Top 5 - Devilution rock- & metalquiz

Top 5 - Devilution rock- & metalquiz

Devilutions rock- & metalquiz har efterhånden eksisteret i fire år. Op til dette års afslutning giver vi dig en hurtig introduktion til quizzen, hvad der kan forventes og mindeværdige øjeblikke i quizzens historie.

Året er ved at gå på hæld. Inden det bliver tid til at foræde os i julemad, publicere alenlange narcissistiske årslister og opråb til metal-Danmark i form af nytårstaler, skal vi lige have overstået noget meget vigtigt. Ud over Kristi fødsel er december også måneden for en næsten vigtigere fejring. Årets sidste runde af Devilutions Rock- & metalquiz. Den runde, hvor årets bedste hold kåres, og alle takker for god ro og orden og for at kunne holde hinanden ud i tre timer, hver måned gennem et helt år. I den anledning fangede vi Devilutions ukronede quizmaster, der her give et bud på gode grunde til at deltage samt nogle mindeværdige øjeblikke i quizzens fireårige levetid.

1. Holdene
Ingen quiz uden deltagere. Det er eksistens-grundlaget for quizzen, og jeg kan kun være taknemmelig for, at folk gider lege med og imødekomme mit selviscenesættende behov for at være midtpunkt i selskabet. Gennem de fire år har en del forskellige hold efterhånden deltaget. Nogle holder ved og er stadig med, andre er stoppet eller vendt tilbage, og nye er kommet til. Ens for de fleste er, at de vælger nogle vildt retarderede navne til deres hold. ‘Ryst Dine Ramsløg’, ‘Horseteam Extreme’, ‘Yoda’, ‘Honnungdouche’ og ‘Britney’, det er da nærmest håbløst? Metal a Days navn 'Meshuggahbabes & Djentlemen' er til gengæld fornemt opfindsomt.

Noget af det sjoveste ved at have quizzen er alsidigheden. Quizzen er grundlæggende for alle. Både dem, der rocker løs til Dio, dem, der råber på Slayer, dem, der elsker Parkway Drive og dem, der er til Green Day. Alle kan være med, og derfor er det også nogle meget forskellige hold og mennesker, der deltager. Med få undtagelser har vi haft deltagere fra alle større rock/metal-sites i Danmark – og der er altid plads til nye hold, med mindre der rent faktisk ikke er plads. Så mange er der trods alt ikke plads til på Voodoo Lounge, og uden at prale er det sjældent, at der ikke er godt fyldt.


2. Sammenholdet
Der er opstået et eller andet specielt sammenhold blandt de mange, der deltager. Nogle hold har næsten været med fra begyndelsen, mens andre er kommet til løbende, men det er blevet sådan en underlig lille familie af mennesker, der ser hinanden på kryds og tværs. Og nye hold bydes velkommen med åbne arme, også selvom de ikke deltager igen eller kun kommer nogle gange. Det er nok lidt karikeret sat op, men det er en fornøjelse at være en del af. Der er åbne arme og plads til alle, så længe der også er plads i baren – mangel på øl kan som bekendt skabe sure miner.

3. Runderne
Dem er der efterhånden mange af – og ALLE er kodylt underholdende. Alle, der har deltaget, ved, at hver quiz starter med en såkaldt tidsmaskine. En runde, hvor jeg spiller 15 numre, 30 sekunder af hver runde, og så skal holdene ellers angive, hvem kunstneren er, hvad titlen på nummeret er, og hvornår nummeret udkom. Ganske simpelt og normalt supersjovt. Der er musik for alle, og jeg gør mig stor umage med at få delt de 15 numre ud over så mange genrer som muligt, så alle kan være med. Her er både plads til nu-metal, oldschool heavy metal og glam rock.

Hertil har vi typisk en billedrunde, en eller anden form for runde om generel viden og endnu en runde, der tager udgangspunkt i musik, der afspilles. Og så er der naturligvis shot-runder imellem og lynspørgsmål, hvor holdet, der er nærmest det rigtige svar, vinder shots til hele bordet. Ud over første runde ændrer runderne sig fra gang til gang.

