Blod, bræk og black metal Populær

http://devilution.dk/media/reviews/photos/thumbnail/680x680s/c4/bb/a5/20743_ctulu1_1258908330.jpg
22. November 2009    

The Rock havde åbnet portene til en lang dag med alskens black metal, hvor hovednavnet Shining leverede andet end musikalsk underholdning fra frontmanden Kvarforth.

Kunstner
Spillested
Dato
21-11-2009
Koncertarrangør
Fotograf
C.V
Karakter
3

Lyden var i den grad ikke med de første par bands på scenen til Nordic Black Metal 1-dagsfestival på The Rock. For Ravnesort betød det desværre, at den musik, der virkede energisk og interessant især takket være lækkert trommespil, ikke kom ordentlig ud til publikum. Trioen havde ellers den rette indstilling til sagerne og gik voldsomt til den rå musik i modsætning til Cause of Death: Suicide, som levede lidt for meget op til bandnavnet, og virkede blottet for al spillelyst og generelt skræmmende uerfarne. God lyd ville ikke have hjulpet, for musikken var et trist og dårligt udført bud på noget danske Blazing Eternity gjorde bedre for over 10 år siden.

Dernæst gik det fremad med lyden, og således blev Vardlokkurs show en pæn succes. Kun lidt ubalance i niveauet mellem de to guitarer (et generelt problem denne aften), men ellers var energi, tempo og fremførsel aldeles glimrende, og den efterhånden voksende publikumsmængde kvitterede med headbanging og respekt.

Jesus på besøg
Det var en lang aften med black metal, og for at folk ikke skulle lulles i søvn, sørgede svenske Pagan Rites for lige at give lydniveauet et hak opad og simpelt brage derudad. Og især leadguitaristen var markant højere end resten af bandet. Det var oldschool, da bandets sorte metal var farvet med nogle klassiske speed/heavy-metal tricks – for ikke at glemme forsangerens uhyggeligt stramme spandex. Der var tydelig dedikation til musikken og utrolig indlevelse, og selvom lyden var mindre godt mixet, var det et meget underholdende show, der førte de tilstedeværende tilbage til 80’erne.

Iklædt lændeklæde og tornekrans kunne det ligne, at Jesus havde fravalgt tømrerfaget for at skrige lidt i front for danske Molok, men det var nu blot bandets frontfigur. Han havde i dagens anledning også lige skåret sig i siden, så håndklædet forneden kom til sin ret, hvilket de røde striber tydeliggjorde. Guitaristen spillede iført gasmaske og sammen med bassisten skabte han en tung og monoton – grænsende til hypnotisk - baggrund for vokalen og det interessante trommespil. Undervejs gæstede Vrede fra Vardlokkur scenen. Det var teatralsk med godt med ”maling” på kroppen og budskabet ”myrd” på overkroppen. Desværre passede hans stemme ikke så fedt til musikken, men for showets skyld var visitten god nok.

Kvarforth, blod og bræk
Efter et meget langt line-tjek gik tyrkiske Episode 13 endelig på. Forsangeren var først i ført kåbe, hvor ansigtet blev skjult. Effektivt virkemiddel for stemningen, men da kåben blev smidt blev det lidt komisk som ham og den ene guitarist lignede en slags ”svigermors drøm” med pænt klippet kort hår og et ansigt, der havde mødt en epileptisk make-up artist. Musikken fængede ganske udmærket og melodisk, og blev undervejs gæstet af Niklas Kvarforth fra Shining.

Efterfølgende, da Shining gik på, nåede antallet af tilskuere sit klimaks denne aften. Ingen tvivl om at bandet med den spektakulære frontmand, der ynder at skære i sig selv, var et tilløbsstykke. Med sig havde han et meget velspillende band, hvor især leadguitaristen fik fyret fede ting af. Kvarforth drak lystigt af sin Jack D – om det var dennes skyld, eller blot en del af ”standardsshowet”, at han senere stak fingre i halsen og lod maven slippe af med lidt lækkert gylp, skal være usagt. Han var i sit eget univers, og der hersker ingen tvivl om, at han virkelig er ”på”, når han står på en scene.

