2016's mest læste artikler

Populær
2016's mest læste artikler

Copenhell, Metallica, Volbeat og AC/DC samt spydig selvkritik af metalkulturen er blandt det, der hittede på Devilution i 2016.

Fotograf
Jacob Dinesen (Rammstein på Tinderbox)

Fra festivalernes kommercielle hovednavne til undergrundens ekstremer over interview og nyheder til anmeldelser af plader inden for alle metallens mange subgenrer. Vi kan ikke dække alt. Men vi forsøger benhårdt – 845 tekster blev det til på Devilution i 2016.

Sæt pris på nichemedierne. De lever af passion. Ikke clicks. 

Mantraet er formidling uanset popularitet. Det er da rart med festivalbenzin og driftsmidler, men værdien kommer ikke fra bannerindtægternes almisser. Den opgøres i at nedfælde historien til internettets evige arkiv – så meget som muligt af hele fortællingen, så den ikke forsvinder eller forvrænges i fremtiden uden kilder. Småt har også ret. Har sin berettigede plads. Selvom intet udfordrer eller overrasker læsertallenes logiske orden.

Metallica, koncerter og Copenhell hitter

2016’s største hit var koncertanmeldelsen af Rammstein på Tinderbox. Det luner for den udsendte skribent og fotograf. Thi de satte vitterligt liv og lemmer på spil under turen fra Copenhell ved midnat mod Odense i massiv regn og torden for at nå dækningen af tyskerne, der gik på klokken 1 om natten på den fynske festival. Det var turen værd. Rammstein spillede en overlegen koncert, som der også var konsensus om blandt de mange læsere, der selv havde været der.

Efter otte år gav Metallica endelig lyd fra sig, og det var der naturligvis interesse for. Pladeanmeldelsen af ’Hardwired... to Self-Destruct’ nåede akkurat ikke ind på top 10, men det gjorde teksten med redaktionens mange meninger om titelnummeret, da det først kom frem en måned før udgivelsen af albummet.

Ellers har interessen for at læse om ny musik ikke været væsentlig nok til 2016’s toptekster.

Det er især koncertkritikken, der trækker mest.

I 2014 bemærkede vi, at Copenhell var Danmarks nye nationalarena for heavy metal. Det har holdt stik hele vejen. Der er langt mellem den helt store interesse for Roskilde Festivals program, mens Copenhell hitter. To tekster fra festivalens syvende udgave kommer ind på top 10.

I 2015 var koncertanmeldelser af blandt andre Volbeat i Odense og AC/DC i Roskilde blandt de mest læste. Begge bands' udsolgte koncerter er gengangere på 2016’s top 10 – Volbeat i Tusindårsskoven og AC/DC med Axl Rose i spidsen på Ceres Park & Arena i Århus.

Mathias Nielsen var rimelig neutral i sin bedømmelse af Axl/DC og kastede tre sorte firkanter efter koncerten, mens Jens ”Jam” Rasmussen langede hårdt ud efter Volbeat og gav showet to sorte firkanter. Hvilket naturligvis ikke går ubemærket hen på de sociale medier. Især Facebook er blevet skuepladsen, hvor fortidens høtyve er blevet erstattet af tastaturet.

”Ja, gå du bare i Treos fodspor, så skal du nok blive til noget indenfor anmelderbranchen,” kommenterede en vrissen læser i Volbeat-anmeldelsens opslag på Facebook.

Så kan Jens Rasmussen efter tre årtier som musikanmelder gruble lidt over den bemærkning.

Det er Facebook på godt og ondt. For Devilutions vedkommende mest det første. Der kommer mange skarpe kommentarer. Mange gode debatter.

Der er ikke et facit til et værk eller en oplevelse. Digitaliseringen har tvunget kritikeren ned fra elfenbenstårnet og til at se læserne i øjenhøjde. Der er bidrag fra begge kanter. Sådan som det bør være. En anmeldelses funktion er blot byggesten til en løbende diskussion om kunsten. Så den ånder, udvikler og fornyer sig.

Selvkritik er populær kritik
Ditto kritiske kommentarer og spydige tekster. Her er vores Top 5-format hvert år at finde blandt de mest populære. Hele tre har skrevet sig ind på 2016’s top 10. Fra at være ”trve metaller” over ”Metallicas dårlige dømmekraft” til ”Bliv hjemme”.

Det er uden tvivl et hit, når metalkulturens selvopfattelse bliver sat på spidsen. 

