Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Spøgelset i overhalingsbanen

Populær
Updated
Spøgelset i overhalingsbanen

Den 17. februar udgiver danske Ghost Iris deres anden plade ‘Blind World’. I den anledning tog vi en snak med kvartettens trommeslager, Sebastian Linnet. Om udvikling, inspirationskilder, hvordan det er at spille inden for en niche-genre i et land som Danmark og spille noget så specifikt som Bao Wao metal.

Kunstner
Titel
Sebastian Linnet

Danske Ghost Iris er parat med deres andet album. To år efter deres debut ramte gaden og skød den københavnske kvartet ind blandt de større internationale navne. Den 17. februar udgiver bandet deres andet album. I den anledning tog vi en snak med bandets trommeslager, Sebastian Linnet.

Vi har ikke tidligere lavet interview med jer, så måske er det bedst hvis vi først får fastlagt, hvem Ghost Iris egentlig er, og hvordan bandet fandt sammen?

"Ghost Iris startede helt officielt omkring august/september i 2012. Nicklas Grønlund Thomsen (guitar) og Jesper Vicencio Güns (vokal) gamle band, Shaped Like Swans, gik i opløsning, og de to gutter besluttede sig derefter for at starte et nyt band. Jeg kom til lidt senere, efter vi havde mødt hinanden gennem musikbutikken 4 Sounds opslagsside, hvor de søgte efter medlemmer til bandet. Vi mødtes og jammede lidt og fandt ud af, at vi gik godt i spænd. Samtidig fandt vi ud af, at vi havde samme ambitioner. At vi ville noget med musikken, og at det ikke bare skulle være et hygge- og weekendband. Samtidig blev Peter Larsen (ex-guitar) en del af bandet, og vi begyndte at indspille Ghost Iris’ debut ‘Anecdotes of Science & Soul’, som blev udgivet i februar 2015. I oktober forlod Peter bandet af personlige årsager, og vi stod i den situation, at vi egentlig godt kunne bruge en bassist. Det var en ret uholdbar situation kun at være en trio. Især i live-sammenhæng. Nicklas har gået på skole med Dennis Nielsen, der hurtigt startede med at spille med os. Det gjorde han i et års tid, indtil han officielt blev en del af bandet i oktober 2016. Lige omkring den tid, da vi skulle spille på Euroblast."

Havde I svært ved at finde en bassist?

"Generelt er det svært at finde medlemmer til en gruppe som vores. Den genre, vi spiller, er en niche-genre, der ikke er specielt udbredt i Danmark. Når man samtidig har brug for et medlem, der har samme ambitioner, vil spille på samme niveau og reelt har talentet til det, så bliver det for alvor svært."

Hvad er det så egentlig for en niche-genre, I spiller?

"De fleste mennesker vil nok kalde os for et djent-band. Men grundlæggende spiller vi slet ikke djent. Vi ”djenter” slet ikke på guitaren. Personligt vil jeg nok bare sige, at vi spiller metalcore. Eller progressiv metal. Vores musik har bare en groovy lyd. Måske er det bare moderne metal. Kært barn har mange navne. Vi kalder det selv for Bao Wao metal. Hvis jeg for nemheds skyld skulle sammenligne vores lyd med et andet band, ville jeg nok nævne et band som australske Northlane."

Er djenten ikke også efterhånden ved at dø ud?

"Jo, det er den, og det er også derfor, at det ikke er så fedt at være et af de bands, der bliver stemplet som djent. Det er lidt ligesom deathcore. Det peakede, men forsvandt også rimelig hurtigt. Djent har en lyd, der er nem at definere. Du kan bare sige “dak-dake-dak”, så ved alle hvad du snakker om. Men det er forkert at sige, at bare fordi man groover på den øverste streng, så spiller man djent, det gør Slayer også, de gør det hele tiden, men det er thrash. Man bliver ikke djent bare af at stemme guitaren ned. Man skal tænke ud af boksen, når man er inde i boksen. Man skal stå ud fra mængden for ikke bare at blive endnu et djent-band. Det synes jeg, vi har formået, og det synes jeg også, folk tilkendegiver, når de kommenterer vores videoer. At vi står ud og laver noget originalt. Noget andet end djent. Det giver blod på tanden."

