Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Top 5 – Sommerens bedste festivalkoncerter

Populær
Updated
Top 5 – Sommerens bedste festivalkoncerter

Fire festivaler i selskab med amerikanere, briter, svenskere, tyskere og franskmænd sørgede for den varme festivalsæsons højdepunkter. Ugens top 5 kårer sommerens bedste koncerter!

Fotograf
Jacob Dinesen

Sommeren er officielt slut. 1. september går kalenderen over i det stormfulde efterår, hvor årets sidste festivaler foregår indendørs.

Der er gode oplevelser i vente med de planer, redaktionen har lagt.

På hjemmefronten er det først og fremmest, når Allborg Metal Festival d. 5.- 7. november har Carcass, Obituary og Sepultura som hovednavne. Ugen efter er der det ondeste program i Helsinki, når Black Flames of Blasphemy præsenterer foruroligende Mysticums første show i 19 år.

Det var en stor succes, da Black Christmas Festival løb af stablen for første gang sidste år. 18.-19. december tager vi igen turen til Norrköping, hvor Marduk giver en særlig koncert i deres hjemby, og hvor hovednavnet er Mayhem, der fremfører hele black metallens hovedværk ’De Mysteriis Dom Sathanas’. Det bliver for vildt!

I de seneste tre måneder har vi været vidt omkring: Sweden Rock Festival var som altid en sikker succes med mange fremragende koncerter, skønt hovednavnet Mötley Crue gav en historisk elendig koncert.

Copenhell leverede også varen, men haltede lidt efter med et par manglende hovednavne og fik gevaldig kritik for dyre ølpriser. Men var ølpriserne rent faktisk steget? Find svaret i vores interview med chefbooker Jeppe Nissen, der svarer igen på kritikken og taler om festivalens fremtid.

2015 bød på den såkaldte festivalkrig, da markedets nye spiller, Tinderbox med det tyske gigantagentur Scorpio i ryggen, annoncerede, at de ville slå sig ned i Odense med en ny stor rockfestival. Det blev dog ved snakken. Den fynske festival havde fin søndag med gode koncerter fra Faith No More og de danske syrehoveder i Spids Nøgenhat, men profilen endte ikke med at blive en en seriøs konkurrent til de etablerede festivaler med hård musik på programmet.

Men Tinderbox kom, så og sejrede i stedet med sin forbilledlige logistik. Med de glimrende barforhold, nemme betalingsmåder, fornuftige priser samt masser af toiletter får Tinderbox prisen som årets bedst arrangerede festival – selvom det var temmelig perverst at få en burger med nachos oven på bøffen!

2015 blev også året, hvor Roskilde Festival kom ud af fortidens tragiske skygge og igen lod vildskaben få frit spil under metalkoncerterne. Dyrskuepladsens gamle festivalinstitution viste sig igen at være med i kapløbet om at kunne levere nogle af årets bedste metalkoncerter. Tak for det!

Den hyggelige havefest i Fredercia, Metal Magic, fandt sted for ottende gang, og vores udsendte var ikke tvivl: Den jyske festival har aldrig før været så vellykket.

Det kunne man desværre ikke sige om Wacken Open Air, der simpelthen druknede i en tsunami af mudder, hvilket satte et hårdt præg på festivalen. Og med et program, der i forvejen ikke var særlig ophidsende, endte redaktionens udsendte med at komme hjem uden mange mindeværdige oplevelser.

Heldigvis udeblev de magiske momenter ikke på de andre sommerfestivaler, som vi i ugens top 5 kårer årets bedste koncerter fra.


1. Lamb of God – Roskilde Festival

Førstepladsen står ikke til diskussion: Kun en koncert fik i løbet af sommeren den sjældne topkarakter 666.

Roskilde Festivals Arena-scene leverede både den perfekte lyd og de optimale rammer, da amerikanske Lamb of God fredag aften blæste alt om kuld med deres groovy sydstatsmetal.

På plade er Lamb of God egentlig ikke hverken banebrydende eller altid lige ophidsende, men medlemmernes overlegne evner kommer ganske simpelt til deres ret på en scene. Som Joakim Mattsson så sandt skrev i sin anmeldelse af koncerten, der formentlig også ender med at blive kåret som årets bedste:

”At man kan levere så meget aggression pakket ind i så vildt showmanship og spilleglæde er i det hele taget meget tæt på det uforståelige.”


2. Judas Priest – Sweden Rock Festival

Legenderne i Judas Priest afsluttede deres europæiske turné på Wacken Open Air. Når et band har medlemmer, der nærmer sig de 70 år, ses det ofte – og ganske forståeligt – at der ikke er mange kræfter tilbage efter tre opslidende måneder på landevejen. Så trods en stabil indsats blev det kun til karakteren tre, da Casper Villumsen oplevende Præsten på tysk grund.