4. Anagram-runden
Anagram-runden er en runde, der kræver sit eget punkt. Ikke mindst for at jeg kan henvise til det punkt, næste gang jeg bliver informeret om, at runden overhovedet ikke har noget at gøre med et anagram. Historien om anagram-runden er efterhånden ved at være flere år gammel. Den rigtige anagram-runde har kun været i spil en enkelt gang. Det var absolut ikke en succes, da den simpelthen var for svær og overraskende kedelig. Så den blev slettet fra listen over mulige runder lige efter debuten.

Alligevel er navnet hængt ved, hvilket primært er min egen skyld. Runden efter havde jeg en ny debut, en word-search-puzzle. En af de der, hvor man gemmer en masse ord i et hav af bogstaver. Så vidt jeg husker, skulle man finde band-navne, sandsynligvis nogen, der lige havde udgivet materiale. Ved et uheld kom jeg til at kalde den for anagram-runden, og det har den heddet lige siden. Til alles store forvirring og min fornøjelse. Ligemeget hvad, hader de fleste word-search-puzzle-runden næsten lige så meget som anagram-runden, så noget har de da til fælles. Desværre for alle andre kan jeg godt lide den nye anagram-runde.

5. Mindeværdige øjeblikke
Generelt er hver quiz mindeværdig. Det er sjældent, der ikke sker et eller andet spontant eller dumt. Skal jeg fremhæve tre øjeblikke, havde jeg til årsafslutningen på quizzens første år arrangeret, at Christian Christiansen (Satanic Assault Division, Dreadlord) kiggede forbi med øksen og hjalp med en af runderne. I løbet af ret kort tid lirede han input fra 15 forskellige bands af på spaden, med alt fra Metallica til Limp Bizkit, som kun halvdelen af Voodoo Lounge kunne høre. Det endte med, at Christian gentog kunsten med deltagerne stående i cirkel omkring sig, så alle kunne høre, hvad der skete. Det var hylende morsomt, og noget jeg kan garantere bliver gentaget i en eller anden form.

Copenhell-versionen af quizzen i 2016 var en modbydelig quiz. Klokken 12 om lørdagen. Godt nok kun en times nedkogt quiz, med nogle ganske simple runder, men hold nu op, hvor var folk ikke friske – undertegnede inklusive. Quizzen blev holdt i samarbejde med Hi-Fi Klubben, og der var arrangeret masser af kolde øl og vand til folket, hvor især de sidste blev modtaget med kyshånd. Til den quiz havde vi blandt andet medtaget flere års gamle promoer fra bands, ingen kendte, og et hold var så heldige at vinde dem alle. Inden timen var gået, var folk dog varmet op, og der blev gjort et pænt indhug i øl-lageret, og festen kunne fortsætte med Tribulation.

Sidst, men ikke mindst, bør jeg nok nævne Team Britney. Selvom der er mange mindeværdige teams med, skiller det hold sig dog markant ud. De har ikke eksisteret så længe, men har enormt anmassende, om end fantastisk underholdende medlemmer. Alt, der har noget at gøre med Team Britney, er en fornøjelse. Holdet har taget navn efter Britney Spears, har lyserøde holdtrøjer, lyserød borddug, lyserøde kuglepenne og er generelt meget underholdende. De starter aftenen med at købe en masse bajere, en flaske shots og en flaske sprut, og så kan man ellers forvente højt humør og et støj- og koncentrationsniveau på højde med en børnehaveklasse. Hvad de ikke kan quizmæssigt, vinder de underholdningsmæssigt.

Team

Her på falderebet er det på sin plads at sige tak til alle de mange mennesker, der har hjulpet til, at quizzen er blevet til noget; Voodoo Lounge, Live Nation, Loppen, Beta/Amager Bio, Target, Hi-Fi klubben, 3rd Tsunami, Accord og alle andre, der nogensinde har biddraget med stort og småt.

Devilutions Rock- & metalquiz afholdes, med få undtagelser, den første onsdag i hver måned på Voodoo Lounge i København. Det er gratis at deltage, og der quizzes oftest om koncertbilletter, plader og omgang fra baren. Hvis du gerne vil vide mere eller deltage, kan du læse mere på Devilutions Facebookside.