Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Top 5 – Selvmord

Populær
Updated
Top 5 – Selvmord

Fra en romantisk symbolik i black metal over misbrugets ufrivillige mål til anklager i en bizar retssag. Metal-musikken har igennem alle år været fascineret og forbundet med selvmordet – ugens top 5 ser nærmere på de mest berygtede eksempler.

Dato
12-01-2014

Siden Black Sabbath først ringede med dødens klokke på debuten i 1970, har mørke, melankoli og misantropi været en fast bestanddel af heavy metal-genrens univers.

Fascinationen af især selvmordet går igen i alle generationer af metalbands, men ordets symbolske betydning varierer mellem genrerne.

Hos klassiske bands, som i Metallicas 'Fade to Black' og Megadeths 'A Tout Le Monde', er selvmordet kulminationen på depression eller misbrug. Flere black metal-bands har derimod romantiseret selvmordet som vejen til en bedre verden. Historiens om Dissections geniale frontmand Jon Nödtveidt, der afklaret skød sig selv, er nok nyere musikhistories mest skræmmende såvel som fascinerende eksempel.

Vi har tidligere skrevet om Nödtveidts historie og selvmord, mens ugens top 5 byder på øvrige berygtede og berømte historier om den ultimative handling. 

1. Mayhem ('Freezing Moon' m. Dead fra 'Live in Sarpsborg', 1990)

De fleste er nok bekendt med historien om, hvordan Mayhems berygtede sanger Dead skød sig i hovedet, og bandets guitarist Euronymous fandt liget og tog billeder det. Det notoriske billede af selvmordet blev senere anvendt som frontcover til kult-bootlegen 'Dawn of the Black Hearts', der er en optagelse af en koncert i Norge i 1990.

"I’m not a human, this is just a dream and soon I will awake", skrev den 22-årige Per "Dead" Ohlin i sit afskedsbrev 8. april 1991. Brevets indhold var ikke langt fra budskabet i Mayhems legendariske nummer 'Freezing Moon', hvor livet er mareridtet, og døden er befrielsen til tonerne af Euronymous' bedemandsguitarriffs. Deads intentioner med teksten var, at lytteren skulle begå selvmord bagefter, fortalte bandets trommeslager Hellhammer i dokumentaren 'Det Svarte Alvor' i 1994 .

"Den slags ville have gjort Pelle (Dead) glad", som han siger det her i klippet.




2. Vond ('Selvmord' fra 'Selvmord', 1994)

Norske Mortiis startede karrieren med at spille bas i Emperor, inden han flyttede til Sverige og skiftede til ambient-genren. 1990'erne bød på mange udspil fra hans forskellige projekter, men 'Selvmord' med Vond står for sig selv.

Igennem det første og 18 minutter lange titelnummer og de sidste tre dystre numre forsøger han at sætte musik på rejsen til den anden side. Og der er hjælp at hente i udgivelsen: Pladen udkom i 500 eksemplar på vinyl, hvor der inspirerende fulgte et barberblad med ved nogle af dem.




3. Judas Priest ('Dream Deceivers', dokumentarfilm, 1992)

Det kristne og højreorienterede USA havde travlt med at slæbe metalbands i retten op igennem 1980'erne. Musik i Satans navn, korruption af ungdommen – den fik ikke for lidt.

Men mest opsigtsvækkende var, da to teenagere skød sig i hovedet i 1985, efter de havde lyttet til 'Better By You, Better Than Me' med Judas Priest fra deres 1978-album 'Stained Class’. Ironisk nok er de slet ikke ophavsmænd til nummeret. Det er et cover af det britiske rockband Spooky Tooth, der skrev sangen i 1969.

Men fem år efter de to unge mænd skød sig i hovedet, blev Judas Priest slæbt i retten og anklaget for at have lagt subliminale budskaber ind i deres version, der angiveligt skulle opfordre til selvmord, hvis man afspillede teksten og musikken baglæns.

Den ene teenager, James Vance, overlevede selvmordsforsøget, som efterlod ham med et absurd vansiret ansigt, og det var hans forældre, der sagsøgte Judas Priest. Men uden succes.

Retssagen bliver skildret i dokumentarfilmen 'Dream Deceivers', der følger bandets kamp mod et hyklerisk og dybt forskruet lille samfund. For tiden er den dog ikke tilgængelig på YouTube. Men det er 'Better By You, Better Than Me' i en baglæns version. Skjulte budskaber? Vurder selv – på eget ansvar!




4. Ozzy Osbourne ('Suicide Solution' fra 'Blizzard Of Ozz', 1980)

Ozzy Osbourne måtte i 1986 også en tur i retten, efter en deprimeret teenager skød sig selv og hentede subliminal inspiration i 'Suicide Solution'. Anklagen blev afvist. Forståeligt nok. Der er intet hemmeligt at komme efter i 'Suicide Solution' fra debutalbummet 'Blizzard of Ozz'.

Guitarhelten Randy Rhoads står for de hårde riff, mens Ozzy ærligt synger om den fortærende alkoholdæmon, der giver ham kurs mod graven: "Wine is fine, but whiskey's quicker/Suicide is slow with liquor", lyder det i starten fra den 32-årige Ozzy, der dengang var en omvandrende blanding af en bar og et apotek. 




5. Satan's Sadists (Gloomy Sunday fra Black Dahlia, 1990)

Ungarske Rezső Seress har intet med heavy metal at gøre, men i 1933 komponerede han den kendte 'Gloomy Sunday' (originaltitel: 'Vége a világnak', red.) – også kaldet den 'Den ungarske selvmordssang'.

Som i 'Freezing Moon' er livet i 'Gloomy Sunday' også en ond drøm, hvor kun døden kan få én til at vågne op. Jazzsangerinden Billie Holiday gjorde den berømt, få metalbands har forsøgt sig, men et seriøst bud på en hård version af nummeret mangler.

I stedet findes der en psykedelisk stenerrock-version med de knap så kendte Satans's Sadists, der deler medlemmer med garagepunk-rockerne fra Satan's Cheerleaders.