House of Franco #140

Populær
House of Franco #140

Ugens House of Franco-klumme omhandler torsdagens krautrockbrag i Tivoli med Tangerine Dream, Neu! og Dieter Moebius.

Dato
03-04-2014
Genre
Koncertarrangør
Fotograf
Jacob Dinesen

ArtFREQ har gennem de senere år lavet interessante arrangementer i København med kultnavne som bl.a. Throbbing Gristle, Suicide, Kenneth Anger og John Waters. Aftenens koncert i den gamle have var et samarbejde med filmfestivalen CPH PIX, da Tangerine Dream for første gang skulle opføre ’Sorcerer’-soundtracket til William Friedkin-filmen fra 1977, som dagen efter havde danmarkspremiere i Dagmar.

Dieter Moebius har slået sine folder i 70'er-bands som Cluster, Harmonia og Brian Eno, men der var ikke meget 70-er-lyd over mandens elektroniske sæt. Jeg fik flere associationer til 90'ernes industrial-scene, hvad der kom som lidt af en overraskelse. Det fungerede ganske fint med de mørke ambient lydflader, der til sidst kom over i noget Cluster-agtigt.

Efter det indadvendte dystre electronica var Michael Rothers Neu!/Harmonia trio en tiltrængt kontrast med energisk uptempo guitarbaseret krautrock. Vi fik flere Neu!- og Harmonia-klassikere som f.eks. ’Negativland’, hvor trommeslageren Hans Lampe fik tingene til at flyde på fornemste vis. Rother var ret veloplagt og kom med flere kommentarer fra scenen om, at han gerne så os danse rundt i stedet for at sidde mageligt i vores bløde stole. Eneste minus var en Nico-udseende dame som ”sang” på et par numre. Problemet var bare at ingen kunne høre hende, hvad der er egentlig var ret passende i instrumental sættet.

Jeg har hørt Tangerine Dream, siden jeg var teenager, så mine forventning til Edgar Froese (den eneste fra den originale lineup) var skyhøje denne aften. Udover studiealbums har de legendariske tyskere lavet utallige soundtracks, hvor ’Sorcerer’ absolut er blandt deres bedste. Filminstruktøren William Friedkin (’The Exorcist’, ’The French Connection’) introducerede bandet med en sjov historie om, da han så Tangerine Dream for første gang i midt-70'erne i forladt tysk kirke i en skov.

Tangerine Dreams 2½ times koncert var en episk elektronisk drømmerejse ind amazonjunglen, der både var smuk og dyster på samme tid. Man kunne indvende at et så lang sæt - baseret på et 40 minutters soundtrack album - måske lige var i overkanten, men jeg nød hvert sekund, selvom det nogle gange nærmede sig new age hippie stilen. Jeg frygtede lidt, at Edgar Froese kun ville bruge nyt elektronisk isenkram, men han havde sagt i flere interviews, at han ville anskaffe udstyr, som var tro mod 70er analog lyden, hvad koncerten heldigvis ramte helt fint.

Fem timers krautrock er en ordentlig mundfuld, men alt i alt var det en fantastisk aften i Tivoli med tre meget forskellige og unikke koncerter. Jeg er mere end klar til næste ArtFREQ/CPH PIX arrangement med Goblin den 14. april i Amager Bio. Det er pt. gode tider i København for os musik- og filmnørder.