Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Tilbageskuende metal

Updated
Tilbageskuende metal

Svenske Portrait kan spille firsermetal til perfektion. Men der mangler lidt originalitet i materialet.

Kunstner
Titel
Crossroads
Distributør
Trackliste
1. Liberation 1:43
2. At The Ghost Gate 6:52
3. We Were Not Alone 5:01
4. In Time 4:58
5. Black Easter 5:37
6. Ageless Rites 4:56
7. Our Roads Must Never Cross 4:35
8. Lily 9:04
Karakter
3

Portrait fra Kristianstad i Sverige er klar med bandets tredje fuldlængdealbum. Det hele starter stille og roligt med et uforvrænget guitarstykke kaldet ’Liberation’, inden der efter 1 minut og 42 sekunder sættes i gang med første egentlige sang, ’At the Ghost Gate’. Hvis titlen på denne sang skulle lede tankerne hen på noget, der mere end tangerer black metal, er det ikke helt forkert. Nu skal det indledningsvis være sagt, at undertegnedes forudgående kendskab til Portraits tidligere udgivelser er på niveau med pavens personlige oplevelser med kønssygdomme. Når det så er gjort klart, kan det dog med rimelighed antydes, at Portrait må formodes at have en ikke ubetydelig svaghed for Mercyful Fate og King Diamond.

Ovennævnte ’At the Ghost Gate’ giver således såvel musikalsk, men især vokalt mindelser om disse inspirationskilder. Efterfølgeren, ’We Are Not Alone’, er en smule mere straight ahead metal på den musikalske front. Vokalen er dog igen lidt alternativ. Der skiftes ikke så meget imellem falset og bas som hos kongen. Men sangeren ligger hele tiden bagerst i lydbilledet. Det er måske nok for at gøre vokalen skræmmende, men det minder nu også lidt om smådårlig produktion.

På sangen ’Black Easter’ er vi igen tilbage i King Diamond/Mercyful Fate-territoriet. Men musikalsk er Portrait altså ikke helt på højde med det, som Mercyful Fate kunne udgive for 30 år siden. Portrait har sådan set mange fede riffs og ideer, ligesom sanger Per Lengstedt bestemt gør en udmærket indsats. Men der mangler overraskelser. Der er slet ikke de pludselige rytme- og temposkift, som de bedste inden for genren kan præstere.

Ovennævnte kan sagtens lyde som en noget negativ bedømmelse af Portrait, men det er hverken bevidst eller retfærdigt, for der er faktisk meget god musik på 'Crossroads'. Måske opstår tvivlen om Portraits niveau på grund af det faktum, at bandet tilsyneladende ikke helt har fundet ud af, om det vil spille black metal eller traditionel metal.

'Crossroads' er et godt album. Men det mangler lige det, der gør, at det nok vil blive spillet igen og igen. Men test selv. Det anbefales en lytter inden køb. Men der er garanteret metalfans, der vil synes, at det er et herligt album.

Portrait gæster Danmark i juli 2014, hvor de er at finde på Metal Magic Festival i Fredericia.