Hvilke bands har inspireret Ghost Iris?

"Alle i bandet hører meget forskelligt musik. Lige fra deathcore til Michael Jackson, og begge dele af spektret er med til at inspirere. Personligt er jeg nok den i bandet, der hører surest musik. Jeg er blandet andet utroligt glad for Meshuggah. Det har været mit yndlingsband de seneste otte år, og det ændrer sig nok næppe. De har påvirket og ændret metallen som ingen andre, siden Metallica udgav deres debut. Der er noget ved det band, som ingen andre kan hamle op med. De genskaber den progressive metal, stort set hver gang de udgiver et nyt album.

Ellers er jeg utroligt glad for amerikanske Traitors, der desværre lige er gået i opløsning. Britiske Exist Immortal, amerikanske Within the Ruins og The Acacia Strain."

Hvem er så det medlem af bandet, der bidrager med den gladeste musik?

"Det gør alle. Og det er meget forskellige. Lige fra 80’er-synthwave til Michael Jackson. Jesper beskrev på et tidspunkt, at vores indflydelse kom fra de tre m’er. Meshuggah, Misery Signals og Michael Jackson. Hvis du blander de tre i en skål og rører rundt, får du Ghost Iris."

Hvordan er det at spille inden for en så lille en niche-genre i et land som Danmark, hvor der samtidig allerede er tre andre stærke bands inden for nichen?

"Det er svært at bryde igennem i Danmark. Især fordi Danmark allerede har tre andre rigtig gode bands inden for samme niche, som du også siger. Cold Night for Alligators, Vola og til dels The Interbeing. Det er mange gode bands for så lille et land og så lille en genre. Der er mange om buddet, og der er få mennesker, der er til genren. Men man må bare prøve at skille sig lidt ud og være originale. Det synes jeg alle fire bands gør på hver deres måde. Vi har alle vidt forskellige lydbilleder, så vi passer egentlig vildt godt sammen i et lineup."

Irriterer det, at folk hellere vil høre, hvad der var populært for 30 år siden, og Iron Maiden Jam?

"Man bliver lidt irriteret, når man selv spiller noget fedt musik, og folk bare gerne vil se/høre Iron Maiden- og AC/DC Jam. Men vi griner nok mere af det i stedet for at blive irriterede over det. I det hele taget tager vi meget pis på os selv. Vi tager vores band og musik seriøst, men joker meget om det, vi laver. Vi tager meget pis på metalgenren som helhed, og så bliver det hele meget sjovere og nemmere."

Den 17. februar udgiver I jeres andet album, ‘Blind World’. Hvad er det for en plade?

"‘Blind World’ er først og fremmest anderledes end vores debut. Jeg synes, vi har udvidet vores horisont som band. Vi låser os ikke fast på ideer, lyde og så videre, på samme måde som på ‘Anecdotes of Science & Soul’. Da vi indspillede debuten, var tilgangen mere sådan, det her er fedt, nu laver vi ti sange, der lyder sådan her. ‘Blind World’ er langt mere gennemtænkt. Selvom nogle sange faktisk stammer helt tilbage fra 2014. Sange, vi har haft liggende, som er blevet udviklet, pakket ned igen, taget op igen senere og nu er endt på pladen. Andre sange har stort set været færdige og er kun blevet ændret lidt.

En stor forskel er dog, at vi ikke har spillet sangene lige så meget som numrene på debuten. Det har gjort, at vi ikke på samme måde er trætte af sangene, før pladen udkommer. Hvis man hele tiden spiller dem op til indspilningen af selve pladen, bliver man træt af numrene, hvilket er lidt problematisk, når man efterfølgende skal ud at turnere."