Blandt publikum var der også nogen, der havde fundet vej til barberskraberen, og havde i hyldest lavet nogle røde løbere ned af armene. Helt samme effekt syntes Kvarforths overdrevne snaveri med bassisten ikke at have – i hvert fald så man mest heteroseksuelle kys blandt publikum.

Hån fra frontmanden

Shinings musik er meget mere og andet end black metal. Flere steder er der flotte lydkollager skabt af ren guitar og intelligent bas- og trommespil. Andre steder præsenterer Kvarforth musikken som ren oldschool black metal for efterfølgende at håne en fan for at høre black metal hver dag. Shining leverede denne aften god musikalsk underholdning og som forventet masser af skaberi fra frontmanden.

Mindre krukkeri var der fra tyske Ctulu. Klokken havde passeret 2 om natten, og publikum syntes at have trukket sig lidt væk fra sceneområdet, måske for at sunde sig efter The Rocks 10 kr. tilbud mellem kl. 1 og 2. Tyskerne var måske lige nøjagtigt det eneste black metal, man kunne rumme efter en meget lang dag. Ligeud af landevejen i højt tempo og med en melodisk tæft, der havde visse similariteter med Dissection og Dark Funeral. Bandet opfandt intet nyt, men på denne tid af natten gik deres stil og spilleglæde rent ind sammen med fadøllen.


Karakterer:
Cause of Death: Suicide: 1
Ravnesort: 2
Vardlokkur: 4
Pagan Rites: 3
Molok: 3
Episode 13: 3
Shining: 4
Ctulu: 3

Læserkommentarer

Hej NN.

Tak for din kommentar/anmeldelse, det er nogle gode observationer, du kommer med. Nu burde en læser, der ikke var tilstede denne dag/aften/nat, virkelig kunne få et godt indtryk af denne aften.

Jeg håber dine idéer til The Rock bliver læst af rette vedkommende, men ellers kan du jo kopiere din tekst over i deres forum også.

Metal!

Kommenteret af villumsen 24. November 2009
#1 Kommentator  -   Se alle kommentarer fra denne bruger (100)

Super kommentar

Hej NN.

Tak for din kommentar/anmeldelse, det er nogle gode observationer, du kommer med. Nu burde en læser, der ikke var tilstede denne dag/aften/nat, virkelig kunne få et godt indtryk af denne aften.

Jeg håber dine idéer til The Rock bliver læst af rette vedkommende, men ellers kan du jo kopiere din tekst over i deres forum også.

Metal!

Først og fremmest meget fin anmeldelse til Casper.

Min egen anmeldelse af aften:

Vardlokkur har tidligere leveret en bedre præstation. Deres sceneudtryk var forvirret og fuldstændig uden stil. Frontmanden Vrede lignede mere et trafikuheld end en black metal musiker. Bassisten lignede en latex-ork i læder - hvilket var meget malplaceret. Den tredje guitarist var helt grønt og var mere opmærksom på hvor fingrene skulle sættes end at leverer en form for scenepræstation. Jeg har tidligere set Vardlokkur live og deres præstation denne aften var ikke imponerende - og man kunne ikke lade være med at tænke om de ville lave en black metal udgave af Lordi!

Pagan Rites leverede aftens bedste præstation, hvilket desværre siger mere om aftens øvrige bands end om bandet selv. Jeg er meget enig i Caspers anmeldelse af bandet og vil derfor udlade at kommentere mere på den sag. De var dog aftenens underholdende indslag.

