Krigsguden #314

pastedImagefile
pastedImagefile (2)
pastedImagefile (1)

Krigsguden hylder Larry Wallis (RIP), som blandt andet var den første guitarist i Motörhead .

Kunstner
Dato
23-09-2019

Så tjekkede Larry Wallis ud. Han nåede – som Lemmy – at blive 70. En legendarisk guitarist, der var medlem af nogle de vigtigste engelske proto-metal/punk-bands og medvirkede på et hav af udgivelser. Angående Motörhead-guitarister, så døde "Fast" Eddie Clarke sidste år, mens Michael "Würzel" Burston forlod os i 2011. Phil Campbell og Brian "Robbo" Robertson ('Another Perfect Day') er heldigvis stadig i live.

Wallis med det store, flotte garn var en del af Ladbroke Grove-"counter-culture"-scenen i vest-London, der blandt andre også talte Deviants, Hawkwind, Sam Gopal, Pink Fairies og Edgar Broughton Band. I 1970 fik Mick Farren (Deviants) og Steve Peregrin Took (Marc Bolans T. Rex) Larry Wallis med i Shagrat, der indspillede den offensive skæring 'Steel Abortion' og supportede Hawkind og Pink Fairies.

I 1972 var han inde over Blodwyn Pig og UFO. I slutningen af året joinede Wallis Pink Fairies, som indspillede 'Kings of Oblivion' (udsendt i 1973), der indeholdt mange af hans kompositioner, bl.a. 'City Kids', som dukkede op på Motörheads album 'On Parole'. Pink Fairies er et de vigtste proto-punk-bands. Henry Rollins har senere coveret b-siden 'Do It' fra deres første single 'The Snake' (Englands første speed punk/metal-nummer?) fra 1971.

Wallis var stadig medlem af Pink Fairies, da han i 1975 blev kontaktet af Lemmy, som netop var blevet smidt af Hawkwind på grund af et speed-bust på en USA-tour (Hawkwind var et LSD-rockband, amfetamin var 100 % no-go for spacehippierne). Senere det år indspillede Lemmys Motörhead 'On Parole' med Wallis. Rygter siger, at Motörhead brugte to uger på at indspille 'On Parole'; en uge på speed i studiet uden søvn og en uge, hvor bandet for det meste bare sov. Ud over Pink Fairies' 'City Kids' bidrog Wallis også med 'Vibrator', 'On Parole' og 'Fools'. Pladeselskabet var dog ikke tilfreds med albummet, som først blev udsendt i 1979, to år efter 'Motörhead', der indeholdt mange af de samme sange.

Larry Wallis blev afløst af "Fast" Eddie Clarke og fortsatte i Pink Fairies, mens han blev tilknyttet som producer på pladeselskabet Stiff Records og sad bag knapperne på udgivelser med kunstnere som Wreckless Eric, The Adverts og Mick Farren. Nick Lowe producerede hans første solosingle 'Police Car', en fantastisk kult-7"'er. For et par år siden fik jeg set koncertfilmen 'If It Ain't Stiff, It Ain't Worth A F**k!' (pladeselskabets slogan!) om Stiff-touren i 1977, hvor Wallis optrådte med Elvis Costello, Ian Dury, Wreckless Eric og Nick Lowe.

Senere var vores helt med i flere Mick Farren-projekter og spillede live sammen med Wayne Kramer fra MC5. Sammen med begge var Wallis også med i en gendannelse af Deviants samt en LP-indspilning med folk fra Dr. Feelgood. I 2001 blev hans første soloalbum, 'Death in the Guitarfternoon', udsendt. Siden har man ikke rigtigt hørt til Wallis, men hvis der findes noget på den anden side, er jeg sikker på, at han har mange gamle venner og bekendte at jamme med, bl.a. Mick Farren (1943-2013), som jeg også har hyldet i min klumme.