Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Sjældenhed: Et nødvendigt instrumental-album

Populær
Updated
Sjældenhed: Et nødvendigt instrumental-album

Den danske guitarvirtuos Torben Enevoldsen lever i den grad op til at være Europas svar på Joe Satriani med et vellykket instrumentalt guitaralbum, som man sagtens kan holde ud at lytte til i lang tid ad gangen.

Titel
Above And Beyond
Dato
06-12-2013
Trackliste
1. Sonic Confusion
2. Cruisin'
3. Above And Beyond
4. Horisontal View
5. Dreaming
6. Back On Track
7. In Deep
8. Lost In Space
9. Mysterious Karma
10. True Blue
Forfatter
Karakter
5

Er man til metal, er man også til guitar. Eller også er man mærkelig. Men for meget guitar - læs: onani, håndrykkervals - kan sagtens blive... Ja, for meget. Alt for meget. Alt for kedeligt. Og alt for mærkeligt. Tag bare alle de dersens virtuoser, der ikke kan holde fingrene for sig selv: Vai, Satriani, Malmsteen, Petrucci - you name them ... Det er guitaronani på den anden side af overdrevet.

Sådan forholder det sig heldigvis ikke med danske Torben Enevoldsen, som vi kender fra bands som Section A, Fatal Force og senest også med de vellykkede comebackere Fate.

Enevoldsen har sig dog også et navn helt i sin eget ret som en excellent instrumentalist. Han har nu begået sit fjerde instrumentale album helt i eget navn. Og hvilken åbenbaring, hvilken perle!

Når Satriani er bedst og mest vedkommende, er han hamrende ekvilibristisk og melodisk samtidig. Så har han brugt tid på at komponere og ikke kun på at at file den af. Og så laver han vellykkede album. Lyt blot til 'Surfing With The Alien (1987), 'Flying In A Blue Dream' (1989) og ikke mindst denne anmelders favorit 'Crystal Planet' (1998).

På samme måde med Torben Enevoldsen og ikke mindst hans seneste udspil, 'Above And Beyond', som er 10 skæringer af lutter vellyd, lutter ekvilibrisme, lutter melodi og harmoni. Og også metalliske stålnosser. Der er rigtig meget at komme efter.

Torben Enevoldsen er eksponent for nogle fantastiske løb på spaden, for nogle yderst melodiske og harmoniske leadguitarer. Teknisk er han uovertruffen. Og så bruger han energi og kræfter på noget så sjældent som at lægge hjerte i sine rytmeguitarer.

Torben Enevoldsen tager rytmeguitaren alvorligt, uanset hvor han spiller. Og også når han udgiver instrumentalplader i eget navn. Og der er ikke kun tale om hårde riff, men om rytmeguitarer, der spiller akkorder, skaber harmoni og rytmisk set får hele det fremragende 'Above And Beyond' til at swinge helt enormt.

Det gør intet, at der ikke er vokal på albummet, for Enevoldsens guitarer binder alt sammen på fineste vis. Og ja, vi har faktisk at gøre med noget så sjældent som et nødvendigt instrumental-album.

Det er musik, det her. I alle ender og kanter. Et album gennemsyret af musikalitet og kærligheden til samme.

Menu