10 hurtige: Dan Park

Populær
10 hurtige: Dan Park

Burzum er blandt favoritterne, og han sætter pris på ikke at blive kaldt nazisvin i metalmiljøet. Ugens heavynørd er den kontroversielle svenske kunstner Dan Park.

Kunstner

Heavy metal og det politisk korrekte miljø har aldrig været gode venner. Det samme må Dan Park konstatere om sin kunst. Han blev for alvor et kendt navn i 2014, da han i hjemlandet blev idømt et halvt års fængsel for hate speech, imens ni af hans værker blev dømt til destruktion.

I mandags kom den 47-årige svensker igen i vælten. Denne gang i Silkeborg, hvor han er blevet politianmeldt for at opfordre til terrorisme på grund af en plakat af tre bevæbnede mennesker, der får følgeskab af teksten ”Terrorist Welcome – Bring Your Weapons”.

Men Dan Park er mere end bare kontroversiel kunstner. Han er også metalfan. Vi fangede svenskeren sent i aftes og stillede ham 10 hurtige til en heavynørd!

1. Hvad er dit første minde med heavy metal?

”Det må have været engang i 70’erne med Kiss’ ’Dressed to Kill’. Faktisk var jeg ude efter The Beatles, men endte med at købe Kiss, når nu de også var iført jakkesæt på coveret, ligesom Beatles var på et par plader. Det køb fortrød jeg!”

2. Hvem er dit favoritband gennem tiderne?

”Hawkwind. Jeg fortryder, jeg ikke så dem live i London i 1990. I stedet for gik jeg på en meningsløs gothklub. Det har jeg svært ved at tilgive mig selv for.”

3. Hvilken musiker vil du helst drikke en øl med på en bar?

”Varg Vikernes fra Burzum. Så kan vi diskutere Odinisme.”

4. Hvad er dine fem yndlingsplader?

Hawkwind – ’Silver Machine’.
Godflesh – ’Streetcleaner’.
Sunn O))) – ’Monoliths and Dimensions’.
Burzum – ’Det som engang var’.
Bolt Thrower – ’War Master’.

5. Hvad er din bedste koncertoplevelse nogensinde?

”SUNN O))) i Malmö. Iført munkekutter, med voldsomt høj lydstyrke og langsomt som ind i helvede. De skabte en stemning, der hang i luften, længe efter koncerten var slut.”

6. Hvilke platforme bruger du til at opdage nyt musik?

”Koncerter, hvis musikken er god, køber jeg en cd – hvis de er til salg på stedet. Eller nøjes med et patch eller en pin.”

7. Hvilket band er din guilty pleasure?

”Meat Loaf. Jeg så ham på Sweden Rock 2007, men plejer at sige, at jeg var der for at se Dimmu Borgir (skulle det være bedre?, red.). Dem så jeg også.”

8. Hvilke fordomme er du blevet mødt med som heavyfan?

”At, jeg hader synth og electronica , og det er ikke sandt.”

9. Hvilke gode oplevelser har du haft ude i heavymiljøet?

”At slipper jeg for at blive kaldt nazisvin. Her er højt til loftet, og sort humor anses ikke for at være en negativ ting.”

10. Hvorfor er du heavyfan?

”Jeg orker ikke at blive klippet, og langt hår passer bedst til metal.”