Vaskeægte thrash

FJ_TEOC-C_1500x1500

Flotsam & Jetsam er stadig godt kørende her 30 år inde i karrieren. Deres nye plade, ’The End of Chaos’, er vaskeægte thrash med masser af melodi og nerve.

Titel
The End of Chaos
Dato
18-01-2019
Genre
Trackliste
1. Prisoner Of Time
2. Control
3. Recover
4. Prepare For Chaos
5. Slowly Insane
6. Architects Of Hate
7. Demolition Man
8. Unwelcome Surprise
9. Snake Eye
10. Survive
11. Good Or Bad
12. The End
Karakter
4

Mange kender nok Flotsam & Jetsam for at være bandet, som Metallicas tidligere bassist Jason Newsted spillede i kortvarigt, før han fik pladsen hos Lars Ulrich og co. Bandet er dog mere og andet end det. Siden debutpladen med førnævnte bassist blev udgivet i 1986, har Flotsam & Jetsom udgivet plader og turneret mere eller mindre ustandseligt. I 2019 er de således klar med deres 13. studieplade, ’The End of Chaos’. 

Bandets omdrejningspunkt er stadig forsanger Eric ”A.K.” Knutson, der har været med til at danne bandet og er eneste tilbageværende originale medlem. Der har ikke overraskende været en del udskiftninger i de mere end 30 år, bandet har eksisteret. Og det er da også tilfældet her på ’The End of Chaos’, der er debutplade for trommeslager Ken Mary, der dog ikke er nogen vårhare i branchen. Han har tidligere spillet i Accept og Alice Coopers band og var med på den populære ’Raise Your Fist and Yell’ fra 1987. 

Nu tørner han så ud for Phoenix’ fornemste eksportvare inden for thrash-metal. For amerikanerne har godt nok levet en skyggetilværelse i den genre i forhold til de navne, vi alle kender fra vestkysten, men ørkenstaten Arizona kan altså også godt være med.

Det beviser de i hvert fald på ’The End of Chaos’, der er kendetegnet ved den særegne vokal, som Eric Knutson har og har haft hele vejen igennem. Lige fra første sang og resten af de 50 minutter på pladen er man ikke et sekund i tvivl om hverken genre eller kvalitet af udførelsen. Flotsam & Jetsam kan spille thrash metal, og det lyder rigtig godt.

Bandet har fået hjælp af danske Jacob Hansen, hvis CV taler for sig selv, og han har givet ’The End of Chaos’ en klar og fyldig produktion, hvor særligt vokalen og rytmesektionen får god plads. Bandet har været en tur i studiet i Ribe, hvor pladen er både produceret, mixet og mastereret. Alt sammen med Jacob Hansen ved knapperne.

På pladen er særligt åbningssangen ’Prisoner of Time’ god, men også ’Architects of Hate’ fremhæver meget godt Eric Knutsons vokal med et fængende omkvæd, der nærmest skriges ud. Bandet har dog valgt sangen lige efter, ’Demolition Man’ som single og musikvideo. Denne kan høres og ses her:Her er omkvædet da også klart et af de bedre, men også guitarsoloen får lov at stå frem i mixet. Ligesom den gør i ’Snake Eye’. Meget sigende for pladen, der generelt holder et højt niveau. Man kan ikke klandre Flotsam & Jetsam for at være tilbagelænede. Det er pedalen i bund og thrash, som vi kender det, blot med en tidssvarende produktion, og det gør, at pladen føles behagelig for ørerne. Det skader heller ikke, at man på numre som ovenstående ’Demolition Man’ og den efterfølgende ’Unwelcome Surprise’ læner sig op ad det mere progressive med vokalharmonier og dobbelte guitarer, der begynder at lugte af Judas Priest og Iron Maiden.

Farten på guitarerne kan også fornemmes på ’Control’, som er pladens anden sang. Den har også lidt af det progressive i sig og kan ses og høres her:Og så kan vi da ikke komme uden om det cover, hvor deres monster fra debutpladen er tilbage. Det er Andy Pilkington, der står bag tegningen, der bestemt ikke lader noget tilbage fra firsernes plader.

Helt overordnet er ’The End of Chaos’ en velskrevet, velindspillet og vellykket thrash metal-plade. Flotsam & Jetsam har karrieren igennem været overset, og denne plade kommer nok også til at flyve under radaren for de fleste, men de, der rent faktisk sætter sig med den og lytter til sange som ’Good or Bad’ og de andre fremhævede sange her i anmeldelsen, får en thrash-plade fra 2019, der sagtens kan gøre sig blandt de bedre i genren i år.

Det er lidt en skam, at deres Europa-turne med Overkill, som de netop tabte deres forrige trommeslager Jason Bittner til, ikke lægger vejen forbi Danmark. Det tætteste, vi kommer, er Berlin og Frankfurt i marts måned, men vi kan da håbe, at enten Copenhell eller Roskilde Festival får fingre i dem. For de fortjener at blive hørt af flere end blot den hårde kerne af fans, der trods alt har sørget for, at de har solgt mere end en million plader gennem årene. ’The End of Chaos’ kan rolig anbefales til fans af thrash metal, hvor der er fart på og masser af guitar.