Årsliste 2011 - Jacob Dinesen

Populær
Årsliste 2011 - Jacob Dinesen

Fotograf Dinesen fik 2011 til at fungere med blandt andet The Haunteds poppede skift, Vreid, Megadeth og piratmetal fra Alestorm.

Fotograf
Manne Gersby (portræt)
Forfatter

Årets internationale albums:

1. VREID: "V" - Tematisk måske ikke så skarp som "Milorg", men stadig en plade med uendelig mange aspekter man kan udforske. Ikke årets hyppigst afspillede plade, men her hvor året går på hæld er det aldeles tydeligt hvorfor dette er den bedste. 
2. THE HAUNTED: "Unseen" - Hvor "V" ikke var årets hyppigst afspillede plade, er "Unseen" det derimod. Dette er pladen der omsider gjorde mig til fan af The Haunted. At den ikke vinder skyldes udelukkende at den kanske spiller på lige vel sikre kort, pladen igennem.
3. TRAP THEM: "Darker Handcraft" - Skramlet, intenst, vildt - lige som man vil have sin hardcore anno 2011.
4. ALESTORM: "Back Through Time" - skotterne gør oprør og leger med tanken om at de kan tæve vikingerne i et episk søslag. Pyt, det er for nyligt kommet frem at de inderst inde drømmer om at blive en del af Skandinavien, så vi lader dem slippe trods dette fejlskøn. Dette er jo trods alt en plade der inkluderer en tekst om hvad man skal gøre når en dværg har dræbt ens abekat.
5. MEGADETH: "TH1RT3EN" - det er muligvis bare mere af det samme, men Megadeth har sgu stadig melodiske evner som få.

Årets danske album:

1. CROCELL - The Wretched Eidola". Smadder, død, lidt black. 2012 skulle byde på en ny plade, den glæder jeg mig allerede til. Indtil videre har Crocell jo en perfekt track-record!

2. AS WE FIGHT/THE PSYKE PROJECT - "Ebola"-split. As we fight realiserer endelig deres fulde potentiale (desværre ca. samtidig med at de indstiller karrieren) og The Psyke Project genfinder sig selv i en mindre kompleks men mere brutal udgaver. Fantastisk!

3. HELHORSE - "For Wolves and Vultures". Sidste år havde jeg Helhorse på som årets nye navn; i år viser de hvorfor. 2011 blev året hvor de omsider udsendte deres debutplade. Tak for det.

4. RISING - "To Solemn Ash". Ret beset er jeg lidt ærgerlig over produktionen, men man kan da ikke være andet end imponeret over at Rising har udsendt en bedre Mastodon plade end mestrene selv.

5. HATESPHERE - "The Great Bludgeoning". Efter "To the Nines" må jeg indrømme at jeg ikke havde de store forventninger til Hatesphere. The Great Bludgeoning viser dog at Hatesphere v. 666 er tilbage!

Årets internationale hit:

MORBID ANGEL: "I am Morbid", helt klart et hit der er egnet til fællessang. THE HAUNTED med "No Ghost" er dog meget tæt på at løbe med æren.

Årets danske hit:

THE PSYKE PROJECT: "This Road to Hell" fra første gang jeg hørte den stod det klart at dette var årets bedste sang. Dette tør jeg sige selv om HATESPHERE: "Need to kill" HELHORSE: "Djöfullinn er Danskur" begge er voldsomt gode sange.

Årets genfundne klassiker:

CARCASS: "Heartwork". Det holdt hårdt men ENDELIG har jeg indset Carcass' storhed. Var det ikke noget med en reunion tour igen i 2012? jeg så dem ganske vist tre gange i 2008, men først nu er jeg klar til det.

Den overså jeg i 2010:

GHOST: "Opus Eponymous" er klart årets genfundne plade. Dette er pladen jeg har lyttet klart mest til i 2011 hvorfor dette er en klar vinder i denne kategori. HOODED MENACE - "Never Cross the Dead" er dog en meget klar nummer 2, thi de er klart bedste der kom ud af min Roadburn debut.

Årets DVD:

Terminator 2

Årets opsamling/bokssæt:

Pas.

Årets koncert:

1. GHOST, Sweden Rock Festival, 10-06-2011 - jeg havde ret beset ingen ide om hvad jeg gik indtil, aller højest at jeg troede at jeg skulle til Black Metal. Man blev klogere. At høre BEATLES - "Here comes the Sun" i den svenske sommernat - overrumlende fantastiske. Senere blev det til yderligere en stribe koncerter med Ghost, men ingen af dem når den første til sokkeholderne.

2. MACHINE HEAD, Amager Bio, 08-11-2011 - Dette var jo den perfekte fødselsdagsgave. Efter "Unto the Locust" havde jeg frygtet det værste men koncerten her beviste at MACHINE HEAD virkelig er ved at være et af de største navne indenfor heavy metal.

3. SWANS, Vega, 02-05-2011 - jeg fik set SWANS fire gange i år. Koncerten i Vega var med bred margin den bedste.

4. HAIL OF BULLETS, Wacken Open Air, 06-08-2011 - jeg forlod mine gamle helte i KREATOR for at fotografere HAIL OF BULLETS. Planen var at gå tilbage efter jeg havde taget et par hurtige billeder. Jeg kom aldrig videre.

