Devilution - webmagasin om hård rock og heavy metal

Masser af guitar med guitar på

Populær
Updated
Masser af guitar med guitar på

Danske Electric Guitars balancerer fint mellem sange og guitarlir på spændende debutalbum, som heldigvis aldrig bliver til "Satriani møder Vai, og uudholdelig guitaronani opstår".

Titel
Electric Guitars
Dato
09-09-2013
Label
Distributør
Trackliste
1. Four Leaf Clover
2. Break It Up
3. So Far Away
4. Easy Way Out
5. Spotlight
6. Never Mind The Dog
7. You're On Fire
8. Ronnie
9. Elevator Blues
10. Baby I Love You
11. Hero Of Mine
Forfatter
Karakter
4

Går du og glæder dig til en dansk udgave af Joe Satriani møder Steve Vai, så går du galt i byen, hvis du investerer i debutalbummet med Electric Guitars - en spændende kollaboration hovedsageligt bestående af de to guitarister Søren Andersen og Mika Vandborg.

For på albummet er der ikke et eneste rigtigt instrumentalt nummer, hvor der bare nørdes igennem, som kun Satriani og eleven Vai kan gøre det. Og heldigvis for det.

Søren Andersen, der er kendt som turguitarist for tidligere Deep Purple-sanger og -bassist Glenn Hughes og som en ganske kapabel pladeproducer, og Mika Vandborg, som spiller guitar i Love Shop og tidligere har gjort det for Gnags og et hav af andre danske halv- og helstore navne, har - selv om de ikke lægger skjul på, at det her, det handler om spaden - fundet det betimeligt at holde en fin, fin balance mellem nørderierne på de seksstrengede og så at levere nogle sange, der er til at holde ud at høre på.

Ingen onani her

Nej, Electric Guitars står ikke for endeløst onanerende instrumentale passager, men for guitardomineret rock som rammen om den gode sang, den gode melodi.

Det tætteste, vi kommer noget instrumentalt, er på albummets sidste og mest hypede nummer, 'Hero Of Mine', hvor Andersen og Vandborg spiller sammen med deres danske helte - fra Franz Beckerlee og Billy Cross over Mikkel Nordsø, Poul Halberg og Jens Runge til Aske Jacoby og Tim Christensen. For blot at nævne nogle. Men nummeret har en vokallinje, titlen sunget som omkvæd.

'Electric Guitar' er bestemt masser og masser af guitar med guitar på, men det bliver aldrig for meget, og derfor bliver albummet en spændende ting at fordybe sig i.

Der er nogle virkelig fine numre på albummet. Numre, hvor Andersen og Vandborg finder direkte ind i sjælen af hardrocken, som den blev skabt i slutningen af 1960'erne og starten af 1970'erne af kunstnere som Led Zeppelin, Hendrix og Deep Purple.

Nummer for nummer

Albummet åbner med den powerrockende 'Four Leaf Clover', et iørefaldende nummer, der leder tankerne hen på Dizzy Mizz Lizzy.

Og så direkte over i albummets absolut stærkeste skæring, 'Break It Up', der netop er en rigtig fin krydsning mellem Led Zeppelin og Jimi Hendrix. Tungt, stærkt riffbåret.

'So Far Away' er i lidt i samme boldgade, inden skærmen cleares med den punkrockede og energiske 'Easy Way Out'. Energien fastholdes på pladens hyldest til rocklivet, 'Spotlight' (med noget fint harmonispil og en superfed slutning), inden vi ryger over i den fine, fine ballade 'Never Mind The Dog', hvor der virkelig synges godt.

Vi boogierocker derudad på 'You're On Fire', som fortsætter over i den legende og glade 'Ronnie'. En blues får vi også - med den energifyldte 'Elevator Blues'. Og SÅ bliver der plads til guitarleg på 'Baby I Love You'. Et frækt og underspillet nummer med noget eminent og dirty guitar på.

På brutale 'Horsefly' er vi ovre i en helt anden og moderne metallet boldgade. Et dystert og grumt tungt og nedstemt nummer, der lidt er et brud med den linje, der ellers er på albummet. Men det rocker eddermaneme igennem.

'Hero Of Mine' med alle de danske guitarhelte er tung, meget fin og ødelægges af alle de soli, der leveres. For der ER som sagt vokaler på nummeret og flerstemmigt kor.

Skulle man øffe bare en lille smule, så kunne det være spændende på næste elguitar-udspil fra Andersen og Vandborg at blive præsenteret for en vokalist, der kun har vokalen at koncentrere sig om. Ikke at d'herrer synger dårligt. Nej, de synger ikke engang i nærheden af dårligt, men de er guitarister først og fremmest. Ikke leadvokalister. Vokalen på denne debut bliver nogle gange for poleret efter denne anmelders smag, men det er jo et valg, Andersen og Vandborg har truffet. De ved jo, hvad de laver.

Electric Guitars har skabt et guitardomineret album - og mere end det. For Andersen og Vandborg har ikke kunnet lade være med at skrive gode sange og melodier. Ganske vellykket. Og de skal helt klart opleves live. Electric Guitars besøger vist High Voltage 28. september.