Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Jailbreak 2023: Lørdagens regndans

Updated
Jailbreak_23_jpg_2500-16
Jailbreak_23_jpg_2500-17
Jailbreak_23_jpg_2500-19
Jailbreak_23_jpg_2500-22

Lørdag på Jailbreak fik gode koncerter fra rutinerede bands i Saxon og Metal Church, mens Within Temptation løb med opmærksomheden.

Dato
12-08-2023
Koncertarrangør
Fotograf
Michael "The Caddy" Søndergaard

Efter en fugtig fredag var det lørdag tid til at rejse sig ved det træ, man var faldet ved. Lørdagen startede ud med klassisk heavy metal fra Pectora, der nok kunne vække en tømmermændsramt festivalgænger med deres insisterende guitarer, vilde vokal og hidsige tempo. Forsanger Philip Butler lod hele salen mærke, hvor stor en stemme, han bærer rundt på, og trods tidspunktet var der faktisk et ganske godt fremmøde, der kunne høre selvsamme brøle ud over Fængslet i en lille times tid. De lagde ud med 'Untaken' fra deres debutplade af samme navn og videre i 'Twilight Knights' og singlen 'Democracy in Disguise' fra 2021.

Der blev spillet lidt af hvert og der blev sågar luftet et helt nyt nummer, 'Victory in Defeat', undervejs. Pectora led ikke noget nederlag i Horsens, men fik derimod vundet en del over på deres side med en solid indsats så tidligt om lørdagen, hvor særligt nogle solide soli fra leadguitarist Morten S. Nielsen gik rent igennem i salen.

Efter lidt gøgl med Skullclub på den store scene kunne vi så gå ind til klassiske Metal Church. Vores ene anmelder så Metal Church første gang, de gæstede Danmark i 1987. Hvor de blandt andet var i Holstebro for at varme op for Metallica. Hans betragtninger fortjener at blive gengivet i sin helhed:

Oh, hvor jeg husker første gang, jeg oplevede Metal Church live. Bandet var support for Metallica på turneen i 1987. Cliff Burton var død mindre end fire måneder før, og Jason Newstedt var ny bassist. 9. januar ramte turen Holstebro i snestorm og 20 graders kulde. Metal Churchs lyd som supportband var ringere end elendig.

Heldigvis var forholdene noget behageligere denne gang. Metal Church spiller stadig thrash metal med afstikkere til mere traditionel heavy metal. Der er skiftet gevaldigt ud i besætningen siden 1987. Det er kun guitarist Kurdt Vanderhof, der er tilbage fra bandets oprindelige besætning, og så forlod han endda bandet i næste 15 år fra omtrent koncerterne i 1987 og frem til 2001. Men hvad, uanset udskiftninger lyder bandet fortsat som Metal Church. Sammenspillet er tight, det er råt og hurtigt, når det skal være det, og det er tungt og melodiøst, når det skal være sådan.

Bandet startede ud med 'Ton of Bricks', 'Battalions', 'God of Wrath' og nåede også forbi fanfavoritten 'Fake Healer' før de lukkede koncerten ned med nummeret 'Metal Church'. Det var værd at lægge øjne og ører til.

Det kunne man så diskutere om Arch Enemy var. Svenskerne leverede en noget professionel optræden uden den store indlevelse, mens danske Skagarack heller ikke ligefrem imponerede indenfor umiddelbart efter.

Læs hele anmeldelsen af Arch Enemy her.

Noget bedre blev det, da britiske Saxon gik på den store scene. For selvom regnen nu havde indfundet sig undervejs i Arch Enemys koncert, og stadig dryppede da NWOBHM-legenderne gik på, så trodsede publikum vejret og Biff Byford konstaterede da også tørt fra scenekanten, at den her slags vejr kunne ikke slå Saxon ud, da det var hverdag i hjemlandet. Så ingen klynk fra hverken band eller publikum.

Læs hele anmeldelsen af Saxons koncert på Jailbreak 2023 her.

Derefter kunne man lade sig underholde af Danko Jones indenfor, der helt som ventet leverede sin rock med overskud og nerve, men han kom til at stå i skyggen af Within Temptation, der var det store hovednavn lørdag aften. På Copenhell tilbage i 2014 gav vi dem 0 stjerner. Fire år senere var de heldigvis lidt bedre i Valby Hallen, og her yderligere fem år efter var de simpelthen gode i Fængslet.

Læs hele anmeldelsen af Within Temptation her.

Jailbreak i Horsens er forhåbentlig kommet for at blive. Årets program var godt og varieret. Der var bands, som vi ellers aldrig ville komme til at se uden for hovedstaden. Festivalen er godt arrangeret. Der er toiletter nok – i hvert fald så længe festivalen ikke får mindst tre til fire gange så mange tilskuere. Der er ganske god variation af mad og drikkevarer, som dog naturligvis er alt for dyrt. Men er man sulten, så glider en hotdog til dobbeltpris jo også ned.

Jailbreak er et velkomment tillæg til sommerfestivalerne i Danmark. Der er fokus på danske og udenlandske kunstnere, hvor nogle måske ville falde lidt uden for Copenhells kerneområde og aldrig ville være at finde på andre danske festivaler. For dyre til Metal Magic Festival, Heavy Agger og andre små metalfestivaler og ligegyldige for alle de danske popfestivaler. Samtidig lidt mindre død og black og mere fokus på hard rock, heavy og traditionel metal. Lyder det lidt som Sweden Rock? Måske.

En ting er sikkert: Devilution er på pladsen igen næste år.