Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Med angst som skrivepartner

Updated
D85_7914

For fire år siden løb Nick Demant ind i angstens klamme favntag. Et møde der stadig påvirker Clients forsangeren og i høj grad kan ses og høres i bandets udgivelser. Ikke mindst i deres nye single.

Kunstner
Fotograf
Nikolaj Bransholm

Det er svært at tro, at Nick Demant skulle være introvert af natur. Clients-forsangeren møder os med åbne arme og et varmt smil. Som han forklarer, har han hele livet kæmpet mod det introverte: arbejdet mod at kunne tilgå verden med et ekstrovert udtryk. Arbejdet med at kunne gå på scenen, stå midt i spotlyset og være der for publikum – frem for at gemme sig i mørket. En nødvendighed og kamp der samtidig skubbede forsangeren ind i angstens mørke favntag.

 - For fire år siden var jeg på en tilfældig bar i Valby, hvor jeg ud af ingenting fik et angstanfald. Jeg kunne ikke være i mig selv, kunne slet ikke være i lokalet og måtte ud med det samme. Mit tøj var gennemblødt af sved, og jeg endte med at gå fem kilometer hjem, med koldsveden løbende af mig og en stikkende følelse i huden. Kun for derefter at sidde og græde i min lejlighed.

I første omgang negligerede Demant anfaldene og regnede med, at det gik væk – men det gjorde det ikke. Anfaldene tog derimod til og blev værre, hvorfor der blev taget kontakt til egen læge. Han har sidenhen kæmpet med panik- og stressangst.

Til trods for at angst er en af de mest udbredte psykiske sygdomme i Danmark, er det ikke, noget vi taler meget om. Slet ikke i rock- og metalmiljøet, hvor sindslidelser nærmest er et krav og er med til at definere musikken. Ifølge psykiatrifonden oplever 12% af den voksne befolkning årligt en form for angst. Demant er i dene gruppe.

D85 7764

At finde balance og sige farvel
I dag har Demant en god dag. Han læser livligt op fra sin telefon, mens vi snakker om hans rolle i Clients og bandets anden single 'We Unlove With Ease'. Han har forberedt sig på alle tænkelige spørgsmål. Som han beskriver det, er det småting, der kan fremskynde et panikangstanfald, for eksempel uventede spørgsmål. Tilsvarende har han det ikke godt med, at man ændrer aftaler, hvilket specielt kan være svært, når man er del af et band. Især i livekontekst hvor pludselige ændringer kan opstå.

– Jeg har konstant fokus på det. I privaten er min kæreste god til at være der, skulle jeg miste overblikket, med stor forståelse og fokus på dialog om det. Når det kommer til Clients, er der generel opbakning fra hele bandet. Vi er der for hinanden i tykt og tyndt.

Clients debutalbum fra 2020 er lyrisk født af Demants oplevelser med angst, en art selvterapi, der i første omgang handlede om at tage fat om roden til lidelsen og sige farvel til usunde relationer.

– 'A Callous Heart Rejects' handlede meget om den afsked, jeg måtte tage for at få det bedre. Jeg fandt ud af, at jeg havde splittet mig selv i mit forsøg på at være ekstrovert. Havde negligeret nogle basale introverte behov, som ikke skal gemmes væk. Jeg forsøgte altid at stå til rådighed, hvis folk havde behov for det. Forsøgte at være der. Jeg overskred mine egne grænser og gik ind i for mange relationer, hvor jeg enten blev skuffet over den modsatte parts reaktion, eller selv skuffede, fordi jeg ikke kunne være fuldt i relationen.

Skal Demant selv pege på et nummer fra debut-pladen, der indkapsler mantraet, er det 'In Yesterdays Light’. En skæring der ifølge forsangeren indkapsler de indre og ydre dialoger, uenigheder og udfordringer, som relationer er bygget på, når balancen i relationerne ikke er ligevægtig og respektfuld mellem de involverede.Selvom Demant er klar i spyttet, da han beskriver årsagen, er det tydeligt, at det er et tungt emne. Et emne som han har gennemtænkt og talt med hans psykolog om af flere omgange.

Derfor ente jeg med at skære en masse "usunde" relationer fra – til venner og familiemedlemmer. Pladen handler meget om, hvor uendeligt let og naturligt, det kan være. Men også hvor meget man kan savne det usunde, og hvor hurtigt man kan falde tilbage i et dårligt mønster eller relation. Pladen er en destillering af det, og de valg han har truffet – på godt og ondt.

Der er ingen tvivl om, at Demant har været igennem en lang og opslidende proces. Nogle hårde år hvor den karismatiske forsanger har lært at læse de små tegn, der løber forud for et anfald. Den boblende, nærmest sydende, fornemmelse i kroppen, de svedige håndflader og stigende temperatur, der varsler kroppen og sindets kommende reaktion.

