Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Dansabel ondskab fra Hovedlandet

Populær
Updated
BloodgutterDeathMountain

Bloodgutters ‘Death Mountain’ havde nær forputtet sig på vores skrivebord. Det skete heldigvis ikke – for det er, i genren, et af de bedste danske debutalbums 2023.

Kunstner
Titel
Death Mountain
Dato
04-05-2023
Trackliste
Katabatic Death Wind
Rot Awaits
Artillery Supremacy
Torture Sacrifice
Down the Gutter
For the Empire
Unternehmen Gericht
Fill the Grave
Whirlwind of Doom
Jaws of Death
Our Final Conflict
Forfatter
Karakter
4

 

De kender ikke hinanden. Niels og Bjørn. Den ene har Napalm Death på t-shirten, den anden Anthrax. Året er 1991, byen er Silkeborg og selvom de tidlige halvfemsere er en slags guldalder for metallens hårde scene, er metal-shirts stadig ikke en normal del af gadebilledet i Midtjylland – og slet ikke til konfirmationsforberedelsen på præstegården, som dette møde foregår i. De hilser og bliver hurtigt venner. At de 32 år senere skulle udkomme med et fælles debutalbum i dødsmetalgenren havde de nok ikke regnet med. Men sådan går det.

BloodgutterLogoEn flok venner
Bloodgutter består af bassist Bjørn Jensen, som vi også kender fra sværvægterne i Silkeborgs egne Dawn of Demise samt Temple of Scorn. Niels Peter Nielsen aka “NP” er trommeslager og i metalverdenen bl.a kendt fra de hidsige trommer på The Kandidates ‘Facing the Imminent Prospect of Death’ og det nuværende stoner rock-band Disrule. Forsanger Mikkel Lau er med i et væld af konstellationer som Fordærv og Crematoria – og de mere metal-belæste vil måske også huske ham fra Sickness Within og Rapid Dominace. Martin Sørensen, som spiller i Bloodgutter til og med denne debutplade, er kendt fra Scamp og Dawn of Demise, og da Martin Sørensen stopper i Bloodgutter er det Henrik Jacobsen aka “Heinz” der indtager pladsen og med sig i bagagen har erfaring fra Furious Trauma, Koldborn samt Hatesphere. En tung pakke af danske metalmusikere centreret omkring Silkeborg, der egentlig bare er en gruppe venner, der havde lyst til at starte et band og spille musik sammen – og indspillede debutalbummet ‘Death Mountain’ på fire dage uden clicktrack, triggers eller sound replacement. 

BloodgutterPromo1

Velsignet være tordenen foroven
Det er en særdeles tung, hård og “snavset” guitarlyd á la “Hm2” vi rammes af i åbningsnummeret ‘Katabatic Death Wind’. Det er voldsomt og rart, og lynhurtigt præsenteres vi for det groove, vi sammen med “motorsavs”-lyden skal finde ud af, er kendetegnende for pladen. Det er virkelig en fed lyd – og du har fra første sekund lyst til at skrue op og dele med naboen. En positiv og nærmest dansabel ondskab lagt med en tilbagelænet tyngde. 

Lyt f.eks. til det breakdown, vi finder sidst i ‘Rot Awaits’ og sig, at jeg ikke har ret!

Vi taler tonstung dødsmetal, fra hovedlandet, lige til at blive glad i låget af. For det er groovy og albummets “terroir” er tydelig. En plade på samme drue et andet sted fra havde lydt anderledes. Trods medlemmernes forskellige musikalske baggrunde, samt det faktum at Bloodgutter har deres egen sound, står der med store bogstaver stadig “Silkeborg” hen over pladen, og det er oftest en god ting for et dødsmetalprodukt. Også her på Bloodgutters debut.

Med ‘Artillery Supremacy’ og ‘Torture Sacrifice’ stiger kreativiteten, og pulsen, og det hele serveres stadig med mellemspil og åndssvagt tunge breakdowns. På papiret er NP måske ikke dødsmetaltrommelslager, og så alligevel; for han spiller super fedt og kreativt på albummet - også i sådan en grad, at man lægger mærke til det. Bjørn Jensens bas er et stort rystende og selvsagt understøttende bæst, der aktivt får defineret den i forvejen vægtige bund.

BloodgutterPromo2

Det er riffene og melodien, der gør det på ‘Death mountain’ – den klassisk tunge dødsmetal tilsat det groove og den melodi, der i den anden ende skaber en nærmest dansabel “lethed”. Det er hele tiden tungt og ondt, og samtidig funky i en grad der gør, man nikker med nakken og får et smil på læben. En rar og energigivende dødsmetal af den slags, du putter i ørerne, eller sætter på anlægget i bilen, og får en flyvende start på dagen med. ‘Down the Gutter’ og ‘For the Empire’ laver ikke om på noget, men fortsætter i samme gode stil med tilbagelænet smadder. Måske er det godt set at putte ‘Unternehmen Gericht’ ind, over midten, med sin lettere punkede hardcore-attitude og små grindede elementer. I hvert fald virker det, for pulsen er helt oppe i det røde felt inden vi igen tages ned i det tunge jyske dødsmetal-søle med ‘Fill the Grave’ der indeholder et breakdown tungere end Himmelbjerget selv, den noget mere energifyldte ‘Whirlwind of Doom’ og ‘Jaws of Death’ der som et dødsmetallisk vredesudbrud får pryglet lytterens ører godt igennem inden albummets sidste nummer. Guitarlyden er værd at bemærke – og som forsøgt forklaret i toppen af anmeldelsen er det en beskidt udgave af en pedal, der kunne være i familie med “Hm2”, og som vi kender fra de tidlige svenske dødsmetalalbums. Man kan på tværs af aldre kunne lide eller ikke lide det, men har man begyndende grå stænk og til genren, er det temmelig sikkert en lyd man sætter i forbindelse med god dødsmetal. Her dog i en moderne version, med en frisk og groovy “lethed”, i mangel på et bedre ord i konteksten.

Mikkel Laus vokal er ond og dyb, hæs og raspende, tydelig og klar, og vigtigst af alt: varieret. Super godt håndværk, der er lækkert at høre på.

‘Our Final Conflict’ slutter pladen med en langsom og tung start, som med højt tempo forvandler sig til et aggressivt og flænsede stykke død lige i smasken på lytteren, inden albummet tungt, fadende og langsomt ånder ud efter små 40 minutters hårde strabadser.

Bloodgutter

Himmelbjerget aka. Death mountain
‘Death Mountain’ er et supergodt debutalbum. Et godt, sammenhængende album, der lyder gennemarbejdet og “helt”. Det er tungt, ondt og trykker på alle de rigtige dødsmetalknapper, samtidig med at det er let og frisk. Velskrevet og med en tydelig aura af spilleglæde. God, aggressiv energi hele vejen igennem, og et album der teasende får lytteren til at gerne ville høre mere fra Bloodgutter. For det er et spændende projekt med et bundniveau, der ikke kan andet end at sejre, og byde på nye, fede musikalske dødmetaloplevelser på plade. Ingen nyskabelser eller eksperimentering, men erfarent og bundsolid “jyde-død” med en kvalitet, der er lige til at blive glad i låget af.