Uendeligt mørke i Vordingborg

Populær
Uendeligt mørke i Vordingborg

Det er sparsomt med information om soloprojektet Pafund fra Vordingborg, men musikken taler sit tydelige mørke sprog med referencer til norsk black metal.

Kunstner
Titel
Mørkets Afslag
Dato
14-04-2017
Trackliste
1. Mørkets Afslag
2. Afgrunden
3. Øver 11-03-16
4. Ærkegeden
Karakter
3

Pafund krøb ud af mørket i 2015 og debuterede med pladen 'I mod lyset' samme år. Siden er der blevet givet sporadiske koncerter omkring Vordingborg, og nu er Pafund så klar med opfølgeren, der har fået titlen 'Mørkets Afslag'.

Pladen består reelt af tre numre samt et nummer, der bare hedder 'Øver-11-03-2016', og som ligesom titelnummeret er mere end 20 minutter langt.

Titelnummeret er hele 23 minutter og 59 sekunder langt. En følelsesladet og stemningsfuld rejse ind og ud af Pafunds sind. Det er tydeligt, at der er hentet inspiration fra det norske, og mon ikke grundlæggeren har hørt sin del Burzum, Darkthrone m.fl. og derfra dannet sin egen version af den mere drømmende black metal?

De to andre numre på pladen hedder 'Afgrunden' og 'Ærkegeden' og kunne igen ud fra titlerne godt indikere noget sort, dystopisk og en let flirten med den religiøse kritik, der i Norge udmøntede sig i en sær afstikker fra satanismen, som mere var en hyldest til det hedenske ophav og en afvisning af kristendommen end regulær satandyrkelse. Hvad Pafund tillægger titlerne, er op til lytteren selv at vurdere. For det hele er instrumentalt, og fortolkningsmulighederne er derfor uendelige. Her stikker 'Ærkegeden' stilmæssigt ud, hvilket Pafund selv pointerer, er fordi nummeret er en hyldest til bandet Archgoat.

Pafunds 'Mørkets Aslag' er en velkomponeret skive, hvis kerne og omdrejningspunkt er titelnummeret. Der er lagt tid og energi i tilblivelsen, og Pafund mestrer flere instrumenter end bare guitar, bas og trommer, hvilket bestemt er med til at gøre pladen interessant som mere og andet end et kælderprojekt. Der er både fløjte og irsk bouzouki med.

Pafunds ulmen i undergrunden ved Vordingborg er måske begrænset til det lokale lige nu, men de fremsynede og modige bookere på de små og skæve spillesteder burde lytte med her. Hvis man kan lide Solbrud, er det ikke umuligt at forestille sig Pafund varme op eller noget i den stil. Nok har Pafund sin egen parole om ingen rytme – kun larm. Men der gemmer sig en latent skønhed og smerte i den larm. Og det er dragende for den nysgerrige lytter.