Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Ingen spøgelser her!

Populær
Updated
Ingen spøgelser her!

Danske Fates 'Ghosts from the Past' kan snildt konkurrere med selv de bedste internationale melodiske hardrock-udgivelser.

Kunstner
Titel
Ghosts from the Past
Dato
25-11-2011
Trackliste
1. Children Of The Night
2. Miracle
3. Seeds Of Terror
4. Fear Of The Stranger
5. At the End Of The Day
6. All That I Want
7. Follow Your Heart
8. Daddy´s Girl
9. Moving On
10. Murder
11. The Last Time
12. I Belive in Rock N Roll
13. The Other Side
Forfatter
Karakter
5

Jep, ved det godt. 'Ghosts from the Past' med danske Fate udkom op til jul sidste år, men netop på grund af juletravlhed fik vi ikke givet albummet bevingede ord med på vejen. Men disse ord er helt på sin plads nu, for albummet vil bare ikke slippe.

For alle os gamle eller halvgamle drenge, der bare synes, at firsernes melodiske hardrock stadig er sagen og virkelig den dag i dag stadig kan trække de skønneste luftguitarsoli, så er 'Ghosts from the Past' i den grad sagen. Et komplet, gennemarbejdet melodisk hardrock-album på et musikalsk niveau, der signalerer, at Fate er tilbage, og de mener det.

Lidt historik er på sin plads:

Fate blev dannet helt tilbage i 1984, da Hank Shermann trængte til et afbræk fra det ondeste onde i Mercyful Fate. De to første album, 'Fate' fra 1985 og 'A Matter of Attitude' fra 1986, holdt tårnhøjt niveau, men druknede lidt i kampen med først og fremmest Europe, der åd alt og alle dengang, og dernæst også med Skagarack.

Et par middelmådige album mere blev det til, inden bandet lukkede ned i 1993, og her var Shermann skredet forlængst. Det svenske geni, Mattias Eklund, nåede dog at være ind over, inden der blev lukket helt ned. 2006 var der comeback med det knap så fine 'V'. Eneste tilbageværende originalmedlem var bassist Peter Steincke. Og han er også med i dag.

Fra 2008 og frem til nu har Steincke virkelig samlet et hold stærke folk, og ja, guitarist i topklasse har vi også. I 2011 kom Fatal Forces helt eminente Torben Enevoldsen med, og wauv, hvor han har fået plads til at præge 'Ghosts from the Past'. Jeg elsker både hans rytme- og leadspil. Førstnævnte er tight, enkelt. Sidstnævnte virtuost, men helt uden at overdrive på Yngwie-manér, og så er Enevoldsens lead simpelthen bare så utroligt melodisk. International klasse, venner!

Overordnet set er 'Ghosts from the Past' befriende renset for firsernes Europe-keyboards, men der er alligevel masser af tangenter på albummet - leveret kompetent af Mikkel Henderson, tidligere Evil Masquerade: flotte klangflader, harmonier og masser af stemning og så lidt pop som muligt.

Den færøske sanger, Dagfinn Joensen, er måske albummets svage punkt, for selv om han gør det meget fint, så leverer han lidt det samme hele vejen igennem med et register, der gerne måtte spænde lidt mere bredt. Men han gør det altså rigtig fint, trods alt.

Åbningsnummeret 'Children of the Night' har det hele til at blive en Fate-klassiker: det stærke, hårdtslående melodiske hardrock-riff og et omkvæd, der bare sidder fast. Netop de fastsiddende omkvæd er det, der gør 'Children of the Night' til et konkurrencedygtigt album på et internationalt højt niveau.

'Seeds of Terror' rocker rigtig fedt igennem og har selvfølgelig det obligatoriske omkvæd, som bliver hængende. Det har balladen 'Follow Your Heart' selvsagt også. Ja, det har alle numrene på albummet. 'Moving On' rykker på et fedt, fedt riff, og 'The Other Side' har en sej tyngde, og 'All That I Want' tager os med tilbage til midtfirsernes Fate med sit catchy riff og den fine melodi.

Der er ikke meget gamle spøgelser over Fate anno 2012. Tværtimod er bandet i rivende form, og det er helt tydeligt, at de mener det.

Menu