Kompromisløs, krævende kunst

Populær
Kompromisløs, krævende kunst

Nux Vomica har udsendt en plade, der fusionerer et hav af genrer på deres helt egen kompromisløse facon og efterlader lytteren i trance. Anbefalelsesværdig!

Kunstner
Titel
Nux Vomica
Dato
31-03-2014
Trackliste
1. Sanity Is For The Passive
2. Reeling
3. Choked At The Roots
Karakter
5

Nux Vomica kommer fra Baltimore i USA, men er nu flyttet til Portland, Oregon. De har spillet sammen siden 2003. Det er siden da blevet til to plader og en del singler og split-plader. De blev sidste år hentet til Relapse Records, der så noget potentiale i Nux Vomica, og nu kommer deres tredje plade med titlen 'Nux Vomica' så. Og hvilken plade!

Der er kun tre sange på pladen. Det sidste nummer varer næsten 20 minutter. De to første varer begge lige omkring 12 minutter. Så 44 minutters sanseudfordrende og krævende musik, der suger lytteren ind i Nux Vomicas komplekse og multifacetterede univers. For Nux Vomica kan noget helt specielt. De fusionerer en masse genrer og gør dem til deres egen. De leger med både melodisk dødsmetal, crust, black metal, punk og doom.

Det er noget nær umuligt at sætte en finger på, hvor de lige nøjagtig bruger den og den genre, men man kan så tydeligt høre alle elementerne i deres lange sange, der hver især er en rejse i sig selv. Samlet er det én stor lyttermæssig udfordring at tage hele turen. Det er dog tiden værd. Så afgjort endda.

Åbneren 'Sanity Is For The Passive' er et overflødighedshorn af genrer, hvor bandet duperer os med vellydende passager, fra det ekstreme til stille og atmosfæriske b-stykker, der væver det hele sammen. Derefter kommer den melodiske og sentimentale 'Reeling', der starter flot og melankolsk og siden åbner sig til andet og meget mere. 'Choked At The Roots' lukker flot og pompøst med et lige så imponerende udtryk, der viser, hvor komplekst ekstremmetal kan være. I mangel af bedre kan Nux Vomica bedst beskrives som smuk musik.

Lytteren skal dog være opmærksom på, at den her plade kræver nogle gennemlytninger. Det er ikke musik, der går godt til bare at have kørende i baggrunden. For det er så langt fra lettilgængelighed, som vi kan komme det. Tager man sig derimod tiden til det, så er Nux Vomica en perle af kompromisløs og krævende kunst, der holder i længden. Potentielt en gennembrudsplade for disse amerikanere. Stærkt anbefalelsesværdig!

Nedenfor kan du lytte til 'Reeling' og få en fornemmelse af, hvad denne plade indeholder. Den giver dog ikke det komplette billede af pladen, og det må du ikke snyde dig selv for.