Det sidste format, der sniger sig ind på 2016’s mest læste tekster, er ”10 hurtige”, hvor en musiker eller metalfan blandt andet fortæller om sine favoritplader og yndlingsbands. Interessen var stor, da svarene kom fra Volbeats nye bassist KB Larsen, der kunne afsløre, at han faktisk slet ikke rigtig er særlig vild med heavy metal – så passer han jo egentlig også ret godt ind i Volbeat kunne onde tunger så hævde ...
 
Årets mest læste artikler 2016:

1. Klodens bedste liveband? (Rammstein på Tinderbox)
Af Daniel Pilgaard

”De kan sikkert deres show i søvne, men det mærkes eller høres ikke. Lindemanns øjenbryn flækkede under ’Ich tu dir weh’, uden at han fortrak en mine. Musikken fortsætter i takt med, at blodet sev ned ad fjæset. Der er en grund til, at Rammstein er blandt verdens dyreste bands.”


Foto: Jacob Dinesen

2. Nedtur a la Nickelback (Volbeat i Forum)
Af Jens Jam Rasmussen

”Volbeats nye materiale fra 'Seal The Deal & Let's Boogie' rungede anonymt ud i den atmosfæresforladte hal, mens den ultimative vederstyggelighed, hittet 'For Evigt', skurrede tamt af ritualiseret passion.”


Foto: Henrik Reerslev

3. Historisk midnatsmesse (Black Sabbath på Copenhell)
Af Daniel Pilgaard

”For Satan, hvor var det stort at stå forenet i generationer, samlet for at sige farvel til tre fjerdedele af den kvartet, der åbnede porten til musikhistoriens mørkeste afkrog.”


Foto: Peter Troest

4. Sådan bliver du trve metaller på et splitsekund (top 5)
Af Sebastian Taylor Bach

”Hvis du gerne vil score ekstra point hos de kommende venner, er det en god ide at råbe “Spil noget med Slayer!”. Alle synes, det er top nice, lige meget hvilken situation du er i. Slayer-koncert, til barnedåb eller i Føtex. Du ved, det er fedt!”


Foto: Uoplyst

5. Axl & Angus' aften (AC/DC i Århus)
Af Mathias Nielsen

”Gang i den var der til gengæld forrest på scenen, hvor Rose både leverede flyvespark med sit skadede ben, mens Angus Young var i heftig duckwalk-hopla koncerten igennem.”


Foto: Jacob Dinesen

6. Metallicas dårlige dømmekraft (top 5)
Af Kent Kirkegaard Jensen

”Ingen badebolde! Gøglermentaliteten og kræmmermarkedsstemningen må gerne vige for en stund. Nu har de snart brugt den ide i størstedelen af en dekade, og vi kan sagtens undvære den i Royal Arena.”


Foto: Jacob Dinesen

7. Copenhell 2016: Fredag (reportage)
Af Signe Andersen

”Abbaths stroboskophelvede, der flankeret af heftige blastbeats blev en sanseoplevelse af de absolut bedre. Olve Eikemo, der gemmer sig under den signifikante ansigtsmaling, var i vældig hopla og fik publikum til at bryde ud i lattersalver med sin egenartede præsentation af sig selv, der startede som “ABBATH!” og efterhånden blot blev til “AB!” og “AAAAAARGH!””


Foto: Jacob Dinesen

8. Bliv hjemme (top 5)
Af Anders Molin

” Programmet er elendigt!  Sådan er det! Alle festivaler laver lorteprogrammer, hvor de tillader sig at booke bands, du hader og ikke har bedt om. Ligesom de fuldstændig ignorerer, at du tydeligt har afgivet den smagsmæssigt korrekte bestilling via festivalens Facebook-side.”


Foto: Grumpy Cat

9. Devilution-redaktionen anmelder 'Hardwired'
Af redaktionen

” Komprimeringen tager også livet af den smule kant, riffene har, men det hører alligevel under kategorien aktiv dødshjælp. Der sker også det, at bandet ikke selv kan høre, at omkvædet "We're so fucked / Shit outta luck / Hardwired to Self-destruct" ville være blevet kasseret af de fleste 15-årige for at være for infantilt og charmeforladt.”


Foto: Universal

10. Ti hurtige: KB Larsen
Af Jacob Dinesen

”Det band, der nok har haft den største betydning for mit liv, må uden tvivl være The Cure. De ændrede mit liv.”


Foto: Jacob Dinesen