Årsliste 2008 - Casper Villumsen

Populær
Årsliste 2008 - Casper Villumsen
Casper Villumsen nikkede anerkendende ad alt fra Slipknot og Metallica til Dawn of Demise og Thorium i 2008. Årets internationale album: Slipknot – "All Hope Is Gone"

Det er første gang amerikanerne for alvor fangede min interesse. Et modent, tidløst album, der appellerer til både metal- og rockfolket. I hælene lå Enslaveds "Vertebrae" mens det ellers har været et år med god dødsmetal fra blandt andre Misery Index, Origin og Coldworker.

Årets danske album Dawn of Demise – "Hate Takes Its Form"

Bevares, den kunne bestilles allerede i 2007, men den officielle release-date hed 2008. Knaldgodt dødsmetal, der måske ikke er superoriginalt men voldsomt gennemført og pakket i årets fedeste produktion. Knastørt! I nakken på dette valg pustede et andet debuterende band: Scamp.

Årets internationale hit: Machinery – "I Divine"

Pladens gennemsnit kandiderer ikke til et "årets album" men dette nummers dysterhed ramte mig fra første lyt. Mørk metal med paralleller til både power og death metal.

Årets danske hit Thorium – "Feral Creation"

Ikke blot albummets titel, men også navnet på den herlige dødsbasker, der følger lige efter pladens intro. Thorium rammer en lyd og et groove, som bare tvinger nakken i bevægelse i henrykt dedikation.

Årets genfundne klassiker At the Gates – "Slaughter of the Soul"

Al den snak om reunion-shows og så min egen tilstedeværelse ved showet i Malmø gjorde, at pladen blev støvet af og hørt igen. Og den er bestemt ikke blev forældet - for undertegnede er den faktisk vokset. I samme boldgade har vi Biohazards "State of The World Address", men her var jeg dog så dum at gå glip af koncerten i Pumperen.

Årets DVD: Arch Enemy – "Tyrants of the Rising Sun"

Live-delen virker upåklageligt - flot lyd og lys fra det svensk/tyske band, hjulpet på vej af japanere med årelang stolthed i teknik og produktion. Hvor dvd'en også skiller sig ud fra andre er på ekstramaterialet, der for en gangs skyld faktisk er rimeligt interessant at følge med i.

Årets opsamling/bokssæt: October Tide – "Rain Without End"

Jeg er ikke så gammel endnu, at jeg har brug for opsamlinger for at mindes de gode gamle dage. Den nævnte plade er heller ikke et bokssæt eller en egentlig opsamling, men dog en genudgivelse af et glimrende album i remastered version. For old-school Katatonia-fans.

Årets koncert: "Entombed, Stengade 30, 29. maj 2008"

At crowdsurfende fans fik revet et par lamper ned fra loftet siger vel næsten det hele. Entombed var så tændte og blodtørstige og havde lyd og sætliste i sin hule hånd. Den gamle death metal aktør er stadig en stor spiller på scenen.

Årets internationale navn: "Metallica"

Der kan diskuteres i dagevis om dette band og dets nye album. Uanset hvad man mener om albummets lyd, "clipping" og "loudness war", så har bandet formået at få sig selv på alles læber og solgt i hobetal af "Death Magnetic" og på den vis atter sætte metallen grundigt på musikkens landkort.

Årets danske navn: "Jens"

Ifølge Danmarks Statistik var det pr. 1. januar 2008 mest almindeligt at hedde Jens (for kvinder var det i øvrigt Anne). Musikalsk havde det været oplagt at sige Volbeat, men den er ligesom hørt før, og undertegnede var ikke glad for album nummer 3 fra dem. Der var så mange fede danske albums i år, at man havde håbet de havde stukket snuden lidt mere frem internationalt. Men det kommer næste år. Pilgrimz har fx lige landet en EMI-aftale.

Årets nye internationale navn: "Obscure"

Nordmænd, der hylder fordums tider med twin-guitar og Black Sabbath'sk tyngde i en velblandet pærevælling af doom, stoner, metal og classic rock. 'Internationalt' lyder dog som en stor frase på dem for verdensstjerner tvivler jeg på, at de bliver. Men det er i hvert fald fedt, det de laver.

Årets nye danske navn: "Scamp"

Endelig kom debuten og den fik også den hyldest, den skulle: årets debut til DMeA. Det må egentlig være begrundelse nok.

Årets comeback: "AC/DC"

Når der går tilpas længe mellem udgivelserne, må det kunne betegnes som come-back hver gang. Og så en annonceret koncert i Danmark, hvor billetsalget på nettet endnu engang ikke kunne modstå presset. Fans'ne ved godt hvad de vil have. De vil have AC/DC.

Årets optur: "Ny lejlighed"

Kæresten og jeg flyttede til større pr. januar 2008, og nu har jeg mit helt eget heavy-rum med guitarer på væggene og et dejligt anlæg, der nægter at spille andet end metal.

Årets største skuffelse: "Sterling-krakket"

Godtnok fik jeg min rejse og måtte heller ikke punge ekstra ud, men senere flyafgang betød, at jeg gik glip af Danish Metal Awards med Carcass. Øv! Det var nu heller ikke fedt, at norske Stonegard i år valgte at smide håndklædet i ringen og ophøre samarbejdet.

Mit største ønske for 2009: "Et nyt Carcass album"

Der har været antydninger af at det vil ske, men kortene synes stadig at blive holdt tæt ind på kroppen. Det bliver spændende.

Det glæder jeg mig mest til i 2009: "Nye skiver fra..."

Amorphis, Samael og Megadeth. Førstnævnte fordi de siden den nye sanger kom med har udgivet fantastiske plader (igen). Samael fordi de har annonceret en plade, der følger op på klassikeren "Ceremony of Opposites. Sidsnævnte: skam dig, hvis du ikke er lidt spændt på Mustaines næste udfoldelser!