Koncertskolen – Hvordan mosher man?

Koncertskolen

Har du glemt, hvordan man går til koncert? Devilution har din ryg. Denne gang I 'Koncertskolen' står den på basal pit-etikette. Pitikette, om man vil.

Fotograf
Jacob Dinesen

Kan I huske dengang i “førtiderne” hvor Distortion meldte ud, at normies var begyndt at moshe til Medina eller Kidd? Folk kom til skade. Det er åbenlyst, at de uudtalte regler for god pit-etikette kunne bruge et optryk. Der vil selvfølgelig være forskellige opfattelser af, hvad der er cool at gøre i et pit alt efter genren og subkultur, men de følgende regler bør altså ikke komme bag på de fleste: 

Pit perfekt påklædning
Først og fremmest, så nytter det ikke noget, at du deltager i et pit hvis du ikke har tænkt over det hjemmefra. Du skal kunne klare, at dit tøj ikke holder hele vejen igennem, du skal ikke tage den store rygsæk på, og hvis du har mulighed for at bruge kontaktlinser, så tag dem i. Der vil være delte meninger om, hvorvidt nitter er tilladt i et pit. Personligt er jeg ikke sur over dem, hvis de ikke er placeret på skuldrene og ellers ikke er lange nok til at prikke øjne ud. Desuden kan jeg anbefale at man finder sig et par gode high tops, da de er sværere at vrikke om i. Tjek snørebånd, og tjek dem én til gang for at være sikker.

Hvis nogen falder, skal de op igen
Jeg er ligeglad med hvor fuld du er, eller om vi hører din yndlingssang. Alt stopper indtil folk er oppe fra gulvet igen efter et fald. Pas både på dem, der er faldet og dem, der går igang med at hjælpe nogen op. Ellers risikerer du pittens udgave af et harmonikasammenstød. Hvis nogen er kommet til skade er det også vigtigt, at du sørger for, at de kan komme sikkert ud af pitten og eventuelt låner dem en skulder at støtte sig til. Skal de til samaritterne/vagter/med en ambulance eller observeres for hjernerystelse er det alles ansvar at de følges derhen, eller leveres hos venner der kan hjælpe. Skulle nogen miste genstande som briller, sko, telefoner med mere så hold dem over hovedet imellem sange så ejermanden kan se, at du har fundet dem. 

Skuldre, ikke albuer. Hofter, ikke fødder. Nul knyttere
Moshing handler faktisk om at have det sjovt uden at komme til skade. Hvis det kommer bag på dig, bør du ikke deltage. Det kan virke på nogen som om hele seancen er komplet uorkestreret, men det er den skam. Og selvom vi er voldsomme i et pit, så er vi ikke voldelige. Du skal derfor ikke begynde at støde til folk med dine albuer eller sparke folk. Især sparke-delen er et rødt kort med det samme. Også selvom du er til et -core show. Du kan med flade hænder skubbe til folk, men knyttede hænder hører sig heller ikke til i et pit, slet ikke hvis de bruges til at slå andre.

Skarpe genstande, cigaretter, flasker
Det burde ikke kræve mange hjerneceller at forstå, at vi kommer i et pit for at få blå mærker, ikke åbne sår. Det burde også være din rettesnor for hvad du kan tage med dig med ind i et pit. Har du skarpe genstande på dig, i dine lommer eller lignende, så skal de ud først. Hvis du er et sted, hvor der må ryges, så vær lige venlig at slukke din cigaret først, så du ikke brændemærker andre mennesker for livet. Dine drikkevarer bør også enten tømmes til gives til en ven imens du er i pitten, især hvis de er lavet af glas. Det er ikke sjovt, hvis nogen vælter og ruller sig i dine glasskår. Hvis du står i første række udenfor pitten, så overvej at bede om et plastikglas i baren og lade være med at blive alt for sur, hvis nogen rammer dig og din øl. Indtil 2021 troede jeg ikke, at jeg behøvede at nævne, at man ikke lægger en dej eller tisser i et pit. Please. Please, please, please.

Dem udenfor pitten
En god pit er kun så stærk, som dem der danner ring om den - især når det kommer til circlepits. Hvis du ser folk, der ikke trives i første række, så få dem væk. Du kan føre din ene arm op over brystet, så du er klar til at skubbe fra, hvis nogen kommer imod dig. Men husk igen den flade hånd, og undgå at skubbe med albuen. Hvis du er ankommet med venner, der ikke skal i pitten, så husk at aftale med dem på forkant om de gider holde alt dit lort imens. Det kan være lidt trættende at bijobbe som kustode under en koncert. Husk, at hvis du falder er det muligvis dine venner med alt din oppakning, der også skal observere dig for hjernerystelse eller tage med dig på skadestuen, så sørg for at holde dig på god fod med dem og køb dem en ekstra øl i baren (ja, selv hvis det er din kæreste).

Pilfingre og skridtpressere
Det burde ikke være nødvendigt, men lad os tage den én gang for alle: Pitten, crowdsurfing eller nogen som helst form for interaktion mellem folk til en koncert er ikke en undskyldning for at gramse på folk. Som skrevet tidligere, skal du primært bruge dine skuldre eller dine hofter. Du bør altså på intet tidspunkt komme i nærkontakt med den forreste del af nogens krop, kun deres side. Du skal ikke bruge dine arme til noget. Du kan som sagt som maximum bruge dem til at skubbe fra med, men skub imod skulder eller ryg. Oplever du nogen, som du mistænker bruger pitten til at røre ved andre mennesker på steder de ikke bør røres, så gør noget. Vi kan ikke altid vente på, at bandet reagerer. Ligegyldigt hvor tæt vi kommer på hinanden under koncerter, er der ikke givet samtykke til, at få presset skridt imod sig eller blive taget på brysterne. Husk, at vi er dem, der kan skabe en sikker koncertkultur - alle andre er gennemrejsende eller optaget af andre gøremål.