Moderat vrede

ministry-2021-moral-hygiene-lp-844

Ministry har netop udgivet bandets 15. album. Det holder sådan set, selvom det ikke helt når fortidens højder.

Kunstner
Titel
Moral Hygiene
Dato
07-10-2021
Trackliste
Alert Level
Good Trouble
Sabotage Is Sex
Disinformation
Search And Destroy
Believe Me
Broken System
We Shall Resist
Death Toll
TV Song #6 (Right Around The Corner Mix)
Karakter
3

Ministry er efterhånden Al Jourgensens soloband med ham selv som eneste kontinuerlige medlem. Al Jourgensen burde være vred over temaer som Donald Trump i Det Hvide Hus igennem fire år, den amerikanske Covid-19 håndtering, globale klimaudfordringer og politiovergreb i USA mv. Det er han da også på ’Moral Hygiene’. Men der er skruet lidt ned for aggressiviteten i forhold til de gennemsnitlige Ministry albums. Der er ikke så meget tempo over albummet, som der mange gange tidligere har været. Ved første gennemlytning, er man derfor også lidt skuffet over, at der ikke er den samme intensitet i musikken som på eksempelvis storværket ’Psalm 69’ som snart nærmer sig 30 års-jubilæum.

Albummet lægger moderat fornuftigt ud med ’Alert Level’, som berører tingenes bedrøvelige tilstand. Som vanligt indgår der i musikken en række samplede udtalelser, og her bliver Gerta Thunberg eksempelvis trukket ind. Man skuffes i første omgang over det lidt adstadige tempo, som sangen kører rundt i, i sine mange repetitive sekvenser. Men det er dog et nummer, der vokser ved gentagne gennemlytninger.

">

Lidt mere tyngde er der i sangen ’Good Trouble’, som tonser halvsløvt afsted akkompagneret af Jourgensen på harmonika.

">

Der er gæster på ’Moral Hygiene’. På albummets tredje sang ’Sabotage Is Sex’ synger den gamle rotte fra Dead Kennedys Jello Biafra for. Det er sådan set ikke så skævt at høre Biafra synge om, at livet er noget lort og præget af racial politivold. Men heller ikke Biafra særlig vred i denne sang. Er man ved at være for satte i det progressive kunstnermiljø?

Så sættes der mere gang i den

Vi skal naturligvis også omkring fake news. Og på sangen ’Disinformation’ bliver der endelig skruet ordentligt op for den industrielle metalgenre. Her bliver det mere heftigt, og står som et af albummets bedre sange.

">

Så er der såmænd også blevet plads til en cover-version på albummet. Iggy Pop & the Stooges ’Search and Destroy’ får en omgang Ministry behandling. Det kan dårligt skræmme nogen væk. Men det løfter ikke originalen på nogen måde.

">

Tilbage til fortiden

Et af albummets bedre sange er sjovt nok en, som delvist falder lidt uden for de øvrige sange. Sangen ’Believe Me’ indeholder ganske vist de utallige gentagelser og samplede sekvenser, som der altid er hos Ministry, men sangen er samtidig noget at en ballroom stormer, der ville kunne skabe kaos på dansegulvet på ethvert konservativt diskotekt. Her er det som om Jourgensen skuer tilbage til tiden før Ministry blev en del af metalscenen.

">

Hvis vi endelig skal finde en sang på ’Moral Hygiene’ der minder om noget fra legendariske ’Psalm 69’, skal vi helt hen til albummets sidste sang ’TV Song #6 (Right Around the Corner Mix)’. Men det kan jo så heller ikke helt undre, da den oprindelige ’TV Song’ stammer tilbage fra indspilningen af samme album for 30 år siden.

Ministry (Al Jourgensen) er stadig relevant i 2021. ’Moral Hygiene’ er et album, der vokser ved gennemlytninger. Det er godt. Men det er ikke på højde med udgivelserne fra slutfirserne og starthalvfemserne.