Elegant black metal

Elegant black metal
Den nye københavner metalklub Black Beauty kom godt fra land med norske Enslaved og danske Megalomania999, torsdag aften. En ny metalklub i København med koncerter hver torsdag på Stengade 30. Klubbens navn er Black Beauty og bag dette står bookingbureauet Evil Beauty Agency. Slet ikke noget dårligt initiativ, og slet ikke nogen dårlig begyndelse.


Åbning fra Odense

Æren af at åbne hele seancen havde Megalomania 999 fra Odense fået. Bandet spiller dødsmetal med en twist og masser af melodi, groove og energi. Fremmødet var mildest talt ringe, da showet gik i gang, og derfor valgte sekstetten humoren frem for den arrogante stjerneattitude. Der blev pjattet med de fremmødte venner, men musikken slog nu alligevel igennem, og lidt efter lidt kom der mere og mere gang i publikum.

Det er befriende at se et band med to vokalister, hvor de rent faktisk supplerer hinanden med forskellighed og ikke bare fungerer som en ”overdub” på leadvokalen. Der var det dybe growl og så det mere skrigende af den korthårede sanger, der også mestrede noget, der mindede om ren sang. Samtidig er teksterne ofte bygget op som dialoger/diskussioner, og den ”kamp” ses også i sangernes adfærd på scenen.

Megalomania 999 spillede med god energi både i musikken og i sceneaktiviteten, hvor især growler Nikolaj Balles lange hår fik utallige luftture. Bandet har mange fede riffs og idéer – måske for mange!? For bandets sange går stadig i lidt for mange retninger og selvom afveksling er fedt, så var det alligevel bemærkelsesværdigt, at afslutteren i et W.A.S.P-cover fungerede bedst med sin helt simple opbygning. Retfærdigvis skal nævnes, at bandet havde flere egne hits, fx ”Dignity”.


Skærebrænder og bandage

Norske Enslaved (bill.) havde suveræn lyd, fra start til slut. Det havde de danske opvarmere ikke fået, men det dybe growl, der var for lavt fra start, blev dog opdraderet. Med det klassiske black metal band, var der dog ingen tvivl. Jo, det var Grutle Kjellson i front med sin Thunderbird Gibson bas og varemærket i halsen: skærebrænderen!

Salen var ikke fyldt, men sådan en kedelig torsdag i december, var det nu helt acceptabelt fremmøde. Fokus var lagt på det seneste album ”Ruun”, hvor især hurtige ”Fusion of Sense and Earth” tidligt i sættet rykket aldeles glimrende.

Guitarist og medstifter Ivar Bjørnson spillede på ingen måde som en brækket arm, trods en arm, der mest af alt mindede om en klo, sådan som den var indpakket i bandage. Også hans Gibson syntes at fremtrylle gode vibrationer. Scenemæssigt så man dog ikke meget til ham; han var gemt bag sit hår. Til gengæld sørgede Grutle for god kontakt til publikum på både norsk, norsk dialekt, halvt dansk og engelsk.


Superfedt livenummer

Enslaved annoncerede, at den mere end ti år gamle ”For Lenge Siden” fik sin Københavnspremiere i aften. Og hvilket nummer – harmonisk, fængende og ganske enkelt superfedt livenummer. Det supertunge ”Return to Yggdrasil” fik lov at slutte sættet af på fornem vis. Heldigvis kunne det danske publikum råbe noget i retning af ”en låt til”. Kvintetten adlød og gav os ”Slaget i Skogen Bortenfor”.

Den avancerede og elegante black metal, som Enslaved i en årrække nu har præsenteret på plader blev således fremvist på bedste vis. Keyboard og ren sang fra Herbrand Larsen faldt perfekt ind imellem de tunge guitarer og bas og det stabile, intelligente trommespil.

Og dermed en fin sort start på eventyret om metal- og rockklubben Black Beauty.

Kunstner
Koncertarrangør
Karakter
4