Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

W:O:A Metal Battle DK-vinder 2010: By the Patient

Updated
W:O:A Metal Battle DK-vinder 2010: By the Patient

W:O:A Metal Battle er atter tilbage i Danmark med tilmeldingsfrist 14. februar. Som optakt har vi taget en snak med de seneste vindere i Danmark, nemlig By the Patient, der vandt i 2010.

Titel
Troels Cort Nielsen
Dato
02-03-2014
Forfatter

Hvorfor meldte I jer i sin tid til W:O:A Metal Battle?

– Da vi tilmeldte os konkurrencen i sin tid, var vi et meget ungt band. Vi havde indspillet vores første EP året før og var meget ivrige efter at spille vores musik for andre end vores venner, og ville gerne have en lidt mere objektiv feedback end den man får af dem. På det tidspunkt var scenen i København solidt besat af en lille gruppe bands som vi følte var meget dominerende og vi syntes det var lidt svært at skabe et netværk. Så vi gik ind i konkurrencen med håbet om at møde nogle af nøglepersonerne i scenen og give os selv muligheden for også at tjene til en plads i solen. Og så selvfølgelig fordi vi vidste vi ville vinde og godt gad at spille på Wacken Open Air.

Hvad fik I i første omgang ud af at være med (fra udtagelse, indledende runde, finale og tiden efter?

– Selvfølgelig gav det os en hel masse selvtillid. Noget som vi stadig har masser af i dag og som på den ene eller anden måde er blevet en del af vores ”image”. Derudover havde vi bare en fest og tog os tid til at få sat ansigt på og snakket med alle de involverede. For et nyt band er det ekstremt vigtigt at få skabt sig et netværk, og det fik vi helt sikkert påbegyndt her. Og gratis øller, det er også vigtigt.

Har det givet jer noget på den lange bane, at I vandt og spillede på Wacken?

– Det er svært at sige hvor konkurrencen har haft direkte indflydelse på vores videre karriere. Det er klart at vi fik meget mere omtale lige efterfølgende og at vi på den måde er blevet eksponeret for Roskilde Festival, som vi var så heldige også at blive booket til. Men hvornår det holdt op med at være vores placering i konkurrencen der gav os opmærksomhed er svært at sige. Vi har på ingen måde brugt sejren til at tillade os at hvile på laurbærrene. Der er ikke blevet foræret os noget og vi arbejder hårdt for de ting vi får lov til, men titlen som vinderne af Wacken Metal Battle bliver ligesom hængende som én af de ting man ved at bookere og lignende putter i beskrivelsen af os. Nu er det fire år siden vi vandt og jeg sidder her og skriver til jer om da vi vandt. Det skal slet ikke forstås som om vi ikke er glade og stolte og al det der, men hvis vi selv skal sige det er der mange andre ting der har gjort os til By The Patient ud over den konkurrence.

Har I mødt negativitet fra andre, fordi I har været med i konkurrencen?

– Yes, selvfølgelig har vi det. Janteloven er noget af det mest hårdføre vi har i Danmark og så vil der jo altid være dem der ikke kan tåle når noget spiller for andre. Men ærligt rør det os ikke og har aldrig gjort det. Som sagt har vi altid arbejdet hårdt for de små skridt som vi tager op af stigen. Så hvis vi får en hånlig kommentar om x factor eller hvad de kan finde på, så ved vi godt hvor det kommer fra og kan være ligeglade.

Vil I anbefale andre bands at tilmelde sig W:O:A Metal Battle?

– Jeg tror det er noget man må gøre op med sig selv og sit band. Der er masser at vinde ved at deltage. Som sagt er det en rigtig god måde at få udvidet sit netværk på og man får noget ærlig kritik af kompetente personer fra miljøet. Du tvinger også publikum til at danne en mening om dig og dit band, og det er vigtigt, fordi der ofte er en tendens til at folk lidt ”låner” andres holdninger og måske aldrig får hørt hvad du laver. The great price, at spille på Wacken, er jo selvfølgelig også en kæmpe ting som for evigt vil se sejt ud på cv’et!
Der er dog også nogle bagsider af medaljen. Danmark er et meget lille land og en eventuel sejr vil betyde at dit band for fremtiden vil være ”det band der vandt den dér konkurrence”. Selvom metal er en niche-genre er der herhjemme masser af fora og blogs hvor folk vil debattere dig på godt og ondt. Janteloven hersker og det skal man bare være klar over. Spil din musik og vær glad og stolt over det du laver. Vi var glade for det boost konkurrencen gav os meget tidligt i vores karriere. Hvis man vælger at deltage så bør man gøre sig klar hvad man vil have ud af det og sørge for at følge op på de mål man har sat sig. Hvis du vinder så lad vær at brug det som en hovedpude og tro at alle elsker dig, men nyd fordelene og fortsæt fremad. En virkelig hype findes ikke i det danske heavymiljø og min erfaring siger mig at folket vindes ved anciennitet og ved at være trofast mod det fåtal der synes din musik er god og så bare bliv ved og ved og ved selvom det kan synes at det hele står stille engang imellem.