Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Forbandet koncept, velsignet lyd

Updated
Mesarthimcover

En ungdom præget af dance og guitarvituositet genbesøges i australske Mesarthims ekstremt eventyrlystne fusion af dance, power og black metal

Kunstner
Titel
CLG J02182–05102
Dato
04-07-2021
Trackliste
1. A Generation of Star Birth Part 1
2. Infinite Density
3. Tidal Warping
4. Nucleation Seed
5. A Manipulation of Numbers Part 2 (Vacuum Decay)
6. A Generation of Star Birth Part 2
Forfatter
Karakter
4

Teenageårene var kiksede. Der er ingen grund til at benægte det.

Omkring årtusindskiftet var eurodance over det hele. 90’erne rundede af i en kollektiv æbleplukkerdans, og Eiffel-65’s ‘Blue (Da Ba Bee)’ er stadig som helleristet ind i alles bevidsthed. Senere blev undertegnede mere glad for ‘Daddy DJ’ end godt er, og sådan har mange det nok.

Senere trængte musik i den mørkere ende af spektret sig på, og som for så mange andre unge har hurtigt guitarspilleri spillet en større rolle, end man nok er stolt af i dag. Wintersuns første plade blev spillet igen og igen, og de storladne melodier, den fejende guitar og den gigantiske følelse af ekvilibrisme trumfede enhver kritisk sans.

Som voksen og nogenlunde afbalanceret menneske er ingen af delene længere noget, man går rundt og lytter til. Særligt tit, i hvert fald. Men trangen er der stadig.

Derfor var det en oplevelse præget af lige dele vantro jublen og hæsblæsende nostalgi at sætte ‘CLG J02182–05102’ på for første gang.

Vi har nemlig her at gøre med en plade, der blander eurodance (eller trance, hvis du er fancy), power metal og black metal.

Og ja. Det virker forbandet.

Sommeren har bragt velsignet lyd
Det forbandede koncept er dog så nydeligt udført, at enhver skepsis må forsvinde, når først man har hørt de højspændte synths blande sig sammen med Pachelbelsk guitarouverturer og den rå vokal. Det er et fremragende fusionskøkken, og enhver mistanke om gimmick forsvinder som dug for solen, når ‘Tidal Warping’ ruller sig ud med en musikalitet, der ville kunne gøre Jari Mäenpää misundelig.Sjældent har man hørt en guitar spillet med så meget overskud! Den symfoniske lyd fylder hele det kosmos, pladen beskriver, og understøttes på den mest opløftende vis af, hvad kloge hoveder fortæller er en keytar.

De anonyme australiere har i den grad noget at have deres mærkelige musikalske ambitioner i og gennemfører konceptet så virtuost, at der udelukkende er tilbage at acceptere og lade sig flyde med på solvinden. Det er, slet og ret, lige til at blive i godt humør af.

Ungdommens optagethed af eurodance blev som sagt afløst en metallisk smag, men dog ikke udelukkende. I baggrunden har altid luret israelske Infected Mushroom, der er en af de musikgrupper, der af uvisse årsager dukker op igen og igen, når metalfans skal fortælle, hvad de ellers godt kan lide. På en måde har duoen undsluppet det stigma, der følger andre trampemusikere, og undertegende er ikke mere særlig end også at kunne være med på den galej. Og det viser sig heldigt, når pladen når sin fjerde skæring ‘Nucleation Seed’, der sagtens kunne have figureret på Infected Mushrooms ‘Converting Vegetarians’. Det her er ren psytrance.Efterfølgende krydrer Mesarthim den allerede spændende ret med både bismag af Ghost og Abba, og fører det hele højere op og længere ud end man kunne have forestillet sig. Som tilfældet ofte er med fusion, vil mange nok stille sig på bagbenene, men for de, der tør prøve noget nyt, er Mesarthim på den direkte rute til musikalske michelinstjerner.