Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Udknaldet og kontrolleret

Populær
Updated
Udknaldet og kontrolleret

Porcupine Trees Steven Wilson udgiver snart et nyt soloudspil. Devilution har varmet lidt op ved at høre et nummer fra pladen igen og igen og igen.

Titel
Remainder the Black Dog

Steven Wilson er snart på banen med karrierens andet soloudspil, 'Grace for Drowning'. I den forbindelse kunne man for nylig skrive sig op på pladeselskabet Burning Sheds hjemmeside, som tilbød én at få sendt et link til ens mail, hvor man så havde mulighed for at hente det små ti minutter lange nummer, 'Remainder the Black Dog'. Det gjorde Devilution selvfølgelig, som mildt sagt er ret begejstret for resultatet.

Gak-gak-jazz

Nummeret starter ud med et melankolsk pianostykke og den britiske vokal, der med sin forvrængede effekt er meget Wilson'sk og til dels minder én om Porcupine Tree anno 'In Absentia' (2002). Dét er selvfølgelig et plus, da netop dén plade formentlig er en af pindsvinetræets mest helstøbte til dato. Efter en dyster, langsomt opbyggelig men egentlig også ret melodiøs optakt, går der efter tre minutter instrumental lir i den på den jazzede, gakkede måde, da først Wilson ligger for med en nedbarberet solo på mellotronen, inden ingen ringere end eks-Genesis-medlemmet, Steve Hackett, fyrer op for guitaren for derefter at blive afløst af en saxofonsolo fra det britiske geni Theo Travis, der over de seneste par år blandt andet har arbejdet en del sammen med King Crimsons Robert Fripp, men som blandt også er manden bag kick-ass sax-tingen på Porcupines 'Don't Hate Me' fra 'Stupid Dream' (1999).

Gak-gak-elektronisk

Det er også henholdsvis Travis' sax og Hacketts guitar, der i en smadret, distortet fusion fører nummeret videre til et nyt niveau, der er langt mere rocket end første del af nummeret. Nummeret bliver nu mere beatet, end det meste Wilson har lavet tidligere, og minder for en kort stund én mere om landsmændene i The Chemical Brothers, end det måske egentlig minder om noget andet.

Wilson har aldrig lagt skjul på sin fascination af elektronisk musik, hvorfor det da heller ikke kommer som nogen overraskelse, at han nu begiver sig ud af denne musikalske sti. Det skal siges, at der indimellem de elektroniske lydflader, også dukker mere organiske instrumenter op, som resulterer i en alt-andet-end-elektronisk-konklusion. Theo Travis slutter nummeret af med en fløjtesolo, der kigger tilbage på en storhedstid i 70'erne, da progrocken i England var obligatorisk i mange hjem.

I nyere tid er progrock nærmest blevet et fy-fy-ord, og måske er det dét, Wilson er kommet for at gøre op med? I så fald gør han det med succes. På 'Remainder of Black Dog' er han i hvert fald på én gang vild eklektisk, genremæssigt skizofren men stadigvæk kontrolleret og melodiøs.

Moderne prog for folket

For fans af nyere prog bliver september en usædvanlig dejlig måned, da Opeth og Dream Theater også er aktuelle med nye skiver på hylderne hér. Det bliver selvfølgelig spændende at høre samtlige tre titler, men det spåes alligevel herfra, at 'Grace for Drowning' nu nok bliver det mest progressive af dem. Albummet, der har dét mere nyt at tilbyde. Men det er selvfølgelig blot et gæt, og det bunder kun på gennemlytningen af ét nummer. Men i kombinationen af in-your-face-rockbeats og skæve jazzrytmer er der i hvert fald imponerende meget at tage fat på hér. Det er formentlig noget af det bedste, Wilson har lagt navn til i små ti år.

I forbindelse med den kommende plade, har Steven Wilson netop offentliggjort sin første solo tour nogensinde, som i første omgang dog kun inkluderer otte datoer i Europa i henholdsvis Polen, Tyskland, Holland, Frankrig og England. Rygtet siger, at der venter en række datoer i foråret, hvor man måske så kunne krydse fingre for et besøg i Danmark. Det kunne klæde Vega eller Amager Bio at få Wilson på plakaten, 7-9-13. 

'Grace for Drowning'-pladen udkommer den 26. september.

Direkte link til hvordan du henter 'Remainder the Black Dog': http://www.burningshed.com/store/kscope/freedownload/45/ ">

Eller hør sangen her:


En teaser for albummet kan ses her:
">