Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

10x10

Populær
Updated
596_366

Hvilke plader tegnede metallen i 10’erne? Og hvilke peger fremad? Devilution samler op på det årti, der går på hæld, og beskriver det gennem ti plader, der har været vigtige på hver deres måde.

70’erne havde betonrocken og NWOBHM. 80’erne gav os thrash og den spæde start på den ekstremmetal, der ved indgangen til 90’erne eksploderede i dødsmetal, grindcore og black metal, inden der gik groove metal og industrial metal i den. I 00’erne fik vi nu metallens brede gennembrud, sludge og en lang række revivals, der afløste hinanden.

Men hvad kendetegner egentlig det årti, vi om et par måneder lader bag os?

Frem mod årsskiftet peger Devilution ti plader ud, der på hver deres måde har været skelsættende for metal i 10’erne. Det er de plader, der har betydet et stort kommercielt gennembrud for deres genre og opnået bred anerkendelse langt uden for metal. De plader, hvor strømninger, der havde ligget i flere år, kom til at stå helt klart, og dem, der indvarslede nye strømninger, der kom til at præge årtiet. Og de plader, der skilte sig ud med et exceptionelt højt ambitionsniveau.

De ti plader, vi over de næste uger præsenterer, er den prisme, vi har set årtiet igennem. Der var flere andre gode bud på vejen dertil, og der er tendenser, vi ikke har haft plads til at tage med. Men det er de her ti plader, vi mener er indbegrebet af 10’erne.