Årsliste 2013 - Henrik Kjellerup Bro

Populær
Årsliste 2013 - Henrik Kjellerup Bro

2013 var bestemt ikke det bedste år i metallen eller hardrockens historie. Men lidt godt blev det da til. Her er Henrik Bros bud på lækkerier.

Årets internationale album:

1. Scorpion Child: 'Scorpion Child' – Scorpion Child er retro, så det gør noget har og har fødderne solidt plantet i fortiden, da Led Zeppelin var guderne på rockhimlen. Det kan virke uambitiøst sådan at kigge tilbage i fortidens rockgenre, men det er ikke uambitiøst at skrive sange som dem, Scorpion Child disker op med på debutalbummet.2. Black Star Riders: 'All Hell Breaks Loose' – endnu en gang er stilen gammeldags. Efterfølgeren til Thin Lizzy – den samme kerne, som udgjorde den turnerende udgave af Thin Lizzy med Jimmy DeGrasso på trommer i stedet for Brian Downey – Black Star Riders debutalbum er et typisk britisk/amerikansk hardrock-album. Det kan beskyldes for at lyde meget – rigtigt meget som Thin Lizzy. Men det er befriende gode sange, der er på albummet, hvilket giver albummet en fortjent plads på årets top-liste.3. Adeia: 'Hourglass' – op fra den hollandske undergrund dukker Adeia. Bandet spiller prog rock/metal og blander traditionelle rock instrumenter med violin og cello. Det der gør Adeia specielle i den forbindelse er, at bandet formår at få de klassiske instrumenter til at ”spille” metal og indgå som hel integreret del af musikken og ikke kun være et supplement til den øvrige musik.4. Hell: 'Curse & Chapter' – det gamle britiske firserband Hell har fået et stort og velfortjent comeback. Stilen er traditionel britisk metal med et tvist af black og det fungerer fint. Hell har alt det, som heavy metal stod for i fordoms storhedsdage: Velspillenhed, højt tempo, gode komposition, energi, teatralsk udtryk, eskapisme og fantasifuld tekster. Det er over the top – men det fungerer.5. Black Sabbath: '13' – Black Sabbaths comebackalbum var ventet med skepsis. Resultatet var da også, at der ikke blev tale om et album, der kan hamle op med bandets klassikere. Til gengæld er det langt bedre end bandets ringeste udspil, og dette gør sig i selv berettiget til inkludere Black Sabbath på denne liste. Der er tale om et godt og solidt om end ikke epokegørende album.Årets danske album:

Der har – så vidt som det har været mig muligt at erfare – kun været ganske få lyspunkter på den danske scene i 2013, hvor det hele på tyvende år står i stampe i dødsmetal, der ikke rokker sig ud af stedet. Få lyspunkter har der dog været:

1. Boil: 'aXiom' – fremragende album, der blander stort set alle musikgenrer sammen i en metalisk symbiose af høj international karakter – så meget mere trist, at bandet allerede har kastet håndklædet i ringen og er opløst.2. Artillery: 'Legions' – Artillery er stadig en magtfaktor inden for dansk heavy metal. ’Legions’ er fuldt på højde med det, som bandet præsterede i storhedstiden i 1980’erne.3. Liserstille: 'Flight of Belljár' – et minialbum med store progressive kvaliteter. Synd at bandet stadig slæber rundt på et skodnavn, der rækker tilbage til gymnasietiden.4. Pretty Maids: 'Motherland' – det er sgu næsten pinligt, at bedagede Pretty Maids med så mange år på bagen stadig er at finde på en top 5 over årets danske udgivelser. Jeg vil lade det være op til læserne at bedømme, om det skyldes ’Motherlands’ kvaliteter eller den danske metal scenens generelle mangel på samme.5. Týr: 'Valkyrja' – Týr er jo ikke et dansk band. Men uden hensigt til at fornærme nogle tillader jeg mig dette år, at gøre listen til en årsliste over Rigsfællesskabets bedste udgivelser og her bør Týr bestemt have en plads Valkyrja. Et album, der oser af spilleglæde og fine kompositioner, der langt rækker ud efter interesse uden for Rigsfællesskabets grænser.Årets internationale hit:

Black Star Riders: 'Hey Judas' – det er måske ikke et hit i traditionel forstand. Men det har i den grad hittet i min bevidsthed.Årets danske hit:

Kan ikke komme i tanke om et eneste.

Årets genfundne klassiker:

Kigger aldrig tilbage!

Årets DVD:

Har ingen set.

Årets koncerter:

1. Black Star Riders – Train, Aarhus, 06-11-2013 – Årets koncert I Aarhus!

2. Black Sabbath – Forum, 26-11-2013 – som med Black Sabbaths comebackalbum var koncerten i Forum ventet med ængstelse. Ville det blive et triumftog eller en pinlig retræte for dette hæderkronede band. Det blev ingen af delene. Men heldigvis var vi langt tættere på triumftog end på pinligheder. Det var en god koncert, som Black Sabbath spillede i Forum. Et herligt gensyn.

3. Týr – Voxhall, Aarhus, 08-09-2013 – herlige Týr fra Færøerne gav endnu en gang en fin Koncert. Det er for sjældent Týr gæster Danmark. Det glemmes for ofte, at bortset fra Volbeat, så er Týr det bandet under Rigsfællesskabet, der klarer sig bedst på den internationale metalscene.

4. Artillery – Metal Magic Festival, 13-07-2013 – på mere end 30. år spiller Artillery - og de spiller godt. Der er unge danske bands, der kan lærer noget af det sammenspil, som de herrer i Artillery formår. Hos Artillery er der tale om, at alle riffs og breaks sidder lige præcis, hvor de skal.

Årets internationale navn:

Tjaaaaaaaaaaaa!

Årets danske navn:

Artillery – det kan ikke være anderledes. Det er måske lidt pinligt, at et så gammelt band skulle være årets danske band, men med det seneste fine album og masser af koncerter i ind- og udland, så må det være Artillery.

Årets nye internationale navn:

Scorpion Child – Scorpion Child har alt det, der gør at bandet kan nå toppen: De gode sange, personlighed, karisma, frontmand, stil og velspillethed. Det er mange år siden, at jeg har set band med sådant potentiale.

Årets nye danske navn:

Pas!

Årets comeback:

Black Sabbath – kræver vist ikke yderligere begrundelse.

Årets optur:

Det var ret stort at høre King Diamond spille 'The Wedding Dream' på DR P4 i Giro 413.

Årets største skuffelse:

Trevor Bolders (Uriah Heep) tab i kampen mod kræften.Største ønske for 2014:

Man skal aldrig ønske sig noget – det ender med, at man får det, som man ønsker og bliver skuffet.

Det glæder jeg mig mest til i 2014:

Tjaa... Der er vel et par godbidder i vente som koncert med Motörhead, Metal Magic Festival 2014 og så på den personlige front, at mit gamle band Metal Cross forhåbentlig får udgivet sit debutalbum (indspillet i årene 1985 til 1989).