Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Jailbreak 2023 - Storslået

Updated
Jailbreak_23_jpg_2500-25
Jailbreak_23_jpg_2500-24
Jailbreak_23_jpg_2500-23
Jailbreak_23_jpg_2500-26

Det var storslået at se Within Temptation som et af de to hovednavne på årets Jailbreak Festival. Dog kunne man godt ønske sig, at bandet havde valgt at spille lidt flere klassikere.

Dato
12-08-2023
Koncertarrangør
Fotograf
Michael "The Caddy" Søndergaard
Karakter
4

For tyve år siden vrimlede det frem med symfoniske metalbands med en kvindelig sanger – gerne sopran – i forgrunden, som spillede storladen melodisk heavy metal. Blandt de første og største var finske Nightwish og hollandske Within Temptation.

Within Temptation udkom i 2001 med det store gennembrudsalbum ’Mother Earth’. Gennem de seneste 10 år har der været lidt stille omkring bandet med kun et par albumudgivelser med henholdsvis ’Hydra’ i 2014 og ’Resist’ i 2019. Det skyldes formentlig til dels, at forsanger Sharon den Adel og hendes mand, guitaristen og den primære sangskriver Robert Westerholt, også lige skulle have tid til redebygning og at sætte nogle arvinger i verden.

Denne anmelder må samtidig indrømme at have mistet noget af interessen for bandet over årene i en grad, så det var en undren ved koncerten i Horsens, at Westerholt ikke var at finde på scenen. Grundig research har så afdækket, at han faktisk trak sig fra at spille live helt tilbage i 2011. Pinlig forglemmelse. 

Men det var fantastisk at se bandet headline lørdag aften med et show, som må betegnes som voluminøst med uafbrudte videosekvenser på bagtæppet og røg og ildkanoner. Man frydes over at se, at bandet har et dansk publikum her så mange år efter fremkomsten, at bandet kan være hovednavn på en dansk festival i provinsen.

Mange gamle klassikere udeblev
Bandet spiller godt og Sharon den Adel er fortsat fantastisk i forgrunden med en flot stemme og stor karisma. Den eneste anke er derfor, at det nok skuffede mange, at der var så få sange fra bandets første helt store albums. Der var ingen fra debutalbummet ’Enter’ fra 1997 og kun en enkelt sang fra hver af det tre efterfølgende albums. Så der var ingen plads til ‘Ice Queen’, ‘Deceiver of Fools’, ‘See Who I Am’ eller ‘What Have You Done’, som ellers alle plejer at være blandt publikumsfavoritterne.

I stedet var der fokuseret mere på bandets seneste albums og på sange fra bandets kommende album, der udgives senere i år. Når det så er skrevet, så virker det nye materiale bestemt ikke uinteressant, og det vidner om en mere nutidig og kompleks stil.

Within Temptation er engagerede og vil det gode. Det blev til endnu en hyldest til Ukraine med nationalflag på scenen og senere en bøn om at passe godt på jorden som intro til den helt store sang ’Mother Earth’. Hvis man nu var anmelder på Politiken eller Information, ville man så her nok indskyde, at hvis man vil passe så godt på jorden, skulle man måske nok lade være med at fyre alt det gas af, hver gang der under hele koncerten blev blæst ildsøjler op i luften. Men nu kunne Politiken eller Information jo heldigvis aldrig finde på at beskæftige sig med koncerter i provinsen eller metal og hard rockkoncerter i det hele taget. Så vi andre kunne i stedet tage et øjebliks ferie fra klimadebatten og nyde et formidabelt show.

Alt i alt var den er fornem koncert. Men man savnede nogle gamle klassikere.