Ikke spor sexet

Populær
Ikke spor sexet

Fjerde del af føljetonen om russisk metal tager denne gang fat i en særegen genre, som dog ikke viser sig at være specielt nyskabende.

Kunstner
Titel
Wheel of Fortune
Forfatter
Karakter
1

Kaira spiller den selvdefinerede genre sex-metal, og med sådan en stil er det svært ikke at få en del forventninger – det er straks sværere at forklare, hvad forventningerne er til sex-metal.
I denne føljeton om russisk metal er der blevet sagt rigeligt om det russiske sprog, og da Kaira også har problemer med at få modersmålet til at svinge, skal jeg denne gang kun kort påpege, at der efterhånden viser sig en tendens – russisk er ikke overdrevet sangbart.

Men til det vigtigste spørgsmål: Hvad er sex-metal?

På Kairas 2007 udgivelse 'Wheel of Fortune', er det tænkt tungt, det er melodiske lidt skingre guitarer, der er strygerarrangementer i massevis, det er en anelse operaindflydelse på vokalen, det er marchtrommer, det er teatralsk og dramatisk, som en metaludgave af musicalen 'Phantom of the Opera'. Men er det så godt?

I bund og grund er svaret nej. Kairas udgave af sex-metal er ikke god, ikke mindeværdigt, og ikke interessant. I bund og grund er det et knapt så raffineret miks af power metal og goth - men det pompøse er ikke interessant i forhold til førstnævnte, og det dystre er formentligt ikke sort og indadvendt nok til dyrkere af sidstnævnte.

Unødige strygere

At det også drukner i strygere gør ikke musikken mere interessant, men forvandler derimod ethvert interessant riff til en slags underlægningsmusik under et violinhelvede. Dermed bliver det, som var tænkt hårdt, pænt og tyggegummilydende – eller det vil sige, det ville det blive, hvis ikke det også var elendigt produceret.

Sidste irritationsmoment på en egentlig ret ringe udgivelse er sangerinden. Hun kan som sådan godt synge, hun gør det bare ikke særligt godt, fordi hun ikke kender sine begrænsninger. Det bliver i stedet en lang lidelse, hvor hun med stort besvær hiver efter de høje toner og lyder anstrengende anstrengt.

Altså: Det er muligvis sex-metal, men det er absolut ikke sexet, og heller ikke særligt godt.  Og uanset hvad jeg kunne have haft af forventninger til dem, så indfrier de ikke nogen af de gode.