, der skulle have ondt i røven over, at vi tager ud på folkeskoler og spiller heavy, så er det heldigvis deres problem. Hele projektet går ud på at udvide ungernes musikalske horisont og vise, at der findes andet musik end det, der bliver spillet på P3. Og det har vi det fantastisk med."

Hvor langt tror du, at I kan nå med Aphyxion?

"Vi har ikke tænkt os at bremse for noget, så længe vi har det sjovt med bandet – og med den indstilling tror jeg, at vi kan komme rigtig langt. Der er selvfølgelig nogle helt naturlige barrierer, som vi kæmper med. Jeg er på en rimelig nazi uddannelse, hvor det er svært at tage 3 uger fri til at tage ud at turnere – og det ville jo egentlig være det næste naturlige skridt for os. Men vi har altid formået at finde en eller anden løsning på tingene, fordi vi har det så pissesjovt med musikken. Så med en god cocktail af lidt held, blod på tanden og den glæde, vi har for hinanden og bandet, tror jeg virkelig på, at vi kan komme langt."

Men er I klar til at tage hele og halve år fri, hvis det kræves af jer for at nå verdensherredømmet? Hvor går jeres grænse?

"Hvis jeg skal være helt ærlig, så er der sket så mange ting på den måned siden udgivelsen, at vi ikke har haft tid til at tage den snak. Vi har i hvert fald fortrængt den lidt endnu.

På den ene side er det jo alt hvad vi nogensinde har drømt om – at tage på lange turnéer og spille heavy. Det er jo for fanden en drengedrøm. På den anden side står vi også bare med arbejde og uddannelse, der skal passes.

Så hvor smertegrænsen går, kan jeg simpelthen ikke svare dig på endnu. Men fra på mandag skal vi være klæbet op og ned ad hinanden i 14 dage i streg til den skoleturné – så der får vi forhåbentlig tid til at vende tingene en smule."