Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

House of Franco #113

Populær
Updated
House of Franco #113

Franco skriver i denne uges klumme nogle mindeord om en af sine proto-punk-helte, Mick Farren, som døde i lørdags. Han blev 69. Det britiske kultfænomen var ikke kun musiker, men også journalist og sci-fi-forfatter - blandt meget andet.

Kunstner
Titel
Mick Farren RIP
Dato
27-07-2013

Michael Anthony 'Mick' Farren - RIP (3. september 1943 - 27. juli 2013)

Efter en hård weekend med en bindegal polterabend og Tobias' (Brudte Løfter) og Annas (Orphans) bryllup i Ungdomshuset fik jeg noget af chok, da jeg tjekkede nettet og kunne konstatere, at min Facebookven og gamle rockhelt Mick Farren var kollapset på en scene og senere døde. Chokket var så meget stærkere, fordi han hele ugen dagligt havde opdateret sin profil med sine sædvanlige indsigtsfulde observationer om politik, kultur og mode.

I midt-60’erne havde San Francisco Haight Ashbury scenen og New York Greenwich Village som vitale oaser for undergrundskultur, mens freaksne i London holdte til i Ladbroke Grove. Her bestod scenen af bands som Hawkwind, Pink Fairies og The Deviants, som Farren dannede i 1967. Deres tre første album ('Ptooff!', 'Disposable' og 'Deviants 3') er en herlig rå anarkistisk proto-punk-blanding af Stooges og Frank Zappa's Mothers Of Invention. Jeg kan nævne. at 'Ptooff!' er en af Devilution-redaktør Mathias Nielsens yndlingsplader, og at han faktisk overvejede at bestille billet det show, hvor Mick Farren kollapsede.

Farren har endvidere skrevet Hawkwind-nummeret 'Lost Johnny' sammen med Lemmy, samt Motörhead-sange som 'Damage Case'. Han havde også et tæt samarbejde med Motörheads første guitarist, Larry Wallis, som også var i Pink Fairies. Endvidere har Farren også lavet ting med Wayne Kramer fra MC5.

Udover musikken var Mick Farren journalist i mange år for bl.a. NME. Han har også skrevet min favoritrockbog over dem alle, 'Give The Anarchist A Cigarette', som sublimt fortæller hans egen og britisk undergrundsmusiks historie ud fra egne personlige oplevelser.

Her optræder Lemmy adskillige gange. Han er også med i flere musikdokumentarer grundet hans gode hukommelse og skarpe iagttagelsesevne. I bogen 'Keep It Together! Cosmic Boogie with the Deviants and the Pink Fairies' fortæller Farren, at han - modsat de fleste andre - holdt sig fra syre og stærkere stoffer og kun indtog vodka og hash, hvorfor hans hjerne - og humoristiske sans - altid var i fin form.

Mick Farren skrev 23 fiktionsbøger, bl.a. nogle ret vilde sci-fi-romaner. Her vil jeg gerne anbefale trilogien 'DNA Cowboys'. Endvidere skrev han 11 non-fiction-bøger om Elvis, Rolling Stones, Gene Vincent, amfetamin, læderjakkens kulturhistorie og CIA. Han skrev også for Los Angeles CityBeat i de senere år.

Han var en ener på undergrundsscenen, og han svigtede aldrig sine idealer. Micks interesse og skriverier om popkultur og politik er ganske enkelte uundværlige for folk, der vil prøve at forstå de sidste fem-seks årtier. Han er allerede stærkt savnet af undertegnede. Suk.

"Just because it makes no sense doesn't mean it's not good advice." (Mick Farren)