Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

10 hurtige: Peter Albrechtsen

Populær
Updated
10 hurtige: Peter Albrechtsen

Peter Albrechtsen er prisvindende lyddesigner på spillefilm og dokumentarfilm og har senest lavet lyd på filmene Sorgenfri, Swinger og actionfilmen Underverden, der får premiere til januar. Men Peter er også mangeårig heavyfan og skrev i en årrække om metal i Ekstra Bladet, hedengangne NRG og adskillige andre magasiner. Og nok så vigtigt: Han kan growle.

Fotograf
Povl Thomsen
Forfatter

1. Hvad er dit første minde med heavy metal?

Jeg er vokset op i et hjem, hvor der nærmest udelukkende blev spillet klassisk musik, Bob Dylan og The Beatles, så da jeg begyndte at høre heavy, var det et teenageoprør af dimensioner. Mit første favoritband var AC/DC, og derfra gik det videre til Metallica, Megadeth, Sepultura, Overkill, Helmet, Iron Maiden og alle de andre. Obituarys Slowly We Rot var første gang, jeg hørte dødsmetal, og jeg var helt opslugt af John Tardys tarmvridningsvokal. Han var helt klart en af grundene til, at jeg selv lærte at growle, da jeg spillede i band som teenager, og da jeg sidste år lavede lyddesign til zombiefilmen Sorgenfri, var det mig selv, der lavede zombiebrølene.

2. Hvem er dit favoritband gennem tiderne?

Nine Inch Nails er det band, der har betydet mest for min interesse i lyd og i forhold til mit filmarbejde er Trent Reznor en konstant inspiration. Men det band, jeg har hørt mest, er Metallica. Især i 1990'erne var jeg rabiat samler af alt, de havde udgivet, singler, ep'er, japanske specialudgivelser, VHS-bånd, bokse, t-shirts, og jeg ved ikke hvad. Jeg kunne synge med på hver en strofe og levere lufttrommer til hvert eneste halsbrækkende Lars Ulrich-break. Siden er deres formkurve dalet, men jeg lytter nu stadig til de gamle drenge. Jeg var vist noget nær eneste homo sapiens på kloden, der holdt meget af Lulu.

3. Hvilken musiker vil du helst drikke en øl med på en bar?

Jeg drikker ikke øl, men jeg gad da godt indtage en white russian i selskab med Mike Patton. Jeg har i tidens løb interviewet både Trent Reznor og James Hetfield, og det er nogle begavede herrer, som jeg måske hellere vil tage en seriøs snak med over en kop te hjemme i dagligstuen. Salig Peter Steele fra Type O Negative er i øvrigt nok den mest fascinerende interviewperson, jeg har talt med i mine år som musikskribent. Han var utrolig åben, ærlig og larger than life. Helt utroligt trist, at han døde så tidligt.

4. Hvad er dine fem yndlingsplader?

Mine fem metalfavoritter er i uprioriteret rækkefølge:
Metallica: Master of Puppets
Pantera: Vulgar Display of Power
Entombed: Wolverine Blues
Slayer: Reign In Blood
Nine Inch Nails: The Downward Spiral
Sådan har jeg det i hvert fald i dag...

5. Hvad er din bedste koncertoplevelse nogensinde?

Må jeg kun nævne én? Det kan jeg altså ikke, sorry. Pantera i Pumpehuset, Slayer i Store Vega, Slipknot i Lille Vega, Sepultura i Alexandra, Kyuss i Valby Hallen, Tool på Orange Scene, Neurosis på Loppen og Nine Inch Nails i Forum. Metalkoncerter er noget af det bedste! Det rusker dejligt op i krop og sjæl og øregange, og publikum er så godt som altid i fantastisk humør - formentlig fordi alle aggressioner kommer ud i musikken. Copenhell er solsystemets hyggeligste musikfestival.

6. Hvilke platforme bruger du til at opdage nyt musik?

Jeg har skrevet om musik i mange år, så jeg har altid fulgt meget med i musikpressen, og det gør jeg stadigvæk, selv om det efterhånden er et par år siden, jeg har ageret anmelder. Terrorizer er nok mit favorit-metalmagasin i gammeldaws papirformat, men nu om dage foregår min research mest på nettet, hvor jeg holder mig up to date via Twitter, og hvad jeg nu ellers falder over af blogs og hjemmesider. Peter Béliath var min gamle lærermester som skribent, og hans blog er altid forrygende velskrevet.

7. Hvilket band er din guilty pleasure?

Efter mine hardcore heavy-teenageår blev jeg hurtigt musikalsk altædende, og jeg hører virkelig meget musik, som de mest sammenbidte metalfans nok vil rynke på næsen af. Jeg har eksempelvis et soft spot for R. Kelly. Men udviklingen er jo også sådan, at mange metalmusikere tydeligvis hører meget andet end ekstrem rock. Deftones låner fra The Smiths. Rammstein låner fra Depeche Mode. Burzum låner fra Kraftwerk. Og når jeg hører Meshuggahs nye album og John Coltranes klassikere side om side, så er de ikke milevidt fra hinanden.

8. Hvilke fordomme er du blevet mødt med som heavyfan?

Utroligt mange. Jeg er vokset op i provinsen, hvor der blev kigget meget skævt efter én, når man havde langt hår og kulsort kraniumbluse på. Men jeg synes faktisk, at attituden overfor metal har ændret sig, og det er dejligt. Der er generelt alt for mange fordomme i verden.

9. Hvilke gode oplevelser har du haft ude i heavymiljøet?

Jeg har allerede nævnt Copenhell, som jeg synes har været et årligt højdepunkt som heavyfan her de senere år. Men i det hele taget synes jeg, at sammenholdet blandt heavyfans er fantastisk. Det er som om, der er en særlig samhørighed.
 
10. Hvorfor er du heavyfan?

Der er noget ekstremt befriende ved at høre ekstrem musik. Der er en energi og intensitet, som på én gang føles forløsende og inspirerende. En vild kreativitet og outsider-mentalitet på én gang. Der var engang én, som sagde, at jeg bedst kan lide de musikere, der har siddet skævt på potten som barn. Det er sgu nok meget rigtigt.

Menu