Hvordan har jeres lyd udviklet sig?

"Vi har en signaturlyd, som ingen andre har. Den synes jeg, vi har bevaret og udviklet endnu mere. Den er blevet mere specifik og mere raffineret. Og så er vi generelt bare blevet bedre. Til at komponere og til at skabe en bedre sammenhæng og rød tråd mellem sangene. Alle i bandet er blevet bedre til at skrive musik. Da jeg startede i bandet, havde jeg ikke spillet i et andet band før. Jeg skulle lære at spille sammen med andre mennesker. Lære at tage chancer i forhold til at spille trommer. Det har medført, at trommespillet nu er langt mere komplekst. Der foregår meget mere i forhold til den første plade."

Hvad er ‘Blind World’ for en plade rent lyrisk?

"Det er Jespers område. Det er hans tanker og hans tekster, så jeg vil nødig svare på det."

Det lykkedes os at fange Jesper og få hans input:

"Lyrisk set danner ‘Blind World’ ramme for en indsigt i mit sind. Mine tanker om verdens mange problemer såvel som mine egne problemer. Det har sine ufatteligt mørke momenter, hvor der ser ud til, at der ingen vej tilbage er. MEN: I ny og næ skinner solen igennem skydækket.

Lyrikken på ‘Blind World’ er en fejring af den negativitet, der findes i livet, der til tider blomstrer til noget positivt. Musikalsk terapi, således at individet ikke går ud og nakker andre mennesker, men i stedet får det hele ud igennem musikken. Det er hvert fald sådan, det fungerer på mig."

Generelt lyder jeres plade mere tilgængelig. Er det noget, I er opmærksomme på, eller på forhånd gik efter?

"Vi har ikke bevidst besluttet, at pladen eller numrene skulle være nemmere tilgængelige. Vi har bare skrevet, hvad der var fedt, og så går vi med det. Det eneste mål, vi havde, da vi for alvor startede sangskrivningen til ‘Bind World’, var, at vi skulle variere tempoet mere. Debuten var meget ensformig rent tempomæssigt, hvorimod jeg synes, det varierer meget nummer for nummer på ‘Blind World’."

Hvordan foregår det typisk, når I skriver et nummer?

"Nicklas laver typisk udkastet til sangen. Derefter sender han udkastet til mig, og jeg tilføjer så trommer, cutter Nicklas’ udkast lidt op, tilføjer nogle breaks og forlænger/forkorter nogle gange numrene til. Typisk skriver Nicklas en hel sang kun med guitar. Så tager jeg over, tilføjer trommer, og derefter sender vi det videre til de andre, som lytter det grundigt igennem. Eller vi hører det sammen igennem og diskuterer, hvad der skal ske med nummeret. Når vi alle er enige, tager Jesper over og tilføjer vokal, og så kan materialet indspilles."

Hvor er ‘Blind World’ indspillet?

"Den er indspillet sammen med Chris Kreutzfeldt i Bad Cat Studio i Birkerød."

‘Blind World’ udkommer den 17. februar. Hvad skal der så ske?

"Så skal vi turnere. Jeg kan ikke sige så meget endnu, men til marts/april tager vi i hvert fald til udlandet."

Hvad laver I om to år? Er I i gang med at indspille jeres tredje udgivelse?

"Om to år er vi forhåbentlig i gang med at indspille, eller har netop udgivet, vores tredje plade. Eller også er vi på tour med Iron Maiden."

Hvad vil du helst?

"Være i gang med vores tredje plade. Jeg kan ikke engang lide Iron Maiden, haha. Vi har allerede mange demoer liggende, gamle som nye. Vi brygger hele tiden og komponerer nyt. Man skal holde sig selv kørende, så man ikke blive træt af at spille de numre, man lige har udgivet. Vi forsøger hele tiden at holde os på forkant, så vi ikke dør ud eller mister inspirationen."

Læs vores anmeldelse af 'Blind World' her.