Top 5 — Negative Plane i femte led
Tidligere har vi leget bandroulette, og nu tager vi en anden tilgang til at gå på opdagelse i måske ukendt territorium.
En af de rigtig, rigtig fede sortmetalbands gæster hovedstaden skærtorsdag for at give Jesus-festlighederne en lidt anden tone end vanligt.
For dem, der ikke allerede har markeret denne hellige dag i kalenderen, er der tale om Negative Plane; et band, der har lavet et af hovedværkerne i nyere black metal-historie, og som for alvor har løftet niveauet for USBM. Foruden deres analoglyd og dynamiske guitarriffs, må et af bandets helt store kendetegn være vokalen leveret af Nameless Void, hvis okkulte prædikentilgang ikke just er noget, man tit støder på.
Som langt de fleste andre kunstnere i undergrundsmiljøet, spiller bandets medlemmer naturligvis også i andre projekter (der enten er eller prøver på at være lige så seje…), og ligeså gør disse projekters medlemmer. Gudskelov for indavl og tak til Encyclopaedia Metallum for at bevise sit værd som startside, lad os gå på opdagelse!
1. Cultes des Ghoules
Føromtalte vokalist Nameless Void fik i 2016 æren af at komme med i det eneste band, undertegnede har foreviget sin kærlighed til gennem blæk på huden; polske Cultes des Ghoules, hvis genialitet er af gåsehudsfremkaldende og orgastiske dimensioner. Desværre kan deres genialitet ifølge dem selv ikke genskabes live, hvorfor de aldrig nogensinde har eller kommer til at give koncert — og med andre ord er Negative Planes tilbagekomst til Europa i over et årti det tætteste, man nogensinde kommer på at se en koncert med dem.
2. Sodality
Mark of the Devil, Cultes des Ghoules-frontmanden, forhekser også lytteren med sin lege- og sindssyge vokal i tomandsprojektet Sodality, som er tungere og mindre eksperimenterende i sit udtryk og gode til de dage, hvor ens hjerne eller trommehinder har brug for en solid omgang gudsbespottelse og djævletilbedelse.
3. Death Like Mass
Begge Sodality-medlemmer er med i endnu en polsk undergrundsperle, der sidste år udgav et ganske fornuftigt debutalbum gennem norske Terratur Possessions (som man i øvrigt burde tjekke ud, hvis man ikke er tilfreds med niveauet på ens nuværende black metal-smag). Death Like Mass skabte dog allerede et navn for sig selv med udgivelsen af ep’en ‘Matka na sabacie’ i 2019, der med sin ene halve time lange sang var endnu et pragteksempel på, hvordan hedensk østeuropæisk metal helst skal lyde.
4. Bestia Arcana
Siden ovennævnte band er en trio, og vi allerede har dækket to af medlemmernes projekter, kan vi kigge på et andet af de otte aktive bands, trommeslageren Menthor spiller i. For at beholde en rød tråd i artiklen kan vi forblive i det okkulte og tilmed rejse tilbage til USA ved at rette blikket på Bestia Arcana, der til gengæld har en mere teknisk og dødsmetalorienteret tilgang til musikken. Lidt variation skader vel ikke?
5. Aoratos
Apropos variation ville det være et enormt kedeligt valg at gå med Bestia Arcana-medlemmernes mest kendte sideprojekter, hvorfor fokus i stedet falder på en for undertegnede hidtil ukendt duo. Ud at dømme fra deres bandfotos ligner de ikke just nogen, man kan blive alt for begejstret over, men det er deres evne til at forene symfoniske og gotiske elementer ind i deres mekanisk blastbeats-bårne black metal til gengæld, for de gør det på en ikke-kikset måde — det i sig selv kræver enorm talent og sans for, hvad ordet ‘sejt’ indebærer.