Molok fulgte efter Pagan Rites. Deres musik var monotont og en smule kedeligt. Det virkede ikke til, at de havde nok erfaring til en så lang live koncert, man kunne undre sig over at et så uerfaren band kunne opnå så meget spilletid. Igen herskede der i dette band en del stilforvirring. Trommeslageren var iført en morgenkåbe, forsangeren var klædt ud som Jesus og guitaristen havde en gasmaske på. Det havde fungeret bedre hvis forsangeren var klædt ud som Jesus og resten af bandet var hoppet i et oldschool black metal outfit og påført sig en ond corps paint.
Til bandets forsvar vil jeg sige at trommeslageren var hypnotiserende at se på, da han var helt opslugt. Forsangeren havde en virkelig stærk og ond stemme. Det vil helt sikkert klæde bandet med nogle stærkere riff og noget mere tempo. Molok har nogle gode kort på hånden og jeg glæder mig til at hører mere til dem i fremtiden.
Jeg giver Casper ret i at Vredes gæsteoptræden var en god idé, men fungerede slet ikke. Det virkede på ingen måde forberedt, men virkede mest af alt som noget der var planlagt i baglokalet inden koncerten. Da nummeret gik fra at være rodet til at blive en nazipropaganda med en hailende Vrede nåede koncerten og aften sit laveste punkt.

Episode 13 var kommet hele vejen fra Tyrkiet. Det var ikke en imponerende koncert. Jeg havde svært ved at holde fokus, da det hele blev lidt ensformet. Kvarforth fra Shining lavede her en gæstoptræden, igen virkede det fuldstændig ustruktureret, manden kom bare ind og skreg en masse. Tilgengæld var publikums reaktionen stor og glæden ved at se Kvarforth ville nærmest ingen ende tage. Det fik indslaget til at virke bedre end det reelt var.

Aftens højdepunkt var Shining. Det er anden gang jeg ser Shining og tredje gang jeg ser Kvarforth live. Jeg må indrømme at den skabagtige præstation fra Kvarforth ikke gør det for mig. Den evige gentagelse af de samme elementer med skære i sig selv, brækken ud over scenen, drikken af Jack D og tungeslaskeri med bassisten bliver meget kedelig og en smule indstuderet i længden. Jeg bryder mig ikke om musikken og vil derfor ikke anmelde den.

Samlet set:
Aften bød ikke på nogle rigtig gode præstationer. De bands The Rock havde fundet frem til aftenen var ikke imponerede, faktisk alt andet end. Man manglede nogle rene, rå black metal bands, noget mere ondskab.
Vardlokkur var for viking på rollespilsmåden, Pagan Rites for 80'er, Molok for kedelige, Episode 13 manglede kant, Shining for depressive. Mere ondskab, flere nitte og corps paint - det er hvad en Black Metal festival burde have.

Min anbefaling til The Rock er, at de næste gang give deres publikum mulighed for at komme med forslag til aftenen igennem forummet. Det virker ikke til, at the rock for alvor har en fornemmelse med undergrunden i Black metal og det er en hjælp, der er let at hente blandt black metallerne selv.
Det var dog en helt fantastisk idé med madvognen. Stor ros til den.

Alt i alt, idéen bag Nordic black metal festivalen var udmærket. Mit håb er, at The Rock holder fast I idéen, men fremover få hjælp af de personer der har lidt mere forstand på Black Metal, når de booker bands. Årets lineup var simpelthen for dårligt.

Karakter:
Vardlokkur: 2
Pagan Rites: 2
Molok: 1
Episode 13: 1
Shining: 2

Samlet set får aften et 1 tal.

Smageløs og en smule pinligt

Først og fremmest meget fin anmeldelse til Casper.

Min egen anmeldelse af aften:

Vardlokkur har tidligere leveret en bedre præstation. Deres sceneudtryk var forvirret og fuldstændig uden stil. Frontmanden Vrede lignede mere et trafikuheld end en black metal musiker. Bassisten lignede en latex-ork i læder - hvilket var meget malplaceret. Den tredje guitarist var helt grønt og var mere opmærksom på hvor fingrene skulle sættes end at leverer en form for scenepræstation. Jeg har tidligere set Vardlokkur live og deres præstation denne aften var ikke imponerende - og man kunne ikke lade være med at tænke om de ville lave en black metal udgave af Lordi!

