Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Roskilde Festival ’15: Fredag

Populær
Updated
Roskilde Festival ’15: Fredag

Festivalens tredje dag bød på flere muligheder for at få bevæget nakkemusklerne – ikke mindst aftenens brag af en koncert i form af Lamb Of God.

Dato
03-07-2015
Koncertarrangør

Fredag startede som en hver anden solrig dag på Roskilde Festival. Grupperet i enklaver fandt festivalgængerne fælles fodslag i massehypnotiske strømninger fra de dampende varme telte og ud i festivalområdets skyggeområder. Gårsdagens udskejelser og dagens sommerhede medførte en naturlig træthed over festivalen, hvor eneste kur var søvn, mad og godt humør. De fleste så dog ud til, at søvnen ikke var en ven i nøden, hvorimod humøret naturligt steg i takt med indtagelsen af de promillevenlige drikke. Med Lamb Of God som et af aftenens ubestridte højdepunkter summede det allerede tidligt på dagen af forventninger til braget. Forventningerne til koncerten og troen på en metaleksplosion lå dybt forankret blandt de metalglade festivalgængere. Hvor Mastodon havde fejlet, var Lamb Of God det flagskib, der skulle bevise populariteten og berettigelsen af metal på Roskilde Festival.

Ungdommens naivitet, forsinket motorvej og fatale konsekvenser

Inden det kom så langt, havde festivalen dog linet en stribe af interessante navne op for de guitarhungrende. Genremæssigt spredt over hele spektret, hvor såvel industriel, alternativ rock og proggy black metal havde fået spilletid. Den engelske duo Dolomite Minor havde fået æren af at starte den guitardrevne del af programmet og leverede på kort tid en insisterende og naiv omgang støvet rock, hvor inspirationen uden tvivl var at finde hos bands som Queens of the Stone Age og Black Rebel Motorcycle Club. En stærk start, der efterlod den unge duo med fire flotte firkanter. Herefter gik det i hast videre fra Pavilion til Avalon hvor det tyske industrialrock-ensemble Einstürzende Neubauten for alvor formåede at skabe ravage. Ikke musikalsk, for det var ifølge vores anmelder lidt af en ørkenvandring, men tidsmæssigt. Grundet paraply-undskyldningen “tekniske problemer” blev bandets entre i teltet skubbet. Uofficielt gik rygterne på, at tyskerne ikke ville spille, mens Kendrick Lamar pumpede basrytmer af sted fra Orange. Var det den reelle årsag, er der tale om stjernenykker på et utroligt irriterende plan. Hele affæren udmøntede sig i en særdeles slap gang industrial-rock, som vores anmelder ikke kunne give mere end to kedelige firkanter. Mest katastrofalt ved forsinkelsen var, at det påvirkede resten af aftenen i en sådan grad, at Enslaved efterfølgende ligeledes måtte skubbes. Herved katastrofen, der betød overlap i programmet mellem den norske kvintet og Lamb Of God. Dybt beklageligt, og desværre viste det sig samtidig, at det heller ikke rigtig var Enslaveds dag. Lydmæssige problemer og alt for få mennesker blev knap opvejet af kvintettens kompetencer.

En nat med voldsomme energiudladninger

Heldigvis hersker der ingen tvivl om, at det var Lamb Of Gods dag. Allerede inden bandet gik på scenen, havde forventningerne fundet et niveau, hvor de hvislede i luften som elektriske spændinger. Den amerikanske kvintet med Randy Blythe i front rev jorden op under Arena og leverede en magtpræstation, der fortalte, hvordan en metalkoncert skal spilles – hvilket også blev kviteret med den fornemste karakter på skalaen. Mens pitten gyngede på Arena, havde det svenske zulu-psychrock-band Goat fundet vej til Avalon, som på daværende tidspunkt havde fået indhentet tidsplanen. Uden en overflod af formaliteter, men med fokus på godt humør, voodoo og psykedelisk rock sendte Goat Avalon på den anden ende i et sandt orgie af sanseindtryk med et brag af en koncert. Med LoG på den ene side og Goat på den anden blev festivalen revet fra hinanden fra begge sider på to vidt forskellige måder.

Efter disse to euforiske oplevelser havde det rockhungrende publikum mulighed for deltagelse i tre vidt forskellige koncerter. Decapitated havde fået tildelt den lille Pavilion-scene med det formål at levere deres intense tekniske dødsmetal – hvilket de gjorde med maner. Mens natten for alvor blev malet sort på Pavilion, stod Fossils parat til at rive saunaen Gloria fra hinanden – som med Decapitated var det endnu en koncert, der efterlod Devilutions anmelder i godt humør, og begge kvitterede med fire firkanter. Alt i alt rig mulighed for gode koncerter, og skulle man være for mast i hovedet til henholdsvis død eller heavy, kunne man opleve de danske rockdarlings i Mew lukke og slukke Orange Scene. Heller ikke her var der et øje tørt, mens Jonas Bjerre og de to resterende originalmedlemmer serverede deres alternative prog-inspirerede kompositioner.

Fredag viste sig fra sin gode side vejrmæssigt og var musikalsk ligeledes en festlig dag. Nuvel, det startede ikke specielt kønt, hvor især Enslaved og det tyske industrial-kollektiv skuffede. Lamb Of God gjorde præcis det, alle havde håbet på og spillede natten ind over Roskilde Festival i et hæsblæsende tempo, før de sendte faklen videre til yderligere to gode koncerter i form af henholdsvis Decapitated og Fossils.

Læs vores anmeldelser af fredagens koncerter her:

Dolomite Minor
Einstürzende Neubauten
Enslaved
Lamb of God
Goat
Decapitated
Fossils