Til fest med far
Limp Bizkit indtog Danmark for anden gang på under et år og viste, at de også kan få gang i publikum i en lukket sal.
Ikke mindre end fire opvarmningsbands og rapperen Riff Raff skulle publikum igennem torsdag aften, før hovedattraktionen fra Jacksonville endelig gik på scenen. Det var mange. For mange. Når det er sagt, blev det hele bundet sammen af den fremragende vært John Carnage, hvis excentriske fremtoning satte en tyk streg under koncertens og tourens mantra. Vi var ankommet til Loserville – og det med al den pomp og pragt, der kunne opdrives.
Det betød også, at der var rig mulighed for at opleve morgendagens potentielle stjerner. Men her skulle man lede længe. Der var enkelte spændende momenter, bedst eksemplificeret ved Ecca Vandal, der primært befandt sig i et punkrocket univers. Trioen formåede at aktivere publikum ved helt simpelt at sample Limp Bizkits sample fra Annie Challans ‘Sonate No. 2 en Do Mineur: Allegro Maestoso’ på ‘N 2 Gether Now’. For trioen såvel som generelt for opvarmningen blev det dog ved spændende fremfor ophidsende. Bones' afsluttede opvarmningen var endda ved at trække energien helt ud af salen. Ensemblet "spillede" en halv times tårkrummende mumlerap og demonstrerede på magisk vis, at en DJ sagtens kan stå bag en pult, der ikke er forbundet til noget som helst.
Far var ikke ligefrem sur, men han var lidt træt i ansigtet. Det samme lod de mange andre fædre, der denne aften havde fundet vej til Royal Arena, til at være. Nogle havde taget deres børn med, andre havde fundet en gammel, ofte for lille, band-t-shirt frem fra skabet, og atter andre havde besluttet sig for at drikke for resten af året, nu de alligevel var ude denne ene gang. Fælles for de fleste tog de sig god tid med at komme ind i salen under opvarmningen.
Flere interessante valg
Længe lignede det en fiasko. Måske var det for tidligt at vende tilbage til Danmark mindre end et år efter koncerten på Copenhell? Måske var 700 kroner for en ståplads i overkanten, når man tog den interessante, men dog forholdsvis ukendte, opvarmningspakke i betragtning? De mange forbehold blev dog hurtigt gjort til skamme, da John Carnage for sidste gang provokerede publikum, og kvintetten trådte ind på scenen og tour-debuterede ‘Just Like This’. Nummeret, der også åbner bandets anden plade, ‘Significant Other’, som i 1999 var det pure guld for en generation af teenagere, der nu er blevet fædre.
Præcis som dengang havde nummeret en smittende effekt. Fred Durst listede rundt med sit underholdende mikrofonhår, mens publikum startede den moshpit, der skulle fortsætte med varierende intensitet gennem hele koncerten.
Modsat Copenhell fik vi denne gang en længere koncert med flere numre på setlisten – en række deep cuts, om man vil. Hvor åbningsnummeret var en kærkommen, men ikke videre overraskende, start, var der nok ikke mange, der havde forventet at høre ‘Gimme The Mic’ som andet nummer. Et spændende, men besynderligt valg at debutere. Det var første gang, Wes Borland spillede det live – ganske enkelt fordi han ikke var med til at skrive tredje nummer fra den gyselige 'Results May Vary' (2003).
Man kunne nok have fundet mere interessante alternativer. Overraskende nok fik vi ikke et eneste nummer fra 'Still Sucks' (2021). Man kunne vel have skåret nogle af de mange snippets fra og givet de fædre, der var mødt op, lidt dad-vibes eller måske ‘Out of Style’.
En langt større og mere vellykket overraskelse var ‘Stalemate’ – det første af aftenens to numre fra den vrede, ukontrollerede og stadig mest relevante Limp Bizkit-udgivelse, ‘Three Dollar Bill, Yall$’. Et kort, men intenst øjeblik for de indviede.
Ellers fik vi dem alle. Publikum skrålede med på The Who-coveret og ‘My Way’, headbangede til ‘Nookie’, kørte fra side til side på ‘Rollin' (Air Raid Vehicle)’ og smadrede løs til ‘Break Stuff’ – to gange. Intet mindre kunne gøre det, og den sidste pit var præcis så voldsom, som den skulle være.
Lad os ses igen om 3-4 år
Højdepunktet var naturligvis ‘Faith’ – nummeret, der i sin tid sendte bandet i heavy rotation på MTV, dengang far var ung, og man ikke skulle op på arbejde dagen efter. Da Durst spurgte publikum, var der dog ingen tvivl om, at de fleste rent faktisk skulle det. Alligevel lod det ikke til, at morgendagens pligter fyldte meget denne aften. Far festede, både på gulvet og på scenen.
Det er stadig spøjst at se Durst i sin nuværende rolle. Afslappet, rolig, opmærksom på sit publikum. På at ingen kom til skade, parat med faderlige råd om, at vi alle skal hjælpe hinanden – og opmærksom på ikke at bande, når far inviterer andre fædre og deres afkom op på scenen. En slående kontrast til de berygtede billeder fra Woodstock ’99, hvor han med lynende øjne indtog scenen i, hvad der sandsynligvis var et coke-drevet vanvid.
Torsdag aften i Royal Arena hyggede vi os og var nogenlunde ansvarlige. Der blev drukket nok fadøl, men nok taget mindre coke. Var det bedre end Copenhell? Setlisten var bedre, uden tvivl. Publikum var lige så meget på, og bandet leverede, trods utallige justeringer af Borlands monitor. Men i sidste ende ramte vi nok ikke helt den ekstase, det var at opleve Limp Bizkit i Danmark for første gang i mange år – og netop derfor var koncerten ikke lige så positiv en oplevelse.