Pagan Rites leverede aftens bedste præstation, hvilket desværre siger mere om aftens øvrige bands end om bandet selv. Jeg er meget enig i Caspers anmeldelse af bandet og vil derfor udlade at kommentere mere på den sag. De var dog aftenens underholdende indslag.

Molok fulgte efter Pagan Rites. Deres musik var monotont og en smule kedeligt. Det virkede ikke til, at de havde nok erfaring til en så lang live koncert, man kunne undre sig over at et så uerfaren band kunne opnå så meget spilletid. Igen herskede der i dette band en del stilforvirring. Trommeslageren var iført en morgenkåbe, forsangeren var klædt ud som Jesus og guitaristen havde en gasmaske på. Det havde fungeret bedre hvis forsangeren var klædt ud som Jesus og resten af bandet var hoppet i et oldschool black metal outfit og påført sig en ond corps paint.
Til bandets forsvar vil jeg sige at trommeslageren var hypnotiserende at se på, da han var helt opslugt. Forsangeren havde en virkelig stærk og ond stemme. Det vil helt sikkert klæde bandet med nogle stærkere riff og noget mere tempo. Molok har nogle gode kort på hånden og jeg glæder mig til at hører mere til dem i fremtiden.
Jeg giver Casper ret i at Vredes gæsteoptræden var en god idé, men fungerede slet ikke. Det virkede på ingen måde forberedt, men virkede mest af alt som noget der var planlagt i baglokalet inden koncerten. Da nummeret gik fra at være rodet til at blive en nazipropaganda med en hailende Vrede nåede koncerten og aften sit laveste punkt.

Episode 13 var kommet hele vejen fra Tyrkiet. Det var ikke en imponerende koncert. Jeg havde svært ved at holde fokus, da det hele blev lidt ensformet. Kvarforth fra Shining lavede her en gæstoptræden, igen virkede det fuldstændig ustruktureret, manden kom bare ind og skreg en masse. Tilgengæld var publikums reaktionen stor og glæden ved at se Kvarforth ville nærmest ingen ende tage. Det fik indslaget til at virke bedre end det reelt var.

Aftens højdepunkt var Shining. Det er anden gang jeg ser Shining og tredje gang jeg ser Kvarforth live. Jeg må indrømme at den skabagtige præstation fra Kvarforth ikke gør det for mig. Den evige gentagelse af de samme elementer med skære i sig selv, brækken ud over scenen, drikken af Jack D og tungeslaskeri med bassisten bliver meget kedelig og en smule indstuderet i længden. Jeg bryder mig ikke om musikken og vil derfor ikke anmelde den.

Samlet set:
Aften bød ikke på nogle rigtig gode præstationer. De bands The Rock havde fundet frem til aftenen var ikke imponerede, faktisk alt andet end. Man manglede nogle rene, rå black metal bands, noget mere ondskab.
Vardlokkur var for viking på rollespilsmåden, Pagan Rites for 80'er, Molok for kedelige, Episode 13 manglede kant, Shining for depressive. Mere ondskab, flere nitte og corps paint - det er hvad en Black Metal festival burde have.

Min anbefaling til The Rock er, at de næste gang give deres publikum mulighed for at komme med forslag til aftenen igennem forummet. Det virker ikke til, at the rock for alvor har en fornemmelse med undergrunden i Black metal og det er en hjælp, der er let at hente blandt black metallerne selv.
Det var dog en helt fantastisk idé med madvognen. Stor ros til den.

Alt i alt, idéen bag Nordic black metal festivalen var udmærket. Mit håb er, at The Rock holder fast I idéen, men fremover få hjælp af de personer der har lidt mere forstand på Black Metal, når de booker bands. Årets lineup var simpelthen for dårligt.

Karakter:
Vardlokkur: 2
Pagan Rites: 2
Molok: 1
Episode 13: 1
Shining: 2

Samlet set får aften et 1 tal.