Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

"Emigrate har kureret Rammstein!"

Populær
Updated
"Emigrate har kureret Rammstein!"
Stort interview med Richard Kruspe om hans sideprojekt Emigrate og fremtiden for Rammstein. Tilbage i 2001 var Rammstein inde i en svær periode. Det var i tiden efter albummet "Mutter", at spændingerne mellem guitaristen Richard Kruspe og resten af bandet var ved at rive det fra hinanden. Noget måtte gøres, og Kruspe besluttede sig for at rykke teltpælene op i Berlin og flytte dem til New York, hvor hans nu ex-kone kom fra. Derovre stiftede han bandet Emigrate.

Tingene går nu meget bedre i Rammstein – ikke mindst fordi Kruspe har fået plads til at lave sin egen musik i Emigrate. ”Stemningen er god og afslappet i Rammstein” siger han, i det interview med Heavyjam.dk. ”Alle har det fint med mit sideprojekt. I starten var der lidt usikkerhed om Emigrate ville dræbe Rammstein, men for mig har Emigrate snarere været det, der kurerede Rammstein.”

Hvilket så leder os hen til interviewets naturlige åbningsspørgsmål...


Egne vokaler

- Hvordan er Emigrate som band sammenlignet med Rammstein?

"Først og fremmest bliver numrene til på en helt anden måde. Når jeg komponerer for Rammstein prøver jeg at lave et stykke musik, der kan stå for sig selv uden vokal – ligesom et filmsoundtrack. Alt drejer sig om guitarerne, hvor vokalen så bliver lagt oven på. Med Emigrate bruger jeg min stemme og min guitar og arbejder ud fra det som et nulpunkt. Det er en mere gammeldags form for sangskrivning."

"Jeg blev alligevel overrasket over, at det nye Emigrate-album alligevel blev så rocket som det blev – jeg havde regnet med, at den var blevet mere mørk. Jeg tror fast på, at miljøet har en stor indflydelse på musik, så grunden skal nok findes i musikken i New York og i byens historie. Der var altid rock. Altid et eller band, der lige er kommet frem, så det er nok byen, der har haft en indflydelse på min musik."

"En anden forskel er også, at jeg synger og at sangen er på engelsk, i forhold til Rammstein, hvor sangen er på tysk – min stemme lyder også anderledes end Tills." (Till Lindemann, sanger i Rammstein - Red.)

- Rammstein blev fejlagtigt beskyldt for at være højreorienterede pga. kombinationen af hård rock og det tyske sprog. Er det for at slippe for den slags anklager, du synger på engelsk?

"Nej, slet ikke. Når jeg ved, at det folk beskylder én for, ikke er sandt, kan jeg sagtens leve fint med det, fordi jeg ved, det ikke er sandt. Men det var nu også mest i Tyskland, vi blev beskyldt for den slags. I resten af verden har folk været cool."

"Grunden til at jeg synger på engelsk erm at det virker mest naturligt, når jeg nu engang befinder mig i New York. Det faldt mig ikke ind at synge på tysk."


Den nye verden

- Har Emigrate-albummet et concept?

"Det har det faktisk, men det var ikke noget jeg planlagde. Jeg er blevet klar over, at alle sangene handlede om min ankomst til 'den nye verden' – om at emigrere til noget nyt og starte fra nul."

- Og den nye verden er Amerika...?

"Både ja og nej. New York er for mig verdens hovedstad. Selvom den ligger på amerikansk jord, er den ikke rigtig en del af de forenede stater, fordi dens indbyggere kommer fra så mange forskellige steder i verden."

"Den nye verden er mere noget jeg følte – noget jeg kunne gøre af egen fri vilje. Alt hvad jeg i min fortid har gjort, var noget jeg var tvunget til. Jeg var tvunget til at være i Østtyskland, jeg var tvunget til at flygte til Vesttyskland. Men jeg valgte selv at flytte til New York."

- Hvad ville den femtenårige, østtyske Richard have tænkt, hvis han vidste, han senere i livet ville komme til at bo i New York?

"Det er svært at forestille sig. Da jeg var fjorten-femten år gammel, brugte mine forældre husarrest som straf for alle de problemer, jeg rodede mig ud i. I de perioder brugte jeg musikken meget, fordi den var den eneste flugtmulighed. Jeg ville aldrig have forestillet mig, at jeg ville ende med at bo i New York – og være 'på toppen af verden'. Det var måske en drøm... Det viser bare, at drømme går i opfyldelse!"


Nordisk indflydelse

- Hvorfor valgte du de musikere til Emigrate, som du gjorde?

"Jeg besluttede mig for at gøre Emigrate til et band, fordi jeg ville havde den der bandlyd i studiet – jeg ville have numrene skulle blive levende. I New York mødte jeg en fyr fra Frankrig (Arnaud Giroux, bassist - Red.), som havde ca. den samme historie, som jeg havde. Vi blev venner og arbejdede med nogle forskellige ting."

"Med Rammstein har vi tourneret med Clawfinger, og jeg kunne lide den måde som Henka (Johansson, trommeslager - Red.) spiller på. Jeg spillede noget af min egen musik for ham, og det var han nede med."

"Jeg har længe gerne ville lave noget med to gamle venner fra Berlin (hhv. Sascha Moser, Logic programs editor og Olsen Involtini, guitar & vokalproducer - Red.), men det blev aldrig til noget pga. Rammstein. Olsen har dog lavet nogle strengearrangementer til Rammstein, og han har været god til at nurse mig i studiet, i mine første spæde skridt som sanger."

- Trommesporet er optaget i de danske PUK-studier. Er det et tilfælde?

"Nej! Jeg mener, at den lyd, som et rum farver et trommespor med, er det vigtigste for en rockproduktion, så derfor ville jeg have et virkelig godt lydende rum. Jeg spurgte min lydtekniker om han kendte et sted, hvor lyden både ville blive thrashy, men samtidig varm. Han foreslog PUK, og jeg blev ikke skuffet."


Rammstein og fremtiden

- Hvad har du lært af at være i Rammstein, og hvordan kommer det til udtryk i Emigrate?

"At være i Rammstein har lært mig meget om at begå mig i et demokrati – om at gå på kompromis og at holde af det. Rammstein er stadig en form for terapi for mig, ford jeg skal være en del af et team, som ikke altid er let for mig. Jeg er lidt af en en'er!"


"Rammstein har også lært mig at være selvsikker: Hvis man har besluttet sig for at gøre noget, skal man gøre det fuldt ud og aldrig stoppe – også selv om folk ikke er enig med én i, hvad man gør. De første år med Rammstein var virkelig hårde, fordi ingen rigtig forstod pointen. 'Rockmusik med tyske tekster – er det muligt??' Vi måtte nedbryde en masse grænser."

"Det var lidt af det samme med Emigrate – jeg løb lidt hovedet mod en mur i starten. Ikke så meget med musikerne, men mere med managementet og produceren – de var bange for at springe ud i det."

- Har Emigrate nogen tourplaner?

"Ikke for øjeblikket. Jeg har lovet Rammstein, at det er første prioritet. Vi er i gang med at lave en ny plade med Rammstein så jeg har ikke rigtig tid til at tage på tour med Emigrate, men jeg vil gøre det på et tidspunkt."

- Hvornår hører vi så nyt fra Rammstein?

"Vi er midt i processen med at skrive numre, så jeg kan ikke rigtig sige noget om det. Men der kommer noget nyt – det er helt sikkert!"

Kunstner
Forfatter