Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Top 5 – Navneforvirring

Updated
bandforvirring

En gang imellem får man tænkt på ét band og ment et andet. Årsagerne til det kan være mange, men nogle gange er bandets navne måske bare tæt på hinanden, logoet ligner, eller der er noget andet, som hjernen bruger som hjælpemidler til at hente det rette frem i hukommelsen.

Det er sommer. Det er varmt. Det er ferietid. Halv kraft på hjernen, og fejltagelser og forvirringer står i kø, hvis man ikke lige er så varmemodstandsdygtig. Så kan der let gå kludder på hjemmealteret, når der sættes musik på, og nogle bandnavne bare ikke vil rigtigt frem gennem den gamle hjernebark.

Selv behøver jeg dog ikke varmen for at være forvirret. Det går let og her et udpluk af ting, der har skabt forvirring på den ene eller anden måde gennem tiden. For mig selv primært, men også et eksempel "udefra".

1. Fates Warning vs. Fair Warning
Jeg begyndte at høre Fates Warning omkring '98 eller '99, mener jeg. Da var det progressive metalband allerede et godt etableret band, så hvorfor ikke gå baglæns i diskografien, tænkte jeg så.

I bandets ungdom så bandets logo lidt anderledes ud, så i pladebiksen fik jeg da et par gang forvekslet jagten på Fates Warning skiver med tyske Fair Warning. Nuvel, også ret enslydende navne, men i flipfarten gennem i biksens kasser med cd'er så var der heller ikke så langt mellem med logoerne en overgang (Fates Warning var så heller ikke så konsekvente med brug af samme logo hver gang i en periode).

Fair warning rainmakerfates warning spectre within

Men det er selvfølgelig bare set fra mit Point of View...



2. Perse-hva'-for'noget?
Man kan ikke vække mig op om natten og bede mig nævne navnet på de rumænske Devilution-darlings i Perse-Pertu... Åh, hvad hedder de? Dem med tekster om evig vinter og den slags. Med Google ved hånden kan jeg dog finde frem til, at det er Persekutor og albummet 'Permanent Winter', jeg tænker på her. 

Men så er der jo synth wave i Pertubator. Og dansk metal i Persecutor. Det roder for mig, og jeg kan stort set aldrig kommer frem til, hvem der er hvem her. Det ville nok hjælpe, hvis jeg i det mindste dyrkede bare ét af de bands. Nuvel, det kan jo nå at komme, og Google hjælper mig på vej indtil da.



3. Demon Head vs. Diamond Head
Det har tidligere været svært for mig at få Demon Head på tungen, når jeg tænkte på de danske doomsters. Altid ville Diamond Head frem, selvom jeg udmærket var klar over, at det bestemt ikke var dette gamle NWOBHM-band.

Det har hjulpet en del, at jeg tidligere i år fik 'Viscera' til anmeldelse. I øvrigt en udmærket skive, selvom jeg havde mine forbehold, men sangen nedenfor er kræs. 

Nå ja, med et Demon Head og et Diamond Head, er der så også en King Demon, når der er en King Diamond? Metal-Archives ved ikke alt, men siger nej, og henviser mig til Demon King i stedet. Close but no cigar.



4. Death Angel vs. Dark Angel
Disse englebørn lærer jeg nok aldrig rigtigt helt at skelne fra hinanden uden lige at tænke mig om en ekstra gang. Death Angel har jeg jo rent faktisk interviewet en gang, og Dark Angel, det var jo dem, som hjemlige Invocator var glade for.

Amerikansk thrash, begge fine bands, og det er fuldstændigt tosset, at jeg ikke har lettere ved at forbinde bandnavn til korrekt band, end jeg nu engang har.



5. Iron Fire vs. High on Fire
Da jeg i en anmeldelse af Tyrant, som godt nok er et navn til stor forvirring af en helt anden årsag end de andre bands nævnt på listen her, så kom jeg kort ind på bandnavneforvirring, hvor jeg skrev følgende, som altså sætter danske Iron Fire og amerikanske High on Fire på listen. Alene på grund udfordringerne for måske især danskere, når disse navne udtales. Og det er næppe bedre på et par øl.

"En historie fra redaktøren [nu forhenværende - red.] på Devilution fortæller, at det blev modtaget med stor panderynken hos Steffen Jungersen, da en yngre version af redaktøren anbefalede ham High on Fire, bandet hvis track 'Devilution' er et vigtigt element i navnet på dette website. Der var noget, der ikke rigtigt passede i den beskrivelse, som den yngre redaktør kom med, og det kendskab, som Jungersen allerede havde til Iron Fire. En ligegyldig anekdote måske, men den er med for at understrege, at det nu er meget sundt med unikke bandnavne."