Heldigvis var sagen en anden, da briterne spillede to måneder tidligere på Sweden Rock Festival. Faktisk en så meget anden oplevelse, at koncerten næsten bevægede sig helt op på det guddommelige niveau.

Nærværende skribent anmeldte koncerten, og tekstens afslutning siger tydeligt det hele om oplevelsen:

”Det bliver simpelthen ikke mere heavy metal end Judas Priest. Imponerede, at de gamle drenge kan være i så vild en storform efter 45 års eksistens. "The priest is back", gentog Halford, før han og bandet forlod scenen lige efter midnat og havde leveret festivalens højdepunkt. Tak for det. Judas Priest er indiskutabelt genrens sande defenders of the faith.”


3. Candlemass – Metal Magic Festival

På den lille festival i Fredercia har det altid været mindre – omend stadig fremragende – bands, der har præget plakaterne igennem årene. På årets ottende udgave var der således ingen tvivl om, at Candlemass var det til dato største navn til at lægge vejen forbi den jyske havefest i Ungdommens Hus.

Som de giganter, det svenske doomband er, leverede de såmænd heller intet mindre end en gigantisk oplevelse. Faktisk ville begejstringen ingen ende tage i utallige opdateringer, der væltede frem på Facebook, da pionererne havde forladt scenen.

Candlemass var intet mindre end magiske under deres visit i Jylland. Så meget, at Henrik Kjellerup Bro i sin bedømmelsen kaldte kyndelmissen en ”sublim fornøjelse” og kårede koncerten som en af de bedste oplevelser i festivalens historie.


4. Kreator – Copenhell

I førnævnte anmeldelse fra Fredericia fremgår det, at svenskerne udbrød ”Fuck Copenhell – vi spiller på Metal Magic”. Om bemærkningen bunder i andet end blot billig leflen, står hen i det uvisse.

En ting er i hvert fald sikkert:  Fra Kreator kom der intet ”Fuck Copenhell”. Tværtimod, så skrev Kreator på deres Facebook, at besøget på Refshaleøen var den bedste koncert, de nogensinde havde leveret på dansk grund efter utallige visitter siden engang i 80’erne.

Vist nok helt præcist siden 4. november 1987, da Kreator opvarmende for Voivod på hedengangne Alexandra i København. En koncert, der dog var klart bedre end den på Copenhell, mente vores allestedsnærværende krigshud, Jens Franco, nu nok.

Bevares, for den del af redaktionen, der ikke lige har alderen til at have været der i 1987, så tror vi nu på, at Kreator selv har ret. Koncerten på årets Copenhell var uden tvivl en triumf til festivalens historiebog: Rendyrket aggression i et virvar af flammer og med et publikum i en konstant tornado af mosh-pits og wall of deaths.

Signe Andersen fik så også en rendyrket tysk thrash-orgasme og skrev i sin vurdering: ”Fem sorte firkanter er den eneste passende karakter til den fuldendte og tiltrængte lussing, som Kreator var fredag aften, da de gik foran og storsejrede i kampen om levere årets koncert på Copenhell 2015.”


5. Gojira – Copenhell

Vi forbliver på Refshaleøen, der gør Copenhell til årets topscorer med to ud af sommerens fem bedste festivalkoncerter. Ud fra reaktionerne på de sociale medier efter festivalens afslutning lod der såmænd heller ikke til at være så megen tvivl om, at Gojira sammen med Kreator stod for årets største oplevelser under den sjette udgave af festivalen.

De fire franskmænd synes simpelthen ikke at være i stand til at skuffe live. De danske fans virker heller ikke til at kunne blive mætte af den tekniske dødsmetal.  Gojiras koncert var den 11. på dansk grund siden debuten i Danmark på Roskilde Festival i 2007.

De stod første gang på Copenhell i 2012, hvor Casper Villumsen kvitterede med fem sorte firkanter og kaldte det for ”Intenst, tight og nærmest pompøst.”

Karakteren var identisk her tre år senere, da det var Steffen Nørregaard Rasmussens tur til at uddele den. Redaktionens nyeste mand på holdet blev i den grad blæst bag over af de franske hvalkonger og skrev med sin skarpe pen:

”Kald det teknisk metal, kald det moderne dødsmetal, ja, kald det, hvad du vil, for ingen ord kan matche det niveau af overlegenhed, som er gået ind i rejsningen af metallens mest oplagte bud på en supertanker for de næste mange generationer.”