– Nogle gange føles det som om, det kommer ud af ingenting. Den ene dag kan jeg stå på scenen med Clients, have en forrygende koncert og være mit ekstroverte jeg, for dagen efter at befinde mig i Netto i mine egne tanker og pludseligt mærke advarselstegnene.

Demant lyser op i et smil, inden han hurtigt tilføjer, at verden og livet ikke er en jammerdal, men det er klart, at man bliver nød til at lære advarselstegnene at kende og tage vare på sig selv.

Den pludselige omvæltning i Demants liv har medført mange ændringer. Det har været en skillevej og en brat opbremsning for at finde balancegangen mellem det ekstroverte og introverte for at få en velfungerende hverdag.

D85 7870

Fortsat selvterapi
Mens 'A Callous Heart Rejects' i høj grad blev et selvterapialbum, hvor Demant havde fokus på at frasortere de dårlige relationer og de følelser, det skabte, handler bandets første to singler og kommende album i højere grad om den skyldfølelse, der kan ramme, når man først siger farvel.

– 'We Unlove With Ease' handler om den dårlige samvittighed, man kan få, når man stopper en relation. Især de relationer hvor man altid har været elsket for det bedste, men hvor de alligevel har påvirket negativt. Det er så pisselet “bare” at trykke på stop-knappen. Har man først trykket, så må man forholde sig til det – og det gør ondt. Relationer er følelser, og selvom det kan føles let i nuet, så følger der ofte en helvedes masse efterrationalisering. I hvert fald for mit vedkommende. Og der kan man hurtigt finde ud af, at hverken én selv eller andre er fejlfri.

Det er tydeligt, at det er noget Demant arbejder på. En stor del af hans nuværende udfordringer med angst er udfordringer, der trods gode værktøjer, stadig præger hans dagligdag og vil præge Clients' kommende andet album og har overbevist Demant om, at hans tid hos psykologen endnu ikke er ovre.

Demant har taget første skridt i sin søgen vægt fra angsten. De skridt har tilføjet yderligere meter til turen ned ad helbredelsens vej. Der er ingen lette løsninger, der er kun hårdt arbejde. I perioder har Demant overskuddet og energien til at tage ud og lave et interview, til alt promoveringsarbejdet, som han elsker. I andre perioder lukker han sig inde i sig selv og bliver afvisende for at mødes og svær at tale med.

En udfordrende tilblivelse
Med videoen til 'We Unlove With Ease' har Clients forsøgt at fremstille Demants oplevelser i visuel form. I samarbejde med Sejersen-brødrerne hos Gravitated Sound Studio brugte forsangeren små seks timer i studiet i Roskilde på at indramme de mange følelser. En udfordring som forsangeren selv beskriver det:

– Vi startede først klokken 19 og fik at vide, at det ville tage små seks timer. Det i sig selv var en udfordring, da jeg ikke havde forventet, at det ville tage den tid. At jeg samtidigt fik at vide, at jeg skulle udspille følelserne i en række aparte situationer, blandet andet i et mørkt rum, gjorde det ikke bedre.

Det lyder som en uhensigtsmæssig tilgang, men Demant er hurtig til at mane til jorden.

– Selvom det ikke gjorde det bedre og triggede en masse reaktioner i mig, så var det pissefedt at udfordre mig selv. Særligt fordi både Rasmus og Ketil formåede at skabe et enormt trygt space, hvor vi bare var ”os”, og hvor vi bare legede med udtryk og følelser. Det var enormt grænseoverskridende men i endnu højere grad givende.

Der er ingen tvivl om, at det har været en udfordring for forsangeren, heldigvis uden kroppens ubehagelige reaktion. I dag er Demant til gengæld stolt af processen han var igennem ved skabelsen og naturligvis det endelige resultat.

– Hele bandet er kæmpe fans af Rasmus’ og Ketils arbejde, og derfor fik de også ret frie tøjler i forhold til setuppet for videoen. Som udgangspunkt havde de set en vocal diary i efteråret, som vi lavede i forbindelse med promoveringen af 'Into The Great Unknown'-singlen. Herfra opstod den idé og vinkel, at de gerne ville finde sjælen frem i det enkelte medlem. For mit vedkommende ved at dykke ned i lyrikken i nummeret, og de følelser lyrikken er skrevet og affødt udfra: Al den skrøbelighed, aggressivitet, energi og melankoli som nummeret bærer rundt på.

Resultatet er en flot video, der ærligt portrætterer og skaber en troværdig storytelling. En historie der forhåbentlig kan give lidt mere indblik i de udfordringer, det medfører at leve et liv med angst.