5. CLUTCH, The Rock, 19-11-2011 - dette var den sidste store koncert på THE ROCK. Kanske man skulle have undladt at komme tilbage efter denne aften, men...nej.

Årets internationale navn:

THE HAUNTED – jeg er blevet fan. Jeg har ikke tidligere set nogen som helst grund til at beskæftige mig med The Haunted, men efter et år med "Unseen" og en stribe fantastiske koncerter er jeg blevet overbevist. Martin van Drunen holder ene mand andenpladsen. Dette for nogle fantastiske koncerter med HAIL OF BULLETS og for sin samlede indsats i ASPHYX som jeg i 2011 omsider stiftede bekendtskab med.

Årets danske navn:

HELHORSE – dette må være det danske navne jeg har set flest koncerter med i det forgangne år og hvis plade jeg har lyttet til flest gange. Hvis ikke det kvalificerer til titlen som årets danske navn, hvad gør så?

Årets nye internationale navn:

VILDHJARTA - reelt er dette det eneste nye navn der i 2011 har fanget min opmærksomhed.

Årets nye danske navn:

TRUSTED FEW – jeg indrømmer blankt at jeg ikke kendte dem førend jeg sad i Wacken Metal Battle og skulle bedømme dem. Det var sgu noget ud over det sædvanlige. Hurra for at der er andet i den danske undergrund end moderat teknisk død.

Udover TRUSTED FEW er jeg dog nødt til at trække i den lyseblå business skjorte, og hylde programmet TUNEFABRIC som jeg som en del af mit ikke-heavy-liv har arbejdet med meget af året. Dette lille lorteprogram har gjort at jeg har udvidet min musikalske horisont i så ekstrem en grad at jeg må skrive det på.

Årets comeback:

HATESPHERE - Efter flere års vandren i mørket er Hatesphere endelig tilbage. På "The Great Bludgeoning" viser de at de er tilbage som kongerne af dansk thrash.

Årets optur:

Der kom mere hardcore! - sidste års største ønske gik i opfyldelse så tak til alle hos 3RD TSUNAMI!

Som fotograf har det været fantastisk at lave billeder fra helikopter-foto over Roskilde Festivalen. Det at få stillet en helikopter (heldigvis inkl. pilot) til rådighed og bare flyve rundt over området var helt ustyrlig fedt. På samme festival var det også en "optur" at blive udvalgt til at være den eneste der måtte fotografere Iron Maiden. Billederne var so-so, men hele postyret var sgu fedt.

Som en lille kuriøsitet er jeg nødt til at nævne bowling i Holland. Jeg var med THE KANDIDATE til Elsrock Festival. Efter de havde spillet kom vi tilbage til hotellet. Der fandt vi en tom bowling bane i kælderen. Den tomme bowling bane + en voldsomt skæv John Connelly (forsanger i Nuclear Assault) gjorde tilsammen en aften man ikke glemmer lige foreløbig.

Årets største skuffelse:

THE ROCKs lukning.  Hvor skal man nu gå hen? det var muligvis hverken det bedste spillested eller den bedste bar, men det var nu alligevel et sted der dannede rammerne om virkelig mange gode oplevelser.

Lukningen af THE ROCK konkurrerer dog med MIG SELV om titlen. Jeg dømmer mig selv i at være skyldig i hykleri af værste skuffe. Jeg havde svoret at jeg ville søge politisk asyl i Tyskland hvis Danmark fik en kommunistisk regering. Nu - 3 måneder senere har jeg stadig den adresse jeg har haft de sidste 10 år. Derudover er det lykkedes mig at:

- forlade TRIPTYKONs koncert på Wacken, velvidende at det var en sjældent fantastisk koncert.

- misse I AM MORBID med tilhørende fællessang på Wacken fordi jeg skulle pisse

- sove brandert ud på Sweden Rock Festival samtidig med at Saxon, Judas Priest, Morbid Angel, Gwar og The Cult spillede. I teorien kunne jeg have nået Judas Priest, men jeg kunne ikke finde ud af mit telt. Dumt.

- jeg fotograferede en koncert med Woody Allen i Imperial biografen. FY FOR HELVEDE! jeg er glad for at jeg ikke havde betalt op imod 2000 kroner for at overvære det bras.

- jeg opdagede at ROLO TOMASSI fandtes. Bvadr.

- at skulle dele dyne med Le Redacteur på Roadburn fordi man selv var for langsom i optrækket da der skulle arrangeres hotel.

- at misse Godflesh på Roadburn

Mit største ønske for 2012:

UNDERGANGEN. Den nærmer sig! Bliver det mon en meteor? kannibalangreb? teknologisk singularitet (min personlige favorit)? jo længere tid den udebliver jo mere sandsynlig bliver den. Bliver denne ikke til noget kunne jeg dog godt tænke mig at opleve endnu en Bolt Thrower koncert, helst på dansk grund.

Det glæder jeg mig mest til i 2012:

Allerede nu tegner tredje udgave af COPENHELL til at blive formidabel. Der er kun offentliggjort ganske få navne, men hvad behøver man mere? som altid har jeg dog allerede været igang med nedtællingen til Wacken i flere måneder - den festival er sgu særlig.

Skal man være indadskuende, så er jeg spændt på hvor mange af de mere flyvske Devilution planer der lader sig realisere i det kommende år.

På trods af årest pinsler på Roadburn glæder jeg mig til at komme afsted igen, om det er et fejlskøn må tiden vise.