Blændende kvaliteter

Populær
Blændende kvaliteter

Defecto har styr på tekniske detaljer, og det, sat sammen med en melodisk og iørefaldende sangskrivning, gør bandets første udspil uhyre interessant.

Kunstner
Titel
Promo EP
Dato
01-01-2012
Trackliste
1. Excluded
2. Desperate Addict
3. You Had it Coming
4. Drifting into Blackness
5. When Daylight Dies
6. Out of Day
Karakter
4

Hist og pist i landet gemmer der sig bands, som helliger sig til den progressive metal. Der er masser af bands, som mestrer det at lave teknisk musik, men der er længere mellem dem, som vælger den melodiske vinkel med ren vokal og symfoniske elementer.

Så allerede dér stikker de unge knægte i Defecto sig ud. Det er jo en fin ting ikke at lyde som alle andre, men det er jo ikke nok, for musikken skal også holde. Devilution anmeldte bandet i en koncert i december, og øjnede et klart potentiale, og når man sidder og hører udspillet, så er det helt tydeligt, at der faktisk gemmer sig mere end bare potentiale.

For den tekniske, primært guitarbårne musik, trods baggrunden af keyboardsamples, er simpelthen sat så godt sammen, at det er umuligt ikke lade sig rive med. Åbneren er den fantastiske 'Excluded', som har masser af metal i sig, og stor vokalvariation fra forsanger/guitarist Nicklas Sonne, der let hopper fra fede melodier til dybe growls.

Vokalen kan godt minde lidt om Anoxias Lars Frederiksen, men så er det bare lige, at Nicklas lige smider trumfer ind hist og pist, og viser store vokale evner i de højere toner. Og så er melodilinjerne sammen med velvalgte, imponerende flerstemmige kor bare i topklasse det meste af tiden.

Hør bare 'Desperate Addict', som "kun" er udmærket i intro og vers, men når omkvædet så sætter i gang, bliver man for alvor introduceret for dét vigtige element Defecto besidder, og som mange andre savner: sansen for superseje omkvæd.

Stærkt guitarspil og spændende facetter

Guitararbejdet er stærkt, og der er utallige fede soloer og passager, hvor guitaristerne perfekt supplerer hinanden i et løb op og ned af hver sit gribebræt.

'You Had it Coming' er måske EP'ens eneste lidt kedelige nummer, men det er også et nummer, som viser hvorfor Defecto kan blive rigtigt store, fordi man hører så mange sider af bandet. Det er kun fordi, omkvædet måske er lidt sløvt og ikke besidder samme kreativitet, som i nogle af de andre sange. Samtidig er det måske lidt for ligetil og indlysende.

Defecto trækker lidt veksler på progressive symfoniske bands Symphony X, men der er også steder, hvor Sonne rammer en stemme som James LaBries, hvilket naturligt medfører en Dream Theater-sammenligning. Tager man et nummer som 'When Daylight Dies', bærer det symfoniske en stor del af sangen, men der er også riffs, som virker mere funderet i 70'er-progrocken. Og andre steder har skiven metal, der rykker som Metallica-thrash.

Afslutteren er herligt rytmisk legende, men igen vender de melodiske guitarleads tilbage sammen med et stort fedt omkvæd, så den røde tråd til resten af sangene forbliver intakt.

Lyden er ganske fin, og det må den også forvente at blive på det album, som bandet har nævnt, at de vil gå i gang med i samarbejde med Flemming Rasmussen, som også har været lidt inde over EP'en, da han har masterered udgivelsen.

Det skal vise sig meget spændende, om bandet kan holde fanen højt og lige fintune sin stil, så der kan laves en ypperlig fuldlængde. Foreløbig viser EP'en, at bandet er rigtigt godt på vej, i sandhed et imponerende og meget lovende værk, at smide på gaden som første livstegn fra et ungt, nyt band.

Defecto spiller opvarmning for Steelwing den 26. januar på Stengade. Indtil da kan man jo lige tjekket bandets video til 'Excluded' ud: