Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Et overordentligt old school år

Updated
Et overordentligt old school år
Vi er på vej ud af 2005, og redaktøren siger godt nytår til Heavyjam-folket med en lille hyldesttale til heavyåret der gik. REDAKTØRENS NYTÅRSTALE: Tilbage i midt-80’erne lå det der år 2005 helt ovre på den anden side af den fjerneste fremtid - som et sterilt science-fiction land domineret af klinisk klik-klak elektroteknologi, hvor heavyguitaren – ihvertfald ifølge rockulturens smagsdommere - blot ville være et støvet fortidsminde. Nu hvor år 2005 er ved at rinde ud kan det så bare konstateres, at old school metallen i det forløbne år har været på et mægtigt triumftog, hvor den ene store old school heavyoplevelse har matchet den næste. OK, Black Sabbaths optræden på sommerens Roskilde Festival står ganske for sig selv, men om denne koncert så var en illusion eller en virkelig hændelse, diskuteres stadigvæk blandt tung rockens lærde.

Men - ohøj, hvor har de tunge veterandrenge og deres gamle hits ellers vist deres værd i år! Judas Priest med Halford tilbage i folden (tak som byder!), det bedste Alice Cooper album i årevis ("Dirty Diamonds"), et helt fantastisk nyt Megadeth line-up (supershows i Vega og på Sweden Rock), Diamond Head (DK-live debut efter 25 år+!), supersolide Saxon (i Pumperen og på Sweden Rock), uforlignelige Motörhead (med ”Bomber” lysriggen på Sweden Rock, hjææælp!), power metal kultkongerne Overkill på Sweden Rock (aaaargh!), Accept (på Sweden Rock og i Gentofte, huh-huh!) og Dio (i sit lange livs topform i KB hallen for fire uger siden). Om alle disse lyksaligheder har været motiveret af, at 2005 også har været 25 års jubilæumsåret for NWOBHM's fødsel, må sten hen i det uvisse. Men forrygende - det har dette her jubilæumsår sgu' været, og det langt fra kun for de "unge på fyrre"! Spørg bare de unge drenge hos Bullet For My Valentine, Trivium - eller Heavyjam.dk.

Alt dette i undertegnedes pro-subjektive oplevelsesoptik, mens andre Heavyjam.dk medarbejdere - og sikkert adskillige læsere - har kunnet glæde sig over fornyet nostalgi i den lettere hard rock afdeling: Bon Jovis ”Have A Nice Day” tilbage-til-festrødderne-album, Europes come back samt Mötley Crües reunion-turnè i sommer - eller samme fornemmelse i den modsatte del af spektret: Dødelige Morbid Angel med Dave Vincent tilbage i front, et gendannet Obituary og gamle thrash metal helte som Anthrax (80’er line uppet), Slayer, Destruction, Kreator og Exodus i fuldt flor. Og så var der de svenske doomdrenge i Candlemass, der styrede i Malmø fornylig og… ja, nogen var jo også i Gøteborg i sommer for at opleve Iron Maidens ”Early Days” show, som også kunne opleves direkte på svensk TV.

Så, overordentlig old school har dette år altså været, og det er den gennemgående gnist, enorme spilleglæde og vedvarende virilitet hos mange af disse veteranbands, der står tilbage i undertegnedes erindring for året 2005. Selvsamme kunstnere, som smagsdommere fra den såkaldte lødige rockkultur i årevis har ment var et "døgnfluefænomen" – ligesom metalscenen generelt; hvilket er så stor en fejlvurdering, at den i dag blot står tilbage som et stykke tragikomik uden sidestykke.

Apropos "kultur- og medier", så er behandlingen af hård rocken i de danske medier som vanligt slet ikke værd at skrive mange ord om – selv om vi noterer at P3 dedikerede en hel aften til det nye gode initiativ Danish Metal Awards, den 26. november (”public service” stationen skylder dog stadigvæk tung tråd i hektolitervis, så hit med lortet!).

Efter ovenstående old skool metal-svada vil nogen sikkert tænke: Er Heavyjam.dk så på vej mod en dansk udgave af engelske Classic Rock (hvor undertegnede indimellem har slået sine folder)? Som en slags dansk online ”Metal-Mojo”? Vel, det kunne da ellers være et frygtelig fristende koncept, men som mere eller mindre faste læsere vil vide det, så bruger Heavyjam.dk’s ihærdige anmeldere adskillige timer på at gennemgå enorme stakke af alskens mulige og umulige albums, hver eneste uge, og på også at tjekke de mindre klubshows ud, hvor nye navne forsøger sig.

Alene vores aldersfordeling – fra 21 til 41 år – vil nok sikre en vis balance mellem nye og gamle navne og stilarter på metalscenen i fremtiden. Fremfor alt er vi nemlig bundet op om en fælles interesse for hård rock-kulturen i bredeste forstand og ikke på nogen dogmer – udover den stålsatte kulturelle mission, der for et par år siden frembragte dette e-zine: at omtale den hårde rock på genrens og kulturens helt egne præmisser.

Med disse mange metalliske ord, siger undertegnede en kæmpestor tak for i år til anmeldere, fotografer, webfolk, samarbejdspartnere, supportere, branchefolk, bands og – selvfølgelig – dig, kære læser! Kom godt ind i 2006 – året hvor Metallica og Mercyful Fate begge kan fejre deres 25 års bandjubilæum og hvor AC/DC skulle være på vej med bandets første nye album og turnè siden 2000-2001. Og hvor en masse nye brushoveder forhåbentlig vil masse sig frem på metalscenen – gerne i MASTODON-klassen, yeah!

Tak for opmærksomheden, med ønsker om et rigtig godt og svinetungt nytår!

NB: Undertegnede er på barselsferie i de første uger af det nye år, så den første udgave af Heavyjam.dk i 2006 udkommer først i uge 3-4 stykker.