Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Top 5 - Forskning i metal

Populær
Updated
Top 5 - Forskning i metal

Vi tager længere op i elfenbenstårnet og beskuer det akademiske metallandskab. Her følger fem fascinerende studier om den slags metal, man ikke har om på det naturvidenskabelige fakultet.

Der er efterhånden skrevet og spekuleret meget om metal og kulturen omkring musikken, og gud og hver vicepræsidentsfrue har også en mening om genrens effekt på samfundet. 

Tager vi lige et skridt op ad den intellektuelle trappestige, er der en verden af peer reviewede afhandlinger og forskningsprojekter - om alt fra newzealandsk metalundergrund til black metallens liminalitet. Et udsnit heraf vil blive samlet i det til 2015 udkommende tidskrift ‘Metal Music Studies’, redigeret af International Society for Metal Music Studies (ISMMS). I kan heller ikke vente, vel? 

Heldigvis er der nok at tage af i mellemtiden, både angående selve musikken - men især alt det andet uden om. Metal er mere end musikgenre, og det er ugens top 5 en blåstempling af.

1 - Deena Weinstein - ‘Heavy Metal. The Music and Its Culture’

Deena Weinsten er the grand old lady i metalforskning og udgav allerede i 1991 bogen ‘Heavy Metal. The Music and It’s Culture’. Den er et vægtigt sociologisk indblik i metalkultur og kanon i forhold til metalstudier. Udover en revideret version af klassikeren, er der kommet en del materiale fra Weinsteins bord som sociologiprofessor på DePaul University i Chicago. F.eks. et kapitel om pagan metal i bogen ‘Pop Pagans: Paganism and Popular Music’ (Watson & Bennet (red.), 2013), og senest en etymologisk undersøgelse af ‘heavy metal’ som term i ‘Just So Stories: How Heavy Metal Got Its Name - A Cautionary Tale’ (Weinstein, 2014).

2 - Lisa Foster: ‘The Rhetoric of Heavy Metal Resistance: Musical Modalities in Iraqi Public Life’

Metalmusikkens katartiske, samfunds- og sammenholdsskabende egenskaber er fakta, om man er bevidst om det eller ej. Lisa Fosters afhandling ‘The Rhetoric Of Heavy Metal Resistance: Musical Modalities In Iraqi Public Life’ teoretiserer sagen og zoomer ind på et tilfælde, hvor spørgsmålet om Metallica eller Megadeth faktisk kan være et spørgsmål om liv eller død. Med udgangspunkt i interviews med irakiske Acrassicauda og Dog Faced Corpse, og i hvad metalmusik som offentligt udtryk har af egenskaber, analyserer Foster, hvordan ungdommens retorik er med til at forme Irak i udvikling.

3 - Michelle Phillipov: ‘Hamburgers Of Devastation: The Pleasures and Politics of Heavy Metal Cooking’

Det er nok ikke tilfældigt, når der sælges veganerpølser til punk- og hardcore-shows, og i hvert fald ikke tilfældigt hvor meget energi Copenhell lægger i at servere mad, der rammer gæsterne lige i mavesækken. Metal har da også en madkultur; det ved enhver, der følger Vegan Black Metal Chef og har ‘Mosh Potatoes’ stående på kogebogshylden. Og det kan man læse mere om i ‘Hamburgers Of Devastation: The Pleasures and Politics of Heavy Metal Cooking’, hvor lektor i journalistik, medie og kommunikation Michelle Phillipov diskuterer den sjove og seriøse side af metallisk madlavning.

At Phillipov derudover har skrevet ‘Death Metal And Music Criticism. Analysis at the Limits’ om at lytte til dødsmetal i fænomenets soniske og lyriske aspekter, samt i det offentliges perspektiv, kan måske være en slikkepind til dem, der foretrækker en snæver definition af metalkultur, og ikke gider læse andet om mad end udløbsdatoen på deres bacon.

4 - Amber R. Clifford-Napoleone: ‘Queerness In Heavy Metal Music. Metal Bent’

Den kloge læser har måske opdaget, at al den hidtil nævnte forskning (samt nærværende top 5) er skrevet af kvinder, og prikken over i’et er en en bog, der først udkommer i januar, med titlen ‘Queerness In Heavy Metal Music. Metal Bent’. Om køn og seksualitet i metal og gråzonen mellem hypermaskulinitet og hyperfemininitet - vi kan kalde det skalaen mellem Manowar og Butcher Babies. Emnet er ikke det hotteste, hverken i baren mellem shows eller hos meningsdannere, så det bliver spændende at læse en akademisk udlægning af forholdet mellem kønspolitik og metal. Det bliver nok mere udfordrende end den anekdotale bemærkning til dengang, Rob Halford kom ud af skabet, hvis jeg skal gætte.

5 - Modern Heavy Metal, konference i Helsinki, juni 2015

Eftersom de 4,5 stykker forskning, jeg har anbefalet, har handlet om andet end selve musikken, kunne vi måske slutte i den anden grav med den mandlige forsker Gregory McCandless’ ‘Metal As a Gradual Process: Additive Rhythmic Structures in the Music of Dream Theater’.

Den har jeg dog intet at sige om selv, så jeg vil hellere anbefale læseren at holde øje med billige billetter til Helsinki i juni næste år, når konferencen ‘Modern Heavy Metal’ afholdes for første gang. Konferencen, der er et samarbejde mellem ISMMS og Aalto Universitetet i Helsinki m.fl., vil være en platform for diskussion af akademisk forskning samt branchen og den praktiske del af metallens verden. Talere, der allerede nu er offentliggjort, tæller Deena Weinstein og Alex Scolnick, der som bekendt er vokset op i en Ivy League-familie, men valgte musikken i stedet for universitetet. Og mon ikke, der sniger sig en koncert eller to ind i mellem?