Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Vovet og varieret vildskab

Populær
Updated
Vovet og varieret vildskab
Vovet og varieret vildskab

Napalm Death udviser stor diversitet og vovemod med deres 14. studieplade 'Utilitarian', der byder på en ganske udfordrende lytteroplevelse.

Kunstner
Titel
Utilitarian
Dato
27-02-2012
Distributør
Trackliste
1. Circumspect (2:17)
2. Errors In The Signals (3:02)
3. Everyday Pox (2:12)
4. Protection Racket (4:00)
5. The Wolf I Feed (2:57)
6. Quarantined (2:47)
7. Fall On Their Swords (3:57)
8. Collision Course (3:14)
9. Orders of Magnitude (3:21)
10. Think Tank Trials (2:27)
11. Blank Look About Face (3:12)
12. Leper Colony (3:23)
13. Nom De Guerre (1:07)
14. Analysis Paralysis (3:23)
15. Opposites Repellent (1:22)
16. A Gag Reflex (3:30)
Karakter
4

Man kunne fristes til at spørge om der virkelig er flere skud i bøssen hos Napalm Death, der efter mere end 25 år på de skrå brædder øjensynligt ikke har tænkt sig at pensionere foreløbig? Svaret er helt klart "Nej!" Med 'Utilitarian' udgiver Napalm Death et stærkt album, der byder på præcis hvad er hele essensen af Napalm Death; kritik af samfundet, musikalsk vildskab og modet til at afprøve og udfordre grænserne for hvad man kan og må.

For nok er Napalm Death en institution i sig selv og nærmest faddere for hele grindcore-genren. Ikke desto mindre lader de ikke de trange rammer af én genre holde dem fastbundet. Tværtimod. Med 'Utilitarian' viser de, at de har masser af mod til at variere deres musikalske udtryk. Det er helt tydeligt med den nærmest kirkekorsagtige vokal på 'Fall on Their Swords', der underligt nok passer meget godt ind i Barneys ukontrollerede råben. Der er også en mere normal ren vokal i sangen 'The Wolf I Need', så rent vokalmæssigt udfordrer Napalm Death både sig selv og lytteren.

Der er også brugt en jazzet saxofon i 'Everyday Pox', der med et fedt temposkift fremstår som en af pladens gode numre. Det samme gør 'Protection Racket', som følger lige efter 'Everyday Pox' og den starter faktisk lidt på samme måde som Metallicas 'Hit the Lights' med dundrende guitar og kører så over i sangen. Så der er også lidt thrash ind over.

Én ting er dog, som vi kender det. Teksterne. Napalm Death leverer endnu en gang en bredside mod politikere, organiseret religion, våbenhandel, miljøet og muligheden for at udfolde sig som man vil seksuelt. Barney er kendt for at have holdninger til alt og han er ikke bange for at ytre dem. Napalm Deaths mantra er, at man skal befri sig selv og sine tanker og ikke bare forvandle sig til en viljeløs slave af systemet. På 'Utilitarian' fortsættes dette korstog helt efter planen.

Musikalsk har de bare tilføjet nogle flere dimensioner end på de forrige par udgivelser og det gør, at den står ud på den positive måde. Der er masser af klassiske Napalm Death-sange, men der er også skæringer, som indeholder mere og andet, hvilket hjælper pladen til at fremstå mere varieret, vovet og lyttervenlig. Anbefalelsesværdig.