Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Top 5 - Solskin og mudder

Updated
Sunflower_from_Silesia

Solen er tilbage! Må den skinne hele vejen til Ukraine og smelte sneen, så endnu flere russiske tanks kan sidde fast i mudderet.

Raspitutsa, ”muddersæsonen” længe leve, for uduelighed og korruption betyder, at en stor del af det russike rullende materiel simpelthen ikke kan bevæge sig i Ukraines vidunderlige mudder. Så lad os heppe på solen de næste 4-6 uger, må sneen smelte og må søen af mudder nå de samme højder som Roskilde 2007. Her er fem sange du kan heppe med på anlægget.

1. Black Hole Sun

Det første valg er det åbenlyse. En klassiker fra 1994, samme år som Ukraine i Budapest blev stillet sikkerhed for, at de ikke ville bliver overfaldet, hvis de overgav deres Sovjet-æra atomvåben. Analytikeren John Mearsheimer var alene i sin vurdering, hvori han forudså, at Ukraine uden atomvåben ville være et let offer for russisk aggression. Jeg dedikerer Black Hole Sun til Mearsheimer.

2. Staring at the Sun

“Maybe life it like a ride on a freeway, dodging bullets while you’re trying to find your way. Everyone’s around, but no one does a damn thing” er de første linjer i The Offsprings klassiske nummer “Staring At the Sun”, og det er nok en følelse ukrainere kan relatere til lige nu. Du må jo, som dine forældre nok har lært dig, ikke kigge direkte på solen, da den kan brænde et hul i din nethinde. I disse dage føles det lidt som om, at Rusland har besluttet sig for at kigge direkte ind i solen uden at kende konsekvenserne. Så den her går ud til Putin. Må du blive blændet af ukrainernes mod og træde på en legoklods, din nar.

 

3. Walkin' on the Sun

Smash Mouth er jo på mange måder ikke den ledestjerne, vi havde bedt om, men den ledestjerne vi fik. Forsanger Steve Harwell besluttede sig for at blive Covid-fornægter, og det hele kulminerede i en optræden på en ølfestival, hvor han blandet andet er beskyldt for at have heilet (og ikke i Vanopslagh-versionen). Bandet lod ham træde af med påskud om ”helbredsmæssige problemer”, men vi ved alle sammen, at han blev smidt ud, fordi han var skudt i låget. Må den russiske Duma hente inspiration herfra. Desuden handler sangen om at købe hele verden en joint, så vi kan slappe lidt af.

4. I'll follow the Sun

Nok ikke den Beatles-sang du først tænker på, når det kommer til solen. Men denne tidlige udgivelse fra 1964 handler om at forlade en elsker, fordi man selvisk ikke gider alle problemerne (regnen) og i stedet vil følge sin egen lykke (solen). Denne sang går selvfølgelig ud til oligarkerne, der nok begynder at indse, at Putin ikke længere bringer særligt meget solskin med sig. Sjovt nok var 1964 også året hvor Khrushchev blev smidt på porten af Brezhnev. At følge solen … hele vejen til sin yacht i Middelhavet. Lad os håbe oligarkerne begynder at følge solen. 

5. Sunflower

”Sunflower in the morning. Standing in the garden. All before you wake. No power can compel you. Out of the daylight. Let that evil wait”. Hver morgen på twitter checker jeg, om Kyiv har meldt, at de stadig holder byen. De har altid skrevet, inden jeg er vågnet. Solsikken, sunyashniki på ukrainsk, er blevet et nationalt symbol på fred for Ukraine. Man plantede solsikker på Pervomaysk militærbase, da man fjernede de sidste atomvåben. Og som en babushka råber af en russisk soldat ”Tag du solsikkefrø i dine lommer, så når vi begraver dig, vil der vokse blomster”. Slava Ukraini.

 ">  

Billede: Pudelek (Marcin Szala) via Wikimedia Commons

Menu