Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Nej, vi er ikke nazister

Populær
Updated
J1004152

I forbindelse med afholdelsen af Copenhell fandt Berlingske det nødvendigt at sammenligne publikum med nazister. Vi mener, det er helt idiotisk!

Vi har hørt det før. Heavy metal er farligt. Nu kalder kulturjournalist Kristian Lindberg simpelthen folk, der samles til store koncerter og festivaler, for nazister. Som han direkte skriver:

”Når 30.000 publikummer i denne weekend piskesmælder nakken til den samme akkord fra et metalband på Copenhell, skal man ikke knibe øjnene meget sammen for at se ligheden med de masseoptrin, som totalitære lande elsker at imponere deres undersåtter med…”, hvorefter han citerer Joseph Goebbels. Det, vi må forstå, er, at hvis man lytter til heavy metal og er mange nok, så er man nazist. Eller har tilbøjelighederne til at blive det.

Kilde: https://www.berlingske.dk/kultur/naar-30000-tramper-i-takt-paa-copenhell-minder-det-mig-for-meget-om-noget

Hr. Kristian Lindberg indrømmer heldigvis, at han skal have plads til at tankerne kan forstå det. Der er i hvert fald rig mulighed for at blive klogere i hans tilfælde. For det bliver ikke automatisk farligt, rent ideologisk, bare fordi der samles mere end 5000 mennesker til en koncert, en sportsbegivenhed eller et andet større fælles arrangement. I det tilfælde er det jo samtlige koncerter og festivaler verden over, der har den indbyggede svaghed, at publikum kan forvandles til viljeløse slaver af en totalitær ideologi.

Intet kunne være mere fjernt fra virkeligheden. Folk er kommet for at nyde musikken. Og kunstnere, der evner at samle 30.000 eller flere, gør det, fordi de er dygtige til at skrive musik, ikke fordi de tryllebinder publikum med propaganda. 

Det vildeste, man typisk bliver manipuleret til, er at klappe, svinge nakker i takt eller råbe noget i kor. Alt sammen i takt til musikken. Ikke politiske paroler. Derfor skurrer det i øjnene, når man ser Berlingske lægge spalteplads til så hadsk en retorik. At sammenligne festivaler med politiske stormøder i 30’ernes Tyskland, er en elendig sammenligning, der blot demonstrerer historisk uvidenhed.

Sociale mennesker er ikke farlige
Antropologien tilsiger, at vi er sociale skabninger. Vi kan godt lide at være sammen med andre mennesker. Det er en helt naturlig drift, der næres, når vi samles i sociale sammenhænge. Om det er store begivenheder eller små forsamlinger, så er det samme belønningscenter, der aktiveres i hjernen. Vi er en del af flokken.
At Kristian Lindberg gerne vil nøjes med små spillesteder betyder ikke automatisk, at dem, der også godt kan lide store koncerter er dårligere mennesker, og de fortjener absolut ikke at blive sammenlignet med en af de værste ideologier i nyere historie. Det er så dumt, at man savner ord for den historieløshed, Berlingske udviser ved at bringe en så ensidig kommentar til en harmløs kultur.

Siden rockmusikken udsprang af jazz, country og gospel er den igennem årtierne blevet anklaget for al ondskab. Sågar politikere i mange lande har prøvet at censurere musikken og via det juridiske system søgt at forbyde musikken for befolkninger i USA, Tyskland og utallige andre lande.

Breaking News! Musikken skaber ikke onde mennesker og den liderlige beatmusik er ikke farlig.

Det, man ikke forstår, frygter man
Det var komikeren John Cleese, der for mange år tilbage sagde:

”If you can’t control your own emotions, you’re forced to control other peoples behaviour. That’s why the touchiest, most oversensitive and easily upset must not set the standard for the rest of us.”

En bøn herfra er, at man fremadrettet blot ignorerer det, der kommer ud af mund og spalter på Kristian Lindberg og Berlingske. De er i deres følelsers vold, og fordi han angiveligt blev konfronteret med sin egen menneskelige natur foran Orange scene på Roskilde Festival for år tilbage, søger han nu at mistænkeliggøre andres adfærd. Berlingske hævder, at deres journalistik skal være kritisk, fordomsfri og fair.

De lever kun op til det første og er fuldstændig ligeglade med de to sidste værdier når de bringer så idiotisk en kulturkommentar som den Kristian Lindberg skrev i forbindelse med den weekend, der blev afholdt Copenhell på